Pokaži mi, kaj nosiš, in povem ti, kaj poslušaš: Pano, ki vas nagovori z izbrano glasbo

Saša Britovšek Saša Britovšek
10.09.2023 02:00

Umetna inteligenca na preizkušnji. V nakupovalnem središču določi glasbeni okus glede na slog oblačenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mimoidoči v nakupovalnem središču preizkušajo, kako uglašen je njihov slog oblačenja z glasbo, ki jo poslušajo.
AV Studio

Če je bilo še pred nekaj leti prepoznavanje obraza ob odklepanju telefona znanstvena fantastika, je danes to orodje že široko uporabno. Enako ponujanje zaključkov besed in stavkov ob pisanju sporočil. Morda temu vsakdanjemu orodju, ki nam olajša številne opravke, ne bi rekli umetna inteligenca, a to je. Tehnologija, ki v zadnjih letih doživlja vedno hitrejši razvoj in razcvet. Tako zelo, da njeni dosežki kljub omejenosti že sprožajo polemike glede nadzora. V medijih smo lahko pred kratkim zasledili novico, da je ameriški igralec Bruce Willis "posnel" reklamo, a velik del sveta je tudi seznanjen z informacijo, da je zvezdnik zbolel za težko boleznijo in prekinil svojo igralsko kariero. Kaj se je torej zgodilo? Njegov obraz so s pomočjo napredne tehnologije prenesli na obraz drugega igralca. Kljub določenim omejenostim je bil rezultat dokaj prepričljiv.

Tovrstna tehnologija, torej umetna inteligenca s svojimi skoraj neskončnimi možnostmi, v marsikom zbudi občutek nelagodja, če ne kar groze, a kljub temu iz dneva v dan napreduje. Za izdelavo digitalnega modela, ki en obraz spremeni v drugega, je potrebnih več dni, pravijo na fakulteti za računalništvo in informatiko, za prepoznavanje določenih karakteristik pa veliko manj. Izkusimo ga lahko iz prve roke.

V nakupovalnem središču Citypark v Ljubljani je podjetje Spar Slovenija v sodelovanju z oglaševalsko agencijo AV studio postavilo posebno svetlobno vitrino s "skrito" napredno umetno inteligenco, ki prepozna stil oblačenja osebe pred vitrino. Algoritem v vitrini zazna videz in oblačila osebe ter prikaže rezultat v obliki avatarja, ki je ravno tako ilustriran s pomočjo programa umetne inteligence ter prek zvočnika predvaja glasbo, ustrezno modnemu slogu obiskovalca. Zabavna izkušnja vsak dan privabi na desetine mimoidočih, ki umetno inteligenco preizkušajo v prepoznavanju stila in tako priljubljene glasbe - kdo je roker oziroma rokerica, kdo metalec, metalka, hipster, disco diva ali sodobna gaser, limka in tako naprej ... Za celoten postopek določitve stila in predvajanja glasbe naprava potrebuje približno deset sekund. Obiskovalci trgovine se ob rezultatu prijetno nasmejijo, sploh če za tem slišijo glasbo katerega od svojih priljubljenih izvajalcev. Seveda si dovolimo pomisliti, da glasbeni okus ni vedno v skladu z vsakdanjim stilom oblačenja, pa vendar ...

Posebno doživetje, imenovano Pokaži mi, kaj nosiš, in povem ti, kaj poslušaš, je projekt v sodelovanju z nizozemsko blagovno znamko slušalk in zvočnikov Fresh'n'Rebel, so pojasnili v Spar Slovenija. Kot pravi njihova direktorica marketinga Lidija Rakuša, orjejo ledino na področju novih tehnologij in kupcem prinašajo še nevidene sodobne izkušnje. "Enako miselnost prinašamo tudi na naše police, saj je nizozemska znamka Fresh'n'Rebel prava osvežitev, tako za osebni stil kot izkušnjo glasbe."

"Projekt je postavil umetno inteligenco na resničen test. Najprej smo se vprašali, če lahko prepozna nekaj tako človeškega, kot je stil. Prvi rezultati so bili spodbudni, z dodatnim strojnim učenjem pa je prepoznava osebnega stila postala precej točna. Enako je AI pozitivno presenetil tudi pri ilustraciji karakterjev za posamezen stil ... Nekaj težav je sicer imel z izrisoma 'gaserja' in 'limke', vendar smo mu pri tem prijazno pomagali na človeški način, pa je šlo," je dejal Gašper Štern, art direktor v oglaševalski agenciji AV studio. Da prepoznava podobe komu od obiskovalcev ne bi povzročila kakršnekoli skrbi ali dvoma, pojasnjujejo, da je interakcija varna, saj sistem ne shranjuje fotografij uporabnikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta