Okrutno umorjeni: Ustreljeni, zažgani, prekriti s smetmi

Zora Štok Zora Štok
10.10.2021 05:30
Storilci so trupla družine Đokić dodobra natopili z bencinom in jih zažgali ter potem prekrili z deskami, smetmi in listjem. Ker deske niso povsem zgorele, policija upa, da bodo forenziki našli DNK morilcev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Aleksincu so na dan pogreba umorjene družine Đokić razglasili dan žalovanja.
Wikipedia

Srbijo še vedno pretresa brutalen, neverjetno okruten umor družine Đokić iz Aleksinca, 57-letnega Gorana Đokića, njegove žene Gordane (56 let) in njune 25-letne hčere Lidije. Policija vsak dan odkrije kakšno podrobnost, ki bi privedla do storilcev, srbski mediji tudi poročajo, da je krog osumljencev že tako zožen, da je le vprašanje dneva, kdaj bodo osumljenci prijeti. Kot poroča portal republika.rs, je policija že ugotovila, kdo je glavni osumljenec in kdo mu je pri zločinu pomagal; gre za ljudi, ki so družino dobro poznali. A se je zgodilo, kar je preiskovalce takoj po odkritju trupel družine Đokić zaskrbelo: glavni osumljenec je že zapustil državo. Kamere na izstopu iz države (policija ni sporočila, ali v cestnem prometu ali na letališču) so ga namreč posnele, ko je v času, ko so člane družine še iskali, povsem legalno zapustil državo. Šlo naj bi za človeka, ki je bil zelo zadolžen, pri izpeljavi zločina pa naj bi mu bila pomagala skupina ljudi iz Aleksinca, med njimi je bil tudi moški, ki je zelo dobro poznal teren, na katerem so kasneje našli trupla. Portal je tudi objavil, da ima policija zbranih nekaj materialnih dokazov o vpletenosti posameznikov v zločin in da ni povsem izključeno, da denar ni bil edini motiv. Omenja se možnost maščevanja, pa tudi ljubosumja. Kakorkoli, vir bo več podatkov razkril v prihodnjih dneh.

Med iskanjem motiva in osumljencev je policija doslej zbrala nekaj dejstev in tudi dokazov, a o slednjih javno ne govori, saj gre za podrobnosti, ki so znane le storilcem. Ni pa nobenega dvoma, da sta bila storilca vsaj dva. Ne le zavoljo različnih kalibrov orožja, iz katerih so bili člani družine ustreljeni, pač pa tudi zaradi nekaterih drugih okoliščin (količina bencina je bila tolikšna, da je en sam človek ne bi mogel prenašati). Prav tako ni dvoma, da so storilci izjemno dobro poznali teren, na katerem so zločin zagrešili ter potem zažgali in skrili trupla. Teren je namreč na odročnem kraju, proč od običajnih poti, dobro skrit. Tudi dejstvo, da je bil avto znamke VW Passat zažgan osem kilometrov od kraja, kjer so storilci pustili trupla, kaže na poznavanje terena, predvsem pa potrjuje, da so morilci naredili vse, da čim bolj zameglijo in uničijo sledi ter otežijo iskanje žrtev.

Umorjeni so bili s streli iz dveh pištol

Dosedanja preiskava je tudi pokazala, da so bili Đokići umorjeni s streli iz dveh pištol različnih kalibrov, oče z enim strelom v glavo, mati in hči pa z dvema streloma, enim v prsi in drugim v glavo. Ob tem se pojavljajo ugibanja, da so storilci morda najprej umorili mamo in hčer in da je Goran Đokić to moral gledati, a dokazov, da je bilo tako, za zdaj ni. Tak potek dogodkov bi prišel v poštev, če bi šlo za umor iz maščevanja. Tudi te možnosti policija za zdaj ne izključuje, pri tem upošteva mnenja kriminologov, da je tako okruten zločin lahko storil le nekdo, ki do Đokićev ali le enega od njih goji hudo sovraštvo ali zamero.

Družina je bila umorjena v noči z nedelje, 26. septembra, na ponedeljek, 27. septembra, v času od 24 minut čez polnoč do pet minut čez drugo uro. Tisto nedeljo so bili Đokići na obisku pri Goranovi mami v vasi Moravac blizu Aleksinca, obiskali so jo skoraj vsako nedeljo. To preiskovalce napeljuje na ugotovitev, da so storilci dobro poznali navade družine Đokić. Ali zavoljo tega, ker so družino poznali, ali pa so družino opazovali in ji sledili, da bi ugotovili njihove navade, še ni jasno. Bo pa to znano, ko bodo zaslišali osumljence.

Da je nekaj narobe, je policijo 28. septembra opozorila svakinja Verica Đokić, žena Goranovega brata. Da se Đokići ne bi oglasili na telefonske klice, namreč ni bilo v navadi, tudi če so kdaj kam odšli za nekaj dni, so to vedno povedali. Ko se tudi naslednji dan po več klicih Verici ni nihče oglasil - menjalnica pa že drugi dan ni bila odprta, poleg tega pa mobilna telefona Gorana in Lidije nista delovala -, je Đokićeva policiji sporočila, da je gotovo nekaj narobe.

Nobenih sledi vloma ali ropa

Policija je 28. septembra vstopila v stanovanje Đokićevih v Aleksincu, a tam ni bilo videti, da bi bilo karkoli narobe - ni bilo sledi vloma, ropa, pretepa oziroma ničesar, kar bi kazalo, da se je v stanovanju dogajalo kaj neobičajnega.

Začelo se je torej iskanje Gorana, Gordane in Lidije Đokić. Preverjanje, ali so kam odpotovali, je pokazalo, da ni znakov, da bi bili kjerkoli v Srbiji ali da bi zapustili državo. Strah, da je nekaj hudo narobe, je bil vse večji. Sploh, ko se je izkazalo, da se sled za njimi izgubi nekaj minut po tistem, ko so se opolnoči v nedeljo, 26. septembra, od Goranove mame odpeljali domov. A nikdar prispeli. Po pregledu posnetkov krajevnih kamer se je namreč izkazalo, da so Đokići s svojim passatom vozili v nasprotni smeri od tiste, ki pelje proti Aleksincu, okoli 2. ure pa je kamera avto ujela pri vasi Tešac, blizu kraja, kjer so kasneje našli zažgan avto. Jasno je bilo, da se je zgodilo nekaj, kar je Đokiće prisililo v vožnjo v smeri, ki ni vodila k njim domov. Kasneje je forenzična preiskava avtomobila pokazala, da je na zadnjem sedežu poleg Lidije sedel še nekdo. Policija sklepa, da eden od storilcev, ki je verjetno prisedel v avto, potem pa z orožjem prisilil Gorana Đokića, da je zavil z običajne poti proti domu.

Grozljivo razkritje

Po treh dnevih iskanja Đokićevih je sledilo grozljivo razkritje. Med hojo po skoraj neprehodnem terenu je nekdo med smetmi in listjem zagledal roko, ki je molela izpod deske. Kraj so takoj zavarovali, da pred prihodom forenzikov ne bi kdo uničil ali poškodoval dokazov. Ko so forenziki odstranili smeti in listje, so pod deskami našli zoglenela trupla družine Đokić. Do neprepoznavnosti je bilo zgorelo telo Lidije Đokić, uradno so jo identificirali šele na inštitutu za sodno medicino s pomočjo DNK-analize. Očeta Gorana so identificirali s prstnimi odtisi, njegovo truplo je bilo najmanj zoglenelo. Otežena je bila tudi identifikacija Gordane Đokić, tako kot hčerino truplo je bilo tudi njeno zoglenelo do neprepoznavnosti. Svakinja jo je prepoznala po zapestnicah, ki jih je vedno nosila. Glede na stopnjo zoglenelosti trupel preiskovalci ne izključujejo možnosti, da so storilci Gorana za denar izsiljevali tako, da so najprej umorili Lidijo in jo prvo zažgali, potem ženo in na koncu njega.

Začela se je torej preiskava trojnega umora in zažiga trupel. Toda kje je avto, je bilo vprašanje takoj za tistim, kdo bi lahko bil storilec.

Tudi avto je bil dobro skrit, kar je samo še potrjevalo domneve policije, da so storilci poskrbeli, da zločin bi bil čim kasneje odkrit. Avto so storilci skrili v grmovje in ga prekrili z vejami, tako da ga iz helikopterja, ki je nekaj dni pred tem preletaval območje, ni bilo mogoče videti. Kako skrbno so se storilci pripravljali na zločin, kaže dejstvo, da je bil avto Đokićev zažgan osem kilometrov od kraja, kjer so zažgali trupla.

Zakaj?

Prve dni po razkritju je bilo veliko ugibanj, kdo in zakaj bi se tako okrutno znesel nad družino Đokić. Sploh, ker so Đokići veljali za umirjene, prijazne ljudi. Že res, da naj bi bil Goran tudi posojal denar, a se njegovo ime ni nikdar pojavljalo med tistimi, ki bi denar posojali za oderuške obresti. Znano je bilo tudi, da je oboževal hčerko Lidijo in ji skušal izpolniti vsako željo, zato je tudi ustregel njeni želji, da bi rada živela v stanovanju v Nišu, ne pa v hiši v Aleksincu. Goran Đokić je pred dvema letoma hišo prodal, preselili so se v stanovanje in še naprej varčevali za nakup stanovanja v Nišu.

Zadnji dan svojega življenja so Đokići preživeli, ne da bi slutili, kaj jih čaka. Potem ko so kot skoraj vsak vikend bivali pri Goranovi mami, so se okoli polnoči namenili domov. Pred tem se je Lidija pogovarjala s prijateljicami preko družabnih omrežij, po mobilnem telefonu se je v nedeljo zvečer pogovarjal tudi Goran, ki je večji del popoldneva prespal. Mama in Gordanova žena mobilnega telefona nista imeli. To kaže, da družina ni prejela groženj oziroma da niso slutili, da jih nekdo opazuje ali jim sledi. Policija je namreč prepričana, da so Gorana Đokića in njegovo družino organizatorji zločina opazovali in podrobno proučevali njihovo gibanje in navade. Hkrati so pripravljali teren, kjer bi se znebili trupel in avtomobila, ter tako zakrili sledi. Ocenili so, da je začetek poti iz vasi Moravac najbolj primeren trenutek za napad na družino, teren za izpeljavo zločina pa je bil že tudi pripravljen ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta