(RECEPT) Dutch baby palačinke

Zora Štok Zora Štok
15.05.2022 04:40

Razen s sladkim nadevom lahko te palačinke pripravimo tudi kot slano jed.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

3 velika jajca (sobne temperature)

12 dag moke

1,2 dl mleka (sobne temperature)

1 jušna žlica sladkorja

4 zravnane žlice masla

pol čajne žličke muškatnega oreška

sladkor v prahu in cimet za posip

sadje po želji

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Jajca, mleko, sladkor, muškat in moko damo v aparat za mešanje testa ali ga zmešamo ročno. V ponev damo maslo in ponev pustimo v ogreti pečici, dokler se maslo ne razpusti; pazimo, da se ne zažge. Na vroče maslo zlijemo testo in palačinko pečemo okoli 20 minut. Biti mora mehka in puhasta ter ob robovih nekoliko dvignjena. Po 20 minutah temperaturo znižamo na 150 stopinj in pečemo še pet minut.

Ko se palačinka nekoliko ohladi, jo potresemo s sladkorjem v prahu, pomešanim s cimetom, lahko pa jo prelijemo s sadnim sirupom. Okrasimo jo z jagodičevjem ali drugim sadjem, ki ga narežemo na manjše koščke.

Dutch baby palačinke so precej podobne yorkshirskemu pudingu, le da tega na Otoku pripravljajo večinoma kot prilogo mesnim jedem. Palačinke z imenom dutch baby so po pisnih virih prvič pripravili v ZDA v začetku 20. stoletja, izvor pa je verjetno iskati v Evropi, morda so se zgledovali po nemških pfannkuchen. Od običajnih palačink se opisane palačinke razlikujejo po tem, da se pečejo v pečici in ne v ponvi na štedilniku.

Razen s sladkim nadevom lahko te palačinke pripravimo tudi kot slano jed. V tem primeru pri pripravi testa izpustimo sladkor in namesto njega dodamo ščepec soli. Za nadev lahko uporabimo dimljeni losos s svežimi zelišči, slan skutin nadev in podobno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta