(RECEPT) Stegt flaesk oziroma pečena svinjska potrebuševina s krompirjem in omako s peteršiljem

Zora Štok Zora Štok
29.01.2023 03:00

Izvira iz sredine 18. stoletja in je danska nacionalno jed.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

  • 1 kg svinjske potrebuševine (carsko meso)
  • 1 kg mladega krompirja
  • 5 dag masla (danskega)
  • 4 žlice moke
  • 4 dl polnomastnega mleka
  • 1 dl sladke smetane
  • dve zvrhani jušni žlici sesekljanega peteršilja
  • sol, poper
  • po želji malo muškatnega oreška

Meso narežemo na pet do šest milimetrov debele rezine in jih dobro osušimo na papirnatem prtiču, potem jih natremo s soljo in poprom. Krompir olupimo in skuhamo. Če je lupina mladega krompirja tanka, lahko skuhamo in postrežemo neolupljenega. Iz moke in masla naredimo kroglico in jo v ponvi na srednjem ognju razpustimo, potem dolijemo malo mleka. Zmes ne sme zavreti. Postopoma dolivamo preostalo mleko, nenehno mešamo, dokler ne nastane omaka, podobna bešamelu. Ko je omaka povsem razmešana in gosta, dolijemo še smetano, premešamo in dodamo muškat, če ga uporabimo, 2/3 sesekljanega peteršilja ter sol in poper po okusu. Na majhnem ognju naj se omaka kuha še pet minut.

V ponvi razgrejemo malo olja ali masla in na srednji vročini pečemo rezine mesa po nekaj minut na vsaki strani, dokler niso hrustljavo zapečene. Krožnike segrejemo, na vsakega naložimo nekaj rezin, da se nekoliko prekrivajo, dodamo krompir, ga prelijemo z omako in po vrhu potresemo s preostalo tretjino sesekljanega peteršilja.

Stegt flaesk oziroma pečena svinjska potrebuševina s krompirjem in omako s peteršiljem je tradicionalna jed danskega podeželja, izvira iz sredine 18. stoletja in je danska nacionalno jed. Običaji velevajo, da jo v zimskem času pripravijo vsaj enkrat tedensko. V tem času meso pečejo v ponvi, v toplejših dneh pa zunaj na žaru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta