(RECEPT) Porchetta je značilna italijanska praznična pečenka

Zora Štok Zora Štok
21.03.2021 04:25
Rezine porchette so v Italiji tudi priljubljena ulična hrana.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Potrebujemo:

2,5 kg svinjske potrebuševine s kožo

5 strokov česna

1 jušna žlica suhega origana

1 manjši šopek peteršilja

sol, poper - mlet in v zrnu

1 dl belega vina

1 čajna žlička janeževih semen

1 vejica rožmarina

50 dag svinjskih jeter

olivno olje

Potrebuševina naj bo narezana tako, da tvori pravokotnik ali kvadrat. temeljito jo umijemo in posušimo. Na delovno površino jo obrnemo s kožo navzdol. Z ostrim nožem zarežemo v meso diagonalne zareze, globoke približno 1 cm, potem zarežemo še pravokotno na prvotne zareze, da dobimo nekakšno mrežo.

Poper v zrnu in semena janeža na hitro prepražimo v ponvi, potem ju skupaj s česnom in drugimi začimbami zdrobimo v možnarju ali sekljalniku.

Meso obilno potresemo z grobo morsko soljo - bolje, da je jed bolj slana kot premalo - in potresemo z malo popra. Z rokami nanesemo začimbe na meso, čim več začimb naj bo tudi v zarezah. Če bomo za nadev uporabili jetra, jih zmeljemo, začinimo s soljo, poprom in peteršiljem ter premažemo po dobri tretjini mesa. To potem čvrsto zvijemo v rulado in to prevežemo s kuhinjsko vrvico.

Pekač premažemo z olivnim oljem, dolijemo malo vina in damo nanj meso. Pečemo v pečici, ogreti na 90 do 100 stopinj, pet do šest ur, če je kos mesa večji oziroma debelejši, lahko tudi uro ali dve več. Med peko jo prelijemo s sokom, ki se nabira v pekaču.

V različnih pokrajinah porchetta (izvira sicer iz osrednje Italije) jo pripravljajo različno. Ponekod meso premažejo le z mešanico zelišč, ponekod dodajo v pečenko mleto ali na kose narezano drobovino, kot nadev lahko uporabimo tudi špinačo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta