(RECEPT) Maritozzi, rimski kruhki

Zora Štok Zora Štok
17.10.2021 04:15
Maritozzi so značilni za italijansko pokrajino Lazio, še posebno pa za Rim. Že v starih časih so pripravljali podobne kruhke in še dandanašnji so maritozzi priljubljen zajtrk ali popoldanski prigrizek. Navada je tudi, da fantje prvi marčevski petek dajo v kruhek prstan in ga podarijo dekletu, s katerim se želijo zaročiti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Potrebujemo:

50 dag moke

3 g suhega kvasa

2 dl vode

10 dag sladkorja

3 dag medu

1 jajce

2 rumenjaka

6 dag masla

2 jušni žlici belega olja

naribana lupina ene pomaranče

malo soli

4 dl sladke smetane

5 dag sladkorja

Kvas damo v mlačno vodo in dodamo 15 dekagramov moke ter žličko sladkorja, premešamo, posodo pokrijemo s folijo in pustimo, da zmes naraste. Ko se na vrhu pojavijo mehurčki, je pripravljena za nadaljnjo uporabo.

V skledo stresemo moko, dodamo vzhajani kvas in sladkor ter pomarančno lupinico. Testo začnemo mešati s kuhalnico, dodamo jajce in oba rumenjaka ter sol in potem gnetemo, dokler testo ne postane prožno. To lahko traja tudi deset minut, zato lahko testo gnetemo v stroju, če ga imamo. Ko je testo voljno, dodamo najprej polovico masla, in ko je to povsem vmešano v testo, dodamo še preostalo polovico in znova dobro zgnetemo. Na koncu postopoma dodajamo olje, testo mora biti voljno in mora se svetiti. Damo ga v naoljeno posodo, dobro pokrijemo in pustimo vzhajati, dokler se količina ne podvoji. Lahko ga čez noč pustimo tudi v hladilniku.

Testo naj stoji dve uri na sobni temperaturi, potem ga razdelimo na osem dekagramov težke kose in oblikujemo v krogle. Pokrijemo jih s krpo in pustimo vzhajati 30 minut, potem jih oblikujemo v štruce. Naložimo jih v pekač, obložen s papirjem za peko, in znova pustimo vzhajati okoli 20 minut. Premažemo jih z rahlo stepenim beljakom in pečemo v pečici, ogreti na 170 do 180 stopinj, okoli 15 minut. Maritozzi naj se povsem ohladijo, potem jih po dolgem prerežemo po sredini, a ne do konca. Razpremo jih in jih nadevamo s stepeno sladko smetano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta