Svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu: Palačinke so za velike fante

19.09.2021 20:45
Slovenci v kronometru niso ciljali na kolajne in so bili zadovoljni z deseterico Tadeja Pogačarja in Janom Tratnikom, ki je le malo zaostal za njo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Belgijci bodo morali še počakati, da si bodo oblekli mavričasto majico, drugo leto zapored si jo je isti Italijan. Foto: EPA
Epa

Mednarodna kolesarska zveza je zadela žebljico na glavico, ko je kronometer profesionalcev na svetovnem prvenstvu prestavila na prvo nedeljo. Ob belgijskih cestah je bilo ogromno navijačev, bučno so spodbujali predvsem svoja favorita za najvišja mesta, ki pa ju je v izjemnem finišu premagal Italijan Filippo Ganna. So pa zagotovo zadovoljni, da sta Wout van Aert in Remco Evenepoel prvič v zgodovini osvojila srebro in bron. Tudi Slovenca nista razočarala, na povsem ravninski progi, ki ni bila po njunem okusu, je Tadej Pogačar osvojil deseto mesto in Jan Tratnik petnajsto.

Nima smisla iskati sekund

"Čas ni bil najboljši, toda dobro sem se počutil, noge so se vrtele, našel sem svoj ritem. Startal sem malo počasneje kot v Trentu, ampak to je bil ključ, da pridem čez celo progo. Mogoče bi lahko kje bolj pritisnil, ampak ne bom zdaj iskal sekund. Mislim, da sem iztisnil svoj maksimum in sem zadovoljen," je povedal naj najboljši. "Palačinka," kot se je izrazil, mu ni bila po godu, ker je za velike in težke kolesarje, on bi raje imel kak klanec, dva.

Ampak nekaj štejejo tudi izkušnje, ki jih je pridobil. Svoje misli je že usmeril proti nedelji, ko bo drugi vrhunec svetovnega prvenstva - cestna dirka. "Zadovoljen sem s formo in komaj čakam, da pridejo drugi fantje. Že čez teden se bomo pogovarjali, kako in kaj s taktiko, imamo čas, da spoznamo belgijske ceste. V četrtek nas čaka uradni trening, ko bo proga zaprta. Mislim, da bomo imeli zelo močno ekipo," je optimističen Pogačar.

Jan Tratnik je po mnenju direktorja reprezentanc Martina Hvastije odpeljal svoj najboljši kronometer na ravninski progi, a čeprav je za Pogačarjem zaostal kar pet mest, je bilo to le enajst sekund. Presenetil je selektorja Marka Polanca, da se je sestavil po izčrpavajoči Vuelti, sebe pa tudi. "Na startu sem si nastavil tempomat in sem presenečen, da sem obdržal visoko moč do cilja. Le v zadnjih treh kilometrih sem imel krizo, očitno sem tam izgubil sekunde za deseterico. Ampak nimam si kaj očitati," je dejal Idrijčan, ki je dosegel svoj drugi najboljši rezultat na SP. "Včasih sem boljše vozil kronometer na etapnih dirkah, zato smo se vprašali, kaj naj naredimo. Malo smo spremenili trening, to sem prvič preizkušal, in če potegnem črto, je bilo kar uspešno."

Najlepše je slaviti doma

Sto let letos zaznamujemo od prvega kolesarskega SP na cesti, ura resnice je v programu od leta 1994. Belgijci so bili na stopničkah zgolj v zadnjih treh letih, v zadnjih dveh sta srebro osvojila tako Evenepoel kot van Aert in sta tokrat kotirala najvišje. Še posebno, ker je prvenstvo na njunih tleh. Kaj to pomeni, dobro ve Italijan, ki je lani v Imoli po Švicarjih Alexu Zülleju (Lugano 1996) in Fabianu Cancellari (Mendrisio 2009) postal šele tretji v zgodovini, ki je slavil kot gostitelj.

"Zmagati na domači dirki je bilo nekaj izjemnega. Ampak jaz sem se tokrat že zbudil s sanjami o zmagi, zjutraj sem čutil, da imam dobre noge. V zadnjem tednu se mi je forma še dvignila, opravil sem kratek trening kamp na višini. Stopničke sem si delil z dobrima fantoma, spoštujemo se. Hvala jima, da me spodbujata, da se trudim biti čim boljši," je povedal Filippo Ganna, peti kolesar, ki je ubranil mavričasto majico v tej disciplini. Pred njim so jo Michael Rogers, Fabian Cancellara, Tony Martin in Rohan Dennis. "Upam, da jo v naslednjem letu počastim še s kakšno zmago," je dejal 25-letni Italijan. Šestnajsto profesionalno zmago (le dve nista iz kronometra) je slavil z rekordno povprečno hitrostjo SP - 54,37 kilometra na uro.

Rezultati, Knokke-Heist - Brugge, 43,3 km: 1. Filippo Ganna (Italija) 47:47, 2. Wout van Aert +0:06, 3. Remco van Evenepoel (oba Belgija) 0:44 ... 10. Tadej Pogačar 1:53, 15. Jan Tratnik (oba Slovenija) 2:04.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta