(RECEPT) Pernil, značilna karibska jed

Zora Štok Zora Štok
24.04.2021 04:25
Tako pripravljen pernil je značilna portoriška jed. Podobno, le z drugačnimi začimbami, ga pripravljajo tudi v drugih karibskih državah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Potrebujemo:

2 kg svinjske plečke s kostjo in kožo

2 jušni žlici soli

1 jušna žlica sveže mletega popra

1 jušna žlica origana

8 strokov česna

1 jušna žlica olivnega olja

sok dveh pomaranč (ali sok treh limet)

Meso umijemo in dobro osušimo, v kožo z ostrim nožem previdno zarežemo mrežast vzorec, potem pleče natremo z žlico soli.

Drugo žlico soli skupaj s preostalimi sestavinami stremo v možnarju ali zmešamo v multipraktiku, da dobimo gosto pasto. V meso zarežemo več lukenj in jih zapolnimo s pripravljeno pasto. Meso potem tesno zavijemo v plastično folijo in damo v hladilnik, naj se marinira čez noč ali pa vsaj dve do tri ure.

Pečico segrejemo na 250 stopinj, če je možno, lahko tudi na višjo temperaturo. V pekač damo meso tako, da je koža obrnjena navzgor. Kožo obrišemo, da je povsem suha, in jo natremo s soljo. Alu folijo premažemo z oljem in pokrijemo meso ter v ogreti pečici najprej pečemo eno uro. Potem odstranimo folijo in temperaturo znižamo na 250 ali 200 stopinj in pečemo naslednje tri ure. Meso obračamo vsako uro, med pečenjem po potrebi dolivamo mlačno vodo in meso tudi večkrat prelijemo s sokom, ki nastaja med pečenjem. Ko notranjost pečenke na najdebelejšem kosu mesa doseže 160 stopinj (zmerimo s kuhinjskim termometrom, če ga nimamo, pa je znak, da je meso pečeno, povsem bister sok, ki priteče iz mesa, ko vanj zarežemo). Meso pustimo počivati deset minut, potem odstranimo kost in meso narežemo na kose ter postrežemo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta