(RECEPT) Charquican

Zora Štok Zora Štok
06.08.2023 01:20

Razen v Čilu je ta jed priljubljena tudi v nekaterih drugih južnoameriških državah. V poletnem času jo raje pripravljajo brez krompirja in buč, ti dve sestavini po tradiciji dodajajo v zimskem času.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

40 dag mlete govedine

1 srednje velika čebula

4 krompirji

10 dag kuhanih koruznih zrn

10 dag graška ali stročjega fižola

10 dag mesa buče

4 dl zelenjavne jušne osnove

1 žlička mlete paprike

1 žlička mletega kumina

1 žlička origana

sol, poper

toliko jajc kot bo porcij

belo olje

 

Čebulo sesekljamo, krompir in bučo narežemo na srednje velike kocke. V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in pražimo nekaj minut, dokler ne uplahne. Dodamo meso in pražimo nekaj minut, da porjavi, nato dodamo narezano bučo, krompir in vse začimbe. Premešamo, dolijemo jušno osnovo, znova premešamo, nekoliko zmanjšamo ogenj in v pokriti posodi kuhamo 15 minut. Krompir in bučo zmečkamo s pripomočkom za pire krompir in v ponev dodamo še koruzo in graške ali stročji fižol. Jed znova premešamo, po potrebi še solimo in popramo, in kuhamo okoli pet minut, da se okusi po dodatku koruze in graška lepo povežejo.

V drugi ponvi spečemo jajca na oko. Na krožnike naložimo enolončnico in na vrh damo pečeno jajce ter postrežemo.

Tako pripravljen charquican je značilna čilska jed. Izvirala naj bi že iz časov Inkov, le da so jo takrat pripravljali s suhim mesom ali s sušenimi ribami (beseda charqui pomeni sušeno ali sušeno in dimljeno meso). Ponekod jo s suhim mesom pripravljajo še danes

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta