(PREMIERA) KG Mobility: Actyon se vrača kot daljši in elegantnejši torres

Marko Hanželič
25.08.2024 09:00

Eden od pionirjev segmenta kupejevskih SUV-jev se vrača z manj kontroverznim in veliko bolj sodobnim oblikovanjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tretji korejski proizvajalec se že nekaj let pobira od mrtvih in, kot kaže, mu bo pod novim imenom tudi uspelo.
KG Mobility

Podjetje KG Mobility, prej znano kot SsangYong, je v domači Južni Koreji predstavilo novi model znamke Actyon in tako še razširilo svojo ponudbo SUV-jev. Actyon je kupejevski SUV in temelji na osnovi modela Torres.

SsangYong je model znamke Actyon (action and young) prvotno predstavil že leta 2005, ko je bil pred BMW X6 eden od pionirjev segmenta kupejevskih SUV-jev. Nova generacija nima tako odklonskega oblikovnega sloga kot predhodnik, saj je videti kot raztegnjen avtomobil znamke KG Mobility Torres z zadkom, ki ga je navdihnil avto znamke Range Rover Velar.

Actyona so pravkar podrobno predstavili na južnokorejskem trgu. Razlike v primerjavi s torresom vključujejo izrazit svetlobni LED-podpis, preoblikovane odbijače in nagnjeno zadnje steklo. Zanimivo je, da so vse različice actyona serijsko opremljene z 20-palčnimi platišči, ki dopolnjujejo njegove SUV-jevske proporce.

Zelo všečno je zasnovana tudi notranjost.
KG Mobility

KGM zmake Actyon meri 4740 mm v dolžino, 1920 mm v širino in 1680 mm v višino, njegova medosna razdalja pa znaša 2680 mm. S tem je daljši, širši in nižji od modela znamke Torres z enako medosno razdaljo.

V notranjosti je digitalni kokpit sestavljen iz dveh 12,3-palčnih zaslonov, pri čemer je zaslon infozabavnega sistema na dotik nekoliko nagnjen proti vozniku. Prešito usnjeno oblazinjenje z vložki iz semiša je mogoče naročiti v črni in rdeči barvi ali v dvobarvnih odtenkih kamelje in bež barve v kombinaciji s poudarki iz ogljikovih vlaken ali črnega lesa.

Poleg tega je športni terenec dobil 32-barvno ambientalno osvetlitev, nov volan z ravnim dnom z vgrajenimi upravljalnimi elementi, ploščico za brezžično polnjenje in prestavno ročico s kristalom na vrhu. Poleg tega so serijsko vključeni številni sistemi ADAS.

Actyon ponuja veliko prostora za potnike in njihovo prtljago. Avto znamke KG Mobility se pohvali s prostorom za glave zadaj in 668-litrskim prtljažnikom, ki se po zložitvi druge vrste sedežev lahko poveča na 1568 litrov.

KG Mobility znamke Actyon temelji na enaki arhitekturi kot znamka Torres. Pod pokrovom se skriva enak 1,5-litrski štirivaljni bencinski motor GDi s turbopolnilnikom, ki proizvede 125 kW (170 KM) in 280 Nm navora. Motor je povezan izključno s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom, ki prenaša moč na sprednja ali vsa štiri kolesa.

Všečno in veliko bolj napredno oblikovani SUV bo na trgu pred koncem leta.
KG Mobility

Čeprav avtomobilski proizvajalec ni omenil ničesar o elektrificiranih različicah, bi lahko znamko Actyon v prihodnosti podedoval električni pogonski sklop modela znamke Torres EVX. Nova generacija kupejevskega SUV-ja naj bi na izvozne trge prispela do konca leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta