(RECEPT) Onigiri - japonska jed iz riža

Zora Štok Zora Štok
15.10.2022 02:00

Onigiriji so priljubljena japonska jed iz riža, priprava je veliko bolj preprosta od sušija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

  • 1 l vode
  • 1 žlica soli
  • 80 dag okroglo zrnatega riža (ali poseben riž za suši)
  • 3 listi nori alg
  • po želji črna in bela sezamova semena, vasabi, zelišča
Profimedia

Riž damo na cedilo in ga pod hladno tekočo vodo izpiramo toliko časa, da je voda povsem bistra (tako z zrn speremo škrob in preprečimo, da bi bil riž preveč lepljiv oziroma razkuhan). V posodo damo vodo in riž ter počakamo, da zavre, potem ogenj nekoliko znižamo in kuhamo še 15 minut oziroma tako dolgo, da voda povsem izpari in je riž kuhan do mehkega. Nekoliko ga ohladimo, toliko, da ga lahko primemo z rokami in oblikujemo.

V manjšo skledo damo vodo in malo soli. Roke si zmočimo s slano vodo in iz kuhanega riža najprej oblikujemo kroglice, nekoliko manjše, kot je odprta pest. Z mokrimi rokami potem kroglico najprej nekoliko stisnemo, da se splošči, potem pa oblikujemo v trikotnik, debel naj bo okoli dva centimetra. Ko smo porabili ves riž, nori alge narežemo na dva centimetra široke in pet do sedem centimetrov dolge trakove. Trak damo pod spodnjo stran trikotnika iz riža in ga pritisnemo na obe ploščati strani trikotnika. Po onigirijih potresemo sezam, dodamo lahko še kakšna zelišča.

Če se nam zdi oblikovanje trikotnikov preveč zapleteno ali zamudno, lahko riž pustimo v obliki kroglic. Razen s sezamom jih lahko potresemo tudi s pikantnimi zelišči ali okrasimo z vasabijem. Lahko jih tudi nadevamo, v tem primeru kroglico na dlani nekoliko poravnamo, damo na sredino nadev (dimljen ali kuhan losos, kuhan ali pečen piščanec, vložene japonske slive, sveža tunina) in znova oblikujemo kroglico (ali pa trikotnik).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta