(RECEPT) Zrezek Pozharsky

Zora Štok Zora Štok
12.03.2022 04:41

Tako pripravljen zrezek so v začetku 19. stoletja ponujali v neki gostilni na poti med Moskvo in Sankt Peterburgom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

40 dag piščančjega fileja

20 dag čebule

10 dag belega kruha

1 dl polnomastne sladke smetane

8 dag masla

sol, poper

1 žlica zmehčanega masla

20 dag na trakove narezanega belega kruha

olje za cvrenje

Kruh nalomimo in namočimo v smetani. Čebulo sesekljamo. Maslo segrejemo, stresemo v ponev čebulo in jo na zmernem ognju pražimo, da uplahne. Meso narežemo na kose in ga skupaj s prepraženo čebulo in namočenim belim kruhom zmeljemo v mešalniku, zmes potem solimo in popramo ter damo za uro ali dve v hladilnik. Ko meso vzamemo iz hladilnika, dodamo zmehčano maslo, ponovno premešamo in ga znova pustimo v hladilniku pol ure. Kruh (20 dag) narežemo na tanke trakove ali manjše kose. Iz začinjenega mesa oblikujemo polpete (roke navlažimo s hladno vodo), jih povaljamo v drobtinah in ocvremo v olju, temperatura naj bo od 170 do 175 stopinj Celzija. Zrezke odcedimo in jih za 15 minut damo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Postrežemo s pečenim krompirjem, lahko pa tudi s kakšno omako.

Sočnost zrezku daje maslo, vmešano v piščančje meso, rezine kruha namesto drobtin na zunanji strani zrezka pa preprečujejo, da bi maslo, ki se med cvrenjem topi, steklo iz zrezka, so zapisali na strani Tasterussia. Tako pripravljen zrezek so v začetku 19. stoletja ponujali v neki gostilni na poti med Moskvo in Sankt Peterburgom. Ko se je tam ustavil car Nikolaj I., je bil nad jedjo tako navdušen, da je ukazal, da mora biti ta zrezek na dnevnem meniju carske palače. Lastnika gostilne Evdokima Pozharskega in njegovo hčer Dario pa je večkrat povabil, da sta kuhala zanj in njegovo družbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta