Cadillac Sollei Concept: Za ljubitelje opazovanja ptic in vožnje zgoraj brez

Marko Hanželič
04.08.2024 09:00

Cadillac Sollei predstavlja neskončne možnosti naročil po meri, ki jih bo v prihodnje ponujala ta ameriška znamka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cadillac je pred leti močno spremenil filozofijo znamke in oblikovno usmeritev.
Cadillac

Cadillac Celestiq je ob svoji premieri pred skoraj dvema letoma nakazal novo smer znamke. Omejena proizvodnja električnega vozila po meri je kupcem omogočila skoraj neomejene možnosti prilagajanja in zakoličila drzno novo pot za luksuzno znamko. Zdaj je vidna tudi smer razvoja Cadillacovih posebej za posameznega kupca izdelanih avtomobilov. Celestiq ne bo ostal unikat, saj novi konceptni kabriolet Sollei napoveduje prihodnjo usmeritev ameriškega avtomobilskega proizvajalca.

Sollei vzbuja spomine na enako eleganten Ciel iz leta 2011, ki pa ni nikoli prišel do serijske proizvodnje. Sollei - kombinacija besed SOL, kar pomeni sonce, in LEIsure - je popolnoma nov avtomobil. Vendar ni naključje, da je videti kot Celestiq, Cadillacov prvi novi ročno izdelani avtomobil po več kot pol stoletja. Oba si delita celoten del pred stebričkom A in potniško kabino ter uporabljata isto platformo Ultium.

Vse, kar je za tem, je v celoti Sollei, vključno z 1,73 metra dolgimi vrati. Sredinska linija karoserije, ki poteka ob strani in povezuje znane žaromete in nove zadnje luči - te se v enem elementu raztezajo čez zadek. Koncept nima običajnih kljuk na vratih, namesto tega ima tanke gumbe, nameščene v aluminijastem obroču, ki obdaja kabino, kar daje avtomobilu čist, minimalističen videz, ki naj ne bi oviral podrobnosti avtomobila, pravi Takahiko Suginoshita, vodilni oblikovalec zunanjosti avtomobila.

Sollei je še ena avtomobilska umetnina, ki je ne bomo videli pri nas.
Cadillac

Koncept v notranjosti resnično blesti, saj so leseni furnirji skrbno ročno izrezani in ročno položeni z odprtimi porami. Sedeži imajo v perforaciji, prešitju in vezeninah motiv sončnega žarka, Cadillac pa je napa usnju dodal roza mavrični pigment, ki ustvarja učinek spreminjanja barve. Sollei je tudi prvi cadillac, ki je opremljen z novim, obnovljivim biološkim materialom, imenovanim Fine Mycelium. Podjetje ga je uporabilo za preproge in žepe na vratih.

Med opremo je tudi popolnoma integriran hladilnik za pijačo z električnimi steklenimi vrati. Hladilnik je nameščen med zadnjimi sedeži, v njem pa so po meri izdelani dekanter in posebni kozarci. Oba imata vzorec Sunburst, na kozarcih pa je tudi Cadillacova boginja.

Medtem ko gredo koktajli in ultra luksuzna vozila z roko v roki, je v konceptu Sollei na voljo tudi akrilna piščalka za klicanje ptic, natisnjena v 3D-tehniki. Ta je zasnovana tako, da privablja severnoameriške ptice, kot sta zlatovranka in kovaček.

Čeprav se zdi zamisel malce ptičja, so nam Cadillacovi predstavniki povedali, da je opazovanje ptic trenutno zelo v trendu, kar potrjuje tudi nedavna študija, ki je pokazala, da se več kot tretjina Američanov ukvarja z dejavnostmi, povezanimi s pticami. Poleg ptičjih klicev ima Sollei tudi "v usnje vezan dnevnik z ročno poslikanimi ilustracijami ptic in usnjeno rolo za pisala in svinčnike, ki je izdelan v slogu notranjosti vozila in omogoča navdušencem, da beležijo svoje izkušnje z opazovanjem ptic."

Cadillac ni navedel podatkov o zmogljivosti koncepta Sollei, a Celestiq ima 111 kWh baterijski sklop in dvomotorni sistem pogona na vsa štiri kolesa, ki premore približno 447 kW (600 KM) in 870 Nm navora. To omogoča, da avtomobil pospeši od 0 do 100 km/h v 3,8 sekunde in z enim polnjenjem prevozi približno 480 km.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta