Psi zaznajo covid skoraj tako natančno kot testi

V današnjem svetu, v katerem se zanašamo na drage tehnološke rešitve, je zelo spodbudna novica, da so raziskovalci odkrili preprost način za odkrivanje covida-19.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ameriških šolah so se pri iskanju koronavirusa dobro obnesli.
Epa

Psi imajo zelo izostren voh in izjemno sposobnost ločevanja vonjav, kar s pridom izkoriščamo na različne načine. Med drugim jih urimo za odkrivanje prepovedanih drog, nevarnih predmetov in celo ljudi. V zadnjih letih pasji voh uporabljamo tudi v medicini. Te čudovite živali lahko izurimo za to, da zaznajo raka, diabetes in, kar je res izjemno, epileptične napade, še preden se zgodijo.

Že na začetku pandemije novega koronavirusa so začeli strokovnjaki v mnogih državah preučevati možnost, ali jih ne bi bilo mogoče izuriti tudi za zaznavanje covida-19. In čeprav so rezultati zgodnjih testov presegli vsa pričakovanja, na številna vprašanja še vedno nimamo odgovorov. Eno od njih je denimo, kako uspešno bi te ugotovitve prestale še temeljitejše znanstvene raziskave in kako dobro bi se psi odrezali zunaj idealnih razmer v laboratoriju. V preteklih tednih so se raziskovalci precej približali odgovorom. V reviji BMJ Global Health so objavili strokovni članek, v katerem so predstavili svoje ugotovitve, da lahko psi covid-19 v določenih okoliščinah prepoznajo skoraj tako natančno kot testi PCR.

Kaj so preverjali raziskovalci? V članku so predstavljeni izsledki dveh študij, v kateri so bili vključeni štirje psi. V okviru obeh študij so raziskovalci preverili, kako učinkovito lahko psi zaznajo covid-19 v brisih kože, odvzetih ljudem s covidom-19 ali brez njega (kar so pred tem potrdili s testom PCR). V študiji so sodelovali psi, ki so jih pred tem že dlje časa urili za odkrivanje prepovedanih drog, nevarnih predmetov in raka.

Prva študija

V okviru prve študije so raziskovalci preverili, ali lahko psi identificirajo covid-19 v brisih kože 420 prostovoljcev, med katerimi jih je bilo 114 okuženih z virusom, kar so pred tem potrdili s testom PCR. Raziskovalci so med izvajanjem študije upoštevali stroge varnostne ukrepe, da ne bi ogrozili njenih izsledkov. Med drugim so dosledno upoštevali protokol ter tesno sodelovali s številnimi pomočniki in dreserjem psov. Nobeden od njih ni vedel, ali je bil bris kože od okuženega s covidom-19 ali brez njega, zato niso mogli niti namerno niti nenamerno vplivati na rezultate. Psi so covid-19 zaznali z 92-odstotno občutljivostjo (sposobnost, da pravilno identificirajo okužene) in 91-odstotno specifičnostjo (sposobnost, da pravilno identificirajo ljudi brez okužbe). Čeprav so med psi obstajale manjše razlike, so se prav vsi odlično odrezali in dosegli izjemne rezultate.

Druga študija

Druga študija je bila prav tako zelo pomembna, saj je bil njen cilj preveriti, kako dobro bi se psi odrezali v neurejenem zunanjem okolju. V okviru nje so psi ovohavali potnike, ki so pristali na mednarodnem letališču Vantaa v finski prestolnici Helsinki. Ovohali so 303 potnike, ki so pred tem vsi opravili testiranje PCR. Psi so pri 296 potnikih od 303, torej pri 98 odstotkih potnikov, zaznali enak rezultat, kot ga je pokazal test PCR. Pravilno so identificirali 296 potnikov od skupno 300 z negativnim brisom (99 odstotkov). Pri interpretaciji rezultatov študije je pomemben podatek, da se je to zgodilo med kontrolo potnikov po pristanku letala. Gre namreč za situacijo, ko še ni pričakovati, da bodo testi vseh okuženih potnikov že pozitivni.

EPA

Zaželeno je, da psi v okolju z nizko stopnjo prevalence virusa zaznajo potnike, pri katerih obstaja velika verjetnost, da niso okuženi. Psi bi morali biti torej sposobni identificirati ljudi, ki ne prenašajo virusa, da bi jih lahko ločili od tistih, ki ga morda prenašajo. Te bi nato napotili na potrditveno testiranje PCR.

Raziskovalci so ocenili, da lahko psi, ki so izurjeni za odkrivanje covida-19, v okolju, kot je letališče, kjer prevalenca virusa znaša približno odstotek, z 99,9-odstotno natančnostjo zaznajo neokužene ljudi. To pomeni, da psi pri 99,9 odstotka potnikov pravilno izključijo okužbo s covidom-19. Tudi v tem primeru gre za fantastičen rezultat.

Preprosta in hitra metoda

V današnjem svetu, v katerem se na skoraj vseh področjih življenja zanašamo na drage tehnološke rešitve, je zelo spodbudna novica, da so raziskovalci odkrili tako preprost način za odkrivanje covida-19. Še bolj pomembno pa je, da je pse mogoče hitro izuriti za opravljanje te naloge in da so idealni za odkrivanje virusa v zahtevnih okoljih, kot so letališča, sploh zaradi njihove zanesljivosti in dejstva, da nam rezultat "testiranja" sporočijo takoj.

Čeprav nas glede sposobnosti človekovega najboljšega prijatelja ne bi smelo nič več presenetiti, se je med študijo izkazalo, da so morda psi sposobni ločiti tudi med različicami virusa SARS-CoV-2, ki povzroča covid-19. Čeprav za zdaj ni mogoče izključiti drugih možnih razlag, se zdi, da se je zanesljivost psov zmanjšala s pojavom različice alfa. Raziskovalci to pripisujejo sposobnosti psov, da identificirajo razliko med to različico in divjim tipom virusa, za odkrivanje katerega so bili izurjeni. Obe študiji torej potrjujeta, da sploh ni res, da starega psa ni mogoče naučiti novih stvari.

* Avtor prispevka Hassan Vally je profesor epidemiologije, Univerza Deakin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta