(RECEPT) Italijanska polenta z ajdo

Zora Štok Zora Štok
22.01.2023 01:00

Polenta iz mešanice ajdove in koruzne moke je tipična jed severne Lombardije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

  • 30 dag ajdove moke
  • 10 dag koruznega zdroba
  • 2 žlički soli
  • 25 dag sira casera (ali mocarela)
  • 15 dag masla
  • 1,5 l vode

V večjem loncu z debelim dnom segrejemo vodo. Ajdovo moko in koruzni zdrob zmešamo. Ko voda zavre, jo najprej solimo, potem v vodo stresemo mešanico moke in zdroba. Ogenj zmanjšamo in polento med nenehnim mešanjem kuhamo 20 do 30 minut. Maslo narežemo na koščke in ko začutimo, da se na dnu posode in ob stenah dela skorjica, ga vmešamo v polento. Ko je povsem razpuščeno in zmes lepo gladka, dodamo še sir, narezan na tanke kose. Še preden se sir povsem stopi, polento zlijemo na večjo leseno podlago. Še vročo postrežemo, običajno s suho salamo in ob kozarcu dobrega vina.

Polenta iz mešanice ajdove in koruzne moke je tipična jed italijanske severne Lombardije. Še preden je koruza prišla v Evropo, so polento v tistih krajih pripravljali iz ajdove, ržene in ječmenove moke, po odkritju koruze pa so jo pripravljali tudi iz koruzne moke ali mešanice mok. Tudi polenta concia je pripravljena iz mešanice ajdove in koruzne moke, le da ji poleg masla in sira fontina dodajo še žajbelj in sesekljan česen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta