(RECEPT) Okra s paradižnikom

Zora Štok Zora Štok
23.07.2023 02:00

Za bolj izdatno jed lahko v ponvi na čebuli, preden dodamo paradižnik, okro in druge sestavine, prepražimo na majhne kocke narezano meso (jagnjetina, perutnina, govedina).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

20 dag sveže okre

1 srednje velika čebula

1 strok česna

sol, poper

1 konzerva (40 dag) paradižnika v kockah

manjši šopek peteršilja ali koriandra

nekaj žlic olivnega olja

1 limona

 

Okro na hitro speremo skozi cedilko, odrežemo vrh s pecljem. Damo jo v posodo, iz limone stisnemo sok in prelijemo okro, previdno premešamo, zalijemo s hladno vodo ter pustimo stati okoli 20 minut. Namesto limoninega soka lahko uporabimo tudi žlico kisa.

Čebulo in česen sesekljamo. V visoki ponvi segrejemo olivno olje in prepražimo čebulo. Ko uplahne in začne rjaveti, dodamo paradižnik, premešamo, solimo in popramo ter dodamo sesekljan česen. Ko omaka zavre, damo v posodo še odcejeno okro, zmanjšamo ogenj in v pokriti posodi kuhamo 20 do 30 minut. Na koncu po potrebi solimo in popramo. Za boljši okus lahko jedi dodamo malo melase ali sirupa iz granatnega jabolka. Jed potresemo s sesekljanim peteršiljem ali koriandrom. Postrežemo s kuhanim dolgozrnatim rižem ali kosom kruha.

Ta turška jed je priljubljena tudi v poletnem času. Na podoben način jo pripravljajo tudi po drugih državah Bližnjega vzhoda. Okri lahko dodamo tudi čičeriko, bob, lečo ali poljubno zelenjavo, narezano na kocke, od začimb pa na primer kumin, kurkumo in čili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta