Paco Rabanne, oblikovalec, ki trdi, da je trikrat videl Boga

Denis Živčec Denis Živčec
20.02.2022 04:45

Ekscentrikov v svetu mode na manjka, a legendarni Paco Rabanne, ki te dni praznuje 88. rojstni dan, je razred zase. Pravi, da je v resnici star 75 tisoč let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Njegova delavnica je vselej predstavljala nekakšna vrata v drug svet.
Profimedia

Parfum, ki vsebuje eksotične sestavine, napolni prostor in ljudi v njem s čarovnijo. Vonj poboža čutnice, predrami domišljijo, le malokdo pa je radoveden dovolj, da bi ga zgodba zapeljive dišave zares zanimala. Običajno se pogovor konča pri znamki. A kdo je tisti, ki stoji za njo? Pred 88 leti, 18. februarja, se je rodil eden najbolj znanih umetnikov dišavnega in modnega posla. Paco Rabanne.

Franciso Rabaneda Cuervo, kot mu je v resnici ime, je španski modni oblikovalec. Njegovi najbolj goreči oboževalci pravijo, da ga je bog poslal med nas zato, da bi razsvetlil modni svet. Kariera giganta na tem področju je stekla, potem ko je izpopolnil svoje veščine izdelovanja nakita pri Balenciagi, Diorju in Givenchyju. Modna kri se po njegovih žilah pretaka že od začetka, saj je sin nekdanje šefice krojačev pri španski Balenciagi.

Profimedia

Ko se je začela španska državljanska vojna, sta z mamo odšla v Francijo. Tam je študiral arhitekturo na Ecole des Beaux Arts, šoli lepih umetnosti, in diplomiral leta 1964. Leto kasneje je Paco začel oblikovalsko kariero z razstavo linije dvanajstih sodobnih oblek z naslovom The Unwearables. Nenosljive. Takrat je predstavil svojo prvo obleko iz plastike.

Njegovo kariero je skoraj uničil "šverc komerc"

Leta 1966 je ustanovil lastno podjetje in za svoje posebne in bleščeče dizajne uporabljal materiale, kot so plastika, papir in kovina. Čeprav je bila njegova začetna izobrazba usmerjena v arhitekturo, je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja v svetu trendov in mode postal znan kot l'enfant terrible. Problematični mulc. Številne njegove zasnove v sebi skrivajo arhitektsko logiko, in prav ta je tista, ki njegove kreacije dela tako drugačne.

Kreacija iz leta 1982. Čudovit bolero iz aluminijastih in zlatih cevi v duhu takratne moderne umetnosti
Profimedia

Znan je prav tako po oblikovanju kostumov za filmske uspešnice, tudi za nepozabno Barbarello. Njegove obleke na koncertih nosi francoska pevka Mylène Farmer, njegova velika oboževalke je glasbenica Françoise Hardy. Njegove kreacije smo skozi leta opazili tudi na Brigitte Bardot, Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor in številnih drugih znanih osebnostih, predvsem tistih, ki imajo radi drugačne, netipične kose.

Tako je Paco Rabanne decembra 1970 na manekenki predstavil svojo najnovejšo ogrlico.
Profimedia

Leta 1968 se je povezal s katalonskim modno-parfumskim podjetjem Puig pri izdelavi dišav, ki zdaj nosijo njegovo umetniško ime Paco Rabanne. Danes so znane po vsem svetu. Podjetje je leta 1976 zgradilo tovarno parfumov v Franciji. Na žalost se v Braziliji njegova blagovna znamka ni prav dobro uveljavila, po nizu birokratskih težav je sodišče podjetju v osemdesetih letih odvzelo obratovalno dovoljenje, saj se je zdelo, da brend v državi nikoli ni uradno obstajal, kljub velikemu trudu, ki so ga lastniki vložili v ulično oglaševanje. Lokalni distributerji so tihotapili parfume te znamke v Brazilijo in Rabanne ni mogel dokazati, da je plačal kakršne koli uvozne trošarine. Potreboval je približno sedem let, da je znamki popravil imidž.

Danes znamko Paco Rabanne bolj kot z oblačili povezujemo z dišavami. Takšen je kotiček te znamke na letališču v Kijevu.
Profimedia

Z leti je tudi sam nadarjenim mladim oblikovalcem odprl kar nekaj vrat v svet mode. Z njim je pred lansiranjem svoje ikonične modne linije sodeloval David Peck iz Houstona. Pravijo, da je Rabanne človek večdimenzionalnih talentov, nekateri mu prinašajo uspeh, drugi pa so ga naredili razvpitega. Umetnik ima kar nekaj ekscentričnih hobijev in zanimanj, običajno in vsakdanje ga nikoli ni zanimalo. Že vse življenje ga zanimajo paranormalni pojavi, pri katerih znanost izgubi avtoriteto. Razum je po njegovem precenjen. Svetovno pozornost je pritegnila njegova povsem napačna napoved padca Mira, ruske vesoljske postaje, ki naj bi po njegovih napovedih leta 1999 zgrmela naravnost na Pariz. Svoje risbe in skice je prvič javnosti na ogled postavil leta 2005, ko je dopolnil 72 let. Začutil je, da se njegovo življenje izteka, in si zaželel, da bi svet za njegove skrite veščine izvedel še pred smrtjo. Pred to razstavo jih je videl le legendarni umetnik Salvador Dali.

Nekoč je umoril Tutankamona in klepetal z Marijo

Ena od risb prikazuje prizor, ki ga je navdihnil napad v severnoosetskem Beslanu. Oblikovalec je želel, da bi izkupiček od prodaje njegovih skic šel Beslančankam. V neskončno tragičnem terorističnem napadu je bilo septembra 2004 ubitih 333 ljudi, med njimi 186 učencev ugrabljene šole in 31 napadalcev, poškodovanih je bilo 783 ljudi.

Paco Rabanne je znan tudi po svojih ekscentričnih izjavah na televiziji. Trdi, da je živel več življenj, tudi življenje prostitutke v času Ludvika XV., da je v prejšnjem življenju spoznal Jezusa, da je trikrat videl Boga, da so ga obiskali nezemljani, da je umoril Tutankamona in da je v resnici star 75 tisoč let.

Mir ostaja njegov vesoljski fiasko. Leta 1999 je objavil, da je imel pri sedemnajstih vizijo Parižanov v plamenih, ki se mečejo v Seno. Preučil je kup drugih prerokb in prišel do zaključka, da bo strmoglavila vesoljska postaja Mir. Zgodilo naj bi se ob sončnem mrku, 11. avgusta 1999. Zaklel se je, da prihodnosti ne bo več napovedoval, če Mir ostane v zraku. Ker obljube ni držal, je kasneje pojasnil, da se mu je prikazala Devica Marija in ga nagovorila, naj napovedi nadaljuje. Kljub svojemu zanič preroškemu daru se še danes redno pojavlja v specializiranih revijah, namenjenih ljubiteljem paranormalnega. Zadnja leta se zdi, da je tam prisoten celo bolj kot v modnih revijah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta