(RECEPT) Culurgiones, sardinijske testenine

Zora Štok Zora Štok
12.02.2022 04:41

Culurgiones so tradicionalne testenine iz gorskih krajev okoli Ogliastre v vzhodnem delu Sardinije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Za testo:

15 dag moke

10 dag pšeničnega zdroba

14,5 dag mlačne vode

ščepec morske soli

1 jušna žlica olivnega olja

Za nadev:

50 dag mokastega krompirja

7 dag sira pekorino

1 strok česna

8 listov mete

ščepec morske soli

ščepec popra

3 jušne žlice olivnega olja

Krompir skuhamo, ga olupimo in zmečkamo z vilicami. Česen olupimo in ga celega pražimo v olivnem olju, da se olje navzame okusa česna. Tako pripravljeno olje damo na zmečkan krompir, dodamo nariban sir, sesekljane lističe mete ter sol in poper. Vse sestavine dobro premešamo, skledo pokrijemo in pustimo počivati eno uro.

Sestavine za testo damo na delovno površino in zamesimo gladko, voljno testo. Zavijemo ga v folijo in pustimo počivati okoli 30 minut.

V tem času pripravimo omako iz dveh strokov česna, olivnega olja, 0,5 dl vode in 30 dag pasiranega paradižnika (pasata). Najprej na olju prepražimo sesekljan česen, potem dodamo paradižnik in vodo ter na majhnem ognju kuhamo, da se omaka nekoliko zgosti.

Testo razvaljamo 1 mm debelo in izrežemo kroge s premerom 8 cm. Na vsakega damo nekaj nadeva, potem pa robove privzdignemo tako, da se stikajo na sredini. S prsti rob stisnemo navznoter, potem pa s palcem vtisnemo zareze od vdolbine navzven. Če nismo dovolj spretni, testenine oblikujemo tako, da naredimo kak drug vzorec ali jih zgolj prepognemo in robove pritisnemo z vilicami.

V večji posodi zavremo vodo, jo solimo in po obrokih kuhamo culurgiones. Ko priplavajo na vrh, jih v vodi pustimo še dve minuti, potem jih s penovko poberemo in odcejene naložimo na krožnik, na katerem je že paradižnikova omaka.

Običajno del testa obarvajo s sokom rdeče pese, del s sokom špinače, del pa pustijo v običajni barvi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta