Premiera: Nio ET9 - izstopajoči kitajski baterijski velikan

Peter Pirkovič
07.01.2024 03:00

Med številnimi kitajskimi avtomobili, ki bodo poskušali zavzeti Evropo, tudi luksuzni Nio ET9.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nio je morda eden od številnih novih električnih kitajskih avtomobilov. Napoveduje, da so na vzhodu postali boljši od stare celine.
Nio

Pred nekaj dnevi predstavljeni potovalni velikan ima v potniški kabini prostora za štiri potnike in vgrajeno polnilno arhitekturo, ki mu omogoča ultra hitro polnjenje z močjo do 600 kilovatov. Nio ET9 velja za zelo poseben avtomobil, ki v prvi vrsti izstopa po dejstvu, da ima vgrajeno 925-voltno polnilno arhitekturo, ki mu omogoča hitro polnjenje z močjo do 600 kilovatov. V praksi to pomeni, da bo petminutni postanek omogočil za 255 kilometrov dosega. Je trenutno prvi serijski avtomobil na svetu, ki ima vgrajeno to možnost, čeprav nekateri drugi uveljavljeni proizvajalci, med njimi tudi maserati, že razvijajo platforme, ki dosegajo do 1200 voltov. Kitajski proizvajalec napoveduje, da bo v svoji državi v prihodnjih nekaj letih poskrbel za več kot 20 tisoč novih 640-kilovatnih polnilnih postaj in tisoč postaj, kjer bo mogoče v zgolj treh minutah zamenjati celoten sklop baterij.

Kitajski potovalni velikan v dolžino meri 5,32 metra, v širino 2,01 metra, v višino 1,62 metra, medtem ko je razdalja med sprednjo in zadnjo osjo krepkih 3,25 metra. Njihova nova inteligentna šasija Skyride je omogočila vzpostavitev krmiljenja "by wire", kar pomeni, da med volanom in kolesi ni več mehanske povezave, obenem pa ima ta vgrajeno tudi štirikolesno krmiljenje in aktivno vzmetenje. Za pogon skrbita dva električna motorja na sprednji in zadnji osi (štirikolesni pogon), ki razvijata skupno kar 520 kilovatov moči.

Impresiven je podatek, da ima nio ET9 kar 525 patentov in 17 novih tehnologij, ki so jih razvili v svojih laboratorijih.
Nio

V potniški kabini je prostora za voznika in tri potnike. Za najbolj udobna veljata sedeža v drugi sedežni vrsti, ki sta električno nastavljiva z naklonom do 45 stopinj in premoreta kar 24 patentiranih tehnologij. Dodatno so potnikom na voljo tudi številne zavese (skupno jih je sedem), ki jih uporabnik lahko aktivira z enim klikom na zaslonu. Za avto so razvili posebno tehnološko platformo Adam 2.0, ki s pomočjo novega 32-jedrnega (5-nm) procesorja NX9031 dosega moč super računalnika in pod okrilje združuje delovanje avtonomne vožnje, infozabavnega vmesnika z zbirko podatkov v oblaku, inteligentne šasije in električnega pogonskega sklopa.

Predstavniki te avtomobilske znamke so na posebni predstavitvi oznanili, da imajo kitajski kupci že možnost, da za super prestižni ET9 že lahko oddajo naročilo (proizvodnja se začenja sredi leta 2024), ceno zanj pa so postavili pri 800 tisoč kitajskih juanov (101.000 evrov). Predvidena je tudi prodaja v Evropi, a podrobnosti za zdaj še niso znane. Ta znamka je od leta 2021 prisotna tudi v Nemčiji, na Nizozemskem, v Veliki Britaniji, na Danskem in Švedskem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta