(REPORTAŽA) Adventni Salzburg: Štirideset let je zbirala vse o božiču

Branka Bezjak Branka Bezjak
10.12.2023 13:40

Ne glede na to, kolikokrat si že bil v Salzburgu, vsakokrat doživiš nekaj novega. Mesto, istoimenska deželna prestolnica, pravzaprav živi od turizma, zato znajo še kako pritegniti s ponudbo, tudi v decembrskem, adventnem času.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Salzburg, po staroslovensko bi rekli Solnograd, in reka Salzach, po kateri so tovorili sol
Branka Bezjak

Salzburg, zlasti njegovo staro središče, ki je bilo razglašeno za svetovno kulturno dediščino, vsakokrat prevzame že s svojimi uličicami, prehodi, trgi in trdnjavo, ki se pne nad njim. Trdnjava Hohensalzburg, zaščitni znak mesta, je največji v celoti ohranjen grad v srednji Evropi. Od tu se ponuja tudi odličen pogled na mesto, kar je lahko tudi v pomoč pri načrtovanju ogleda mesta. V adventnem, predprazničnem času bodo še kako na svoj račun prišli vsi ljubitelji vsega okrasja, kulinarične in druge ponudbe, ki sodi v ta čas.

Že na največjem dvorišču trdnjave, če bo to vaše izhodišče za raziskovanje mesta, boste naleteli na lično urejene hiške s ponudbo pomarančnega punča, kuhanega vina, prest, medenjakov ter raznih okraskov, ročno izdelanih oblačil, jaslic. Za tiste, ki radi začutite predbožični utrip, a ne marate gneče, bo to ravno prava izbira. Glasba v živo lepo zaokroži celoten ambient, zlasti, ko se stemni. Ker je le eden od vseh nadškofov, ki so vladali Salzburgu, tudi živel v trdnjavi, sicer je bil to vojaški objekt, v njej ni veliko opreme. Je pa vsekakor vredna obiska tudi notranjost z raznimi zbirkami, ob posebnih priložnostih si lahko z vodnikom Andrewem ogledate še skrite kotičke, ki sicer turistom niso dostopni.

V muzeju božiča je veliko lepega.
Branka Bezjak

Božični sejem

Precej drugače je spodaj, na osrednjem sejmu (Christkindlmarkt) pri katedrali. Tam ima božični sejem na trgu Residenzplatz že 50-letno tradicijo in s to častitljivo letnico velja za enega najstarejših daleč naokoli. Seveda se ni začelo tako, v začetkih, pred več stoletji je bil sejem pri dvorcu Mirabell in je bil bolj podoben kramarskemu sejmu. Z leti se je seveda vse spreminjalo, tudi lokacija in ta sejem je sedaj med top božičnimi sejmi v Evropi. Za ljubitelje tega obdobja v letu je Salzburg vsekakor med mesti, ki jih je decembra (vsaj enkrat v življenju) treba obiskati. Čez devetdeset hišk je razporejenih okoli katedrale, v njih pa torej tipična kulinarika, okraski, izdelki vseh vrst, s ponudniki priznanih avstrijskih znamk, kakor denimo tovarnica čokolade Zotter, do lokalnih rokodelcev, medičarjev, tudi drevesce lahko kupite.

Na sejmu pri katedrali se stojnice šibijo pod vsemi izdelki.
Branka Bezjak

Seveda ne gre brez toplih napitkov, ki, preverjeno večkrat, dobro ogrejejo in še prispevajo k dobremu razpoloženju. Če je okus dober, vzameš v zakup, da samo dva deci pijače stane pet evrov in še dva znaša kavcija za lonček. Skupina slovenskih novinarjev smo sproščeni od punča pri eni od stojnic takoj navezali stike s skupino Slovakov, ki so povedali, da so bili poleti v Sloveniji. In ne boste verjeli - med večdnevnim potovanjem so poleg Bleda, Pirana in Ljubljane bili tudi v Mariboru. Kje drugje, če ne pri Stari trti.

Sejem pri katedrali bo odprt do 1. januarja.
Branka Bezjak

Katedrala

Po fotografiranju njihove in naše skupine pa smo že hiteli v notranjost katedrale. Prav tako čudovita stavba, ki je med obiskom Salzburga ne gre izpustiti. Po obdobju koronavirusa so sicer uvedli vstopnino, to je pet evrov, kar je precej znižalo število obiskovalcev, a je tako vse lažje obvladovati, zlasti, ker tam še zmeraj potekajo tudi maše, nam je povedal Jan Fila, eden od vodnikov, ki je, kakšno naključje, po rodu Slovak. Še za dodatne štiri evre, skupno torej za devet evrov lahko vsak dan (razen nedelje) opoldne prisluhnete koncertu orgel. V katedrali jih je sedem. Ker niso povezane med sabo, se organist seli od enih do drugih, medtem pa obiskovalci, posedeni v klopeh, prisluhnejo zgodovini katedrale, mesta. Lepa izkušnja, ki traja slabe pol ure, nakar si lahko ogledate še cerkev.

Dobra plat obiska katedrale je tudi, da se med ogledom nekoliko ogreješ. Med našim obiskom, zadnji konec tedna v novembru, je mraz tam že pritisnil, pozdravile so nas prve snežinke, ki so v oblačnem vremenu prispevale k lepšemu vzdušju. A vendarle so se naše noge med ogledom mesta z vodnikom Güntherjem Hausknotom tako ohladile, da je bil obisk muzeja, posvečenega božiču, rešitev za pomrznjene prste na nogah.

Sejem pri trdnjavi je manjši, bolj umirjen.
Branka Bezjak

Okraski Ursule Kloiber

Na vogalu trga pri katedrali in Mozartovega trga, na katerem je v tem času manjše drsališče, je prava zakladnica, disneyland za zbiratelje raznih okraskov in vsega, kar je povezano z božičem. Naravnost neverjetno je, da je vse, kar se nahaja v številnih vitrinah, last ene osebe. "Vse to je skoraj 40 let zbirala Ursula Kloiber in ima velik pomen za kulturno dediščino. Nobena od javno dostopnih institucij v Evropi se ne more ponašati s toliko raznovrstnimi predmeti, ki povezujejo čas adventa do novega leta," je pojasnil vodnik. Predmeti segajo po starosti vse do leta 1840. Poudarek je zlasti na raznih okraskih za drevesca, sicer pa je videti vse od maket, jaslic, voščilnic do dnevne sobe družine, ki pa je morala biti nekoliko višjega stanu. Domačini sam božični večer radi preživijo umirjeno, obiščejo pokopališče, nakar sedejo doma k večerji, je še povedal Hausknot.

Zlasti veliko okraskov za drevesca je v muzeju božiča.
Branka Bezjak

Mozartova hiša

Vse se pa vendarle ne vrti okoli božiča, brez ogleda Mozartove rojstne hiše ali hiše, kjer je družina nato živela, vsekakor ne gre. Zlasti, če ste v Salzburgu prvič, sicer obisk ni obvezen. Četudi je Mozart največja blagovna znamka, skorajda maskota Salzburga, na podlagi katere se obrne ogromno denarja, pa so domačini o njem kruto realni. "Bil je velik 1,5 metra, grd, bil je nekaj med norcem in genijem. In ne drži, da je bil ves čas reven, da je živel v težkih razmerah. Temu je bilo tako, ker ni znal ravnati z denarjem," je bil neposreden naš vodnik. Kakšno legendo so kasneje spletli o njem, je povsem druga zgodba. Zdi se, da je vse, kamor se prilepi beseda Mozart magnet za obiskovalce.

Mozartova večerja v St. Peter Stiftstkeller ob odlični izvedbi baročne glasbe
Branka Bezjak

Tudi Mozart Dinner, večerja v St. Peter Stiftskeller, najstarejši restavraciji v Evropi, kjer vam ob najbolj znanih melodijah Mozartovih del - kakor so Čarobna piščal, Figarova svatba, Don Giovanni, kar izvajajo operna pevca in pet instrumentalistov Amadeus Consorta - strežejo jedi. Pripravljene so po tradicionalnih receptih, pri čemer na koncu ne manjkajo salzburški žličniki. Večerja s koncertom stane 89 evrov, za pijačo boste plačali posebej. Obisk se izplača že zaradi krasnega ambienta, ne le čudovite baročne dvorane, kjer je ta večerja, pač pa so tudi drugi prostori vsak nekaj posebnega, v tem predprazničnem času so še dodatno obilno okrašeni.

V muzeju božiča je veliko lepega.
Branka Bezjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta