(RECEPT) Jajčni kari

Zora Štok Zora Štok
21.06.2020 03:00

To je samo ena od inačic indijskega jajčnega karija, ki ga pripravljajo po večini indijskih dežel. Izbira in količina začimb je prepuščena tistemu, ki ga pripravlja, vsem je skupen le osnovni postopek priprave, kot je opisan v tem receptu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

5 trdo kuhanih jajc
2 srednje veliki čebuli
nekaj žlic olja
3 paradižniki
sol
1 jušna žlica sesekljanega česna in ingverja
1 čili
1 mala žlička semen kumina
malo sladkorja
​sesekljan koriander
​nekaj žlic sladke smetane
​malo cimeta
list lovorja
dva stroka kardamoma
dva klinčka
​po pol male žličke kurkume, mletega koriandra, mletega čilija in mešanice garam masale
V ponvi najprej segrejemo malo olja in pražimo olupljena jajca, dokler se nekoliko ne zapečejo, potem jih vzamemo iz ponve in shranimo na toplem. V ponev dodamo še malo olja in pražimo semena kumina, lovor, kardamom in klinčke. Ko začimbe zadišijo, dodamo drobno sesekljano čebulo in na zmernem ognju med mešanjem pražimo, dokler čebula nekoliko ne porjavi. Potem dodamo sol, mešanico česna in ingverja, premešamo, in ko znova zadiši, dodamo na drobne kocke zrezan paradižnik. Premešamo in dušimo nekaj minut, da začne nastajati omaka. Potem dodamo sesekljan čili, sladkor, cimet, kurkumo, mlet koriander in garam masalo, znova premešamo in dodamo toliko vode, da nastane gosta omaka (sestavine naj z vodo ne bodo povsem pokrite). Posodo nekoliko stresemo in pustimo na zmernem ognju, dokler se maščoba ne začne ločevati od omake. Takrat dodamo jajca, po potrebi še solimo ali dodamo katero od začimb. Kuhamo okoli pet minut. V tem času dodamo sladko smetano, po želji pa tudi grobo mlete indijske oreške ali arašide. Preden jed postrežemo, jo potresemo s sesekljanim koriandrom.
Namesto smetane lahko uporabimo tudi kokosovo mleko. Postrežemo s kuhanim rižem ali katerim od indijskih kruhov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta