(REPORTAŽA) Harry Styles na Dunaju: Evforija, ljubezen, sprejemanje

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
16.07.2023 03:30

Pri koncertu zvezdnika, kakršen je Harry Styles, ne gre le za uro in pol dolgo glasbeno izkušnjo. Začne se že mnogo prej in traja še, ko luči ugasnejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri tem, kako se počutimo glede svoje spolne usmerjenosti, številke ne igrajo nobene vloge, je Styles položil na srce oboževalki, ki si je prislužila kratek klepet.
Profimedia

Dunaj je minulo soboto obiskal eden največjih glasbenih zvezdnikov ta hip. Harry Styles, nekoč član skupine One Direction, danes pa eden najuspešnejših, s številnimi nagradami okronanih glasbenikov našega časa, je skoraj 70.000-glavo množico pustil v evforiji.

Pri koncertu zvezdnika, kakršen je Styles, ne gre le za uro in pol dolgo glasbeno izkušnjo. Začne se že mnogo prej, po nekaterih informacijah so najzvestejši oboževalci pred stadionom taborili že vse od četrtka. Park in nakupovalno središče poleg prizorišča večernega spektakla sta bila vse od jutra preplavljena z oboževalci, oblečenimi v bleščičaste oprave, s ševilnimi rekviziti in, jasno, mavričnimi zastavami, ki so pomemben del vsakega njegovega koncerta. "To je prostor, kjer ste lahko, kdorkoli želite biti," so pevčeve besede na vsakem koncertu. In res. Vzdušje in žuborenje množice že ure pred koncertom dajeta vedeti, da je to prostor sprejemanja. Prostor skupnosti.

Prišel je ob mraku in bral transparente

Na topel junijski večer je množico oboževalcev - še zdaleč ne gre le za kričeče najstnice, kot marsikdo zmotno misli - ogrela skupina Wet Leg. Medtem ko je sonce zahajalo nekje daleč za Ernst-Happel-Stadionom, je predskupina poskrbela za ples in zabavo. Šanki z zasoljenimi cenami - za pivo in vodo ter kavcijo za kozarca je bilo treba odšteti 18 evrov - so delali brez prestanka, za pokovko in druge priboljške so se vile dolge vrste.

Harry poskrbi, da se marsikateremu oboževalcu za uro in pol razblinijo skrbi.
Asja Lednik Štrukelj

Ko se je nad stadion spustil mrak, je nastopil čas za šov. Množica je bila ogreta, na oder je stopil band, kmalu za njim pa vedno dobro razpoloženi ljubljenec občinstva - Harry Styles. Golden, Adore You, Watermelon Sugar, Cinema, Treat People With Kindness ... Odpel je vse največje uspešnice z novega albuma in v repertoar vključil tudi nekaj skladb s prejšnjih.

Del šova sta vsakič tudi branje transparentov oboževalcev in kratek pogovor z nekaterimi izmed njih. Tokrat je imela srečo tudi Švicarka, ki je glasbenikovo pozornost pritegnila z napisom: "Ali sem homoseksualka, če se mi 99 odstotkov moških zdi odvratnih?" S provokativnim vprašanjem si je prislužila glasen aplavz obiskovalcev in pevčev odgovor, da je tudi njemu 99 odstotkov moških odvratnih. "Odvratni smo," je dejal in ji položil na srce, da pri tem, kako se počutimo glede svoje spolne usmerjenosti, številke ne igrajo nobene vloge.

Kratek del koncerta je kot vselej namenil tudi spominu na One Direction in zapel uspešnico What Makes You Beautiful. Na začetku točke se je zapletel z besedami in se nato v smehu opravičil oboževalcem za napako. Ti mu tega, jasno, niso zamerili.

Poškodba po koncertu

"Dunaj, do naslednjič," je dejal in koncert zaključil s trojico priljubljenih pesmi. Sign Of A Times, eno njegovih najuspešnejših in najlepših, pa As It Was, ki podira številne rekorde na glasbenih lestvicah in povsem za konec poskočna Kiwi. Reflektorji so ugasnili, noč se je spustila nad Dunaj in pred pevcem je še nekaj koncertov, preden se dobičkonosna turneja konča. Mimogrede, cene vstopnic so se gibale okoli 100 evrov, za tiste, ki so si pevca želeli ogledati povsem izpod odra, še precej višje.

Po koncertu je presenetila tudi vest, da je ob odhodu z odra pevca v oko zadel predmet. Zvezdnik incidenta še ni komentiral, po družbenih omrežjih pa so zaokrožili posnetki, na katerih oboževalci kričijo, naj ga prenehajo obmetavati s stvarmi. Sicer so podoben incident v zadnjem obdobju doživeli tudi drugi pevci, med njimi Bebe Rexha, Ava Max in Pink.

Več kot le glasba

Povsem verjetno je, da bi Harry Styles živel mirno življenje v angleškem mestecu Holmes Chapel, od koder prihaja, če ga ne bi leta 2010 mama nagovorila, da se je prijavil v britansko različico šova The X Factor. Zapel je pesem Stevieja Wonderja Isn't She Lovely, a s prvim nastopom žirije ni povsem prepričal. Ta ga je kasneje združila skupaj z Zaynom Malikom, Liamom Paynom, Niallom Horanom in Louisom Tomlinsonom ter jim predlagala, naj nastopajo kot skupina. Uspeh je bil zagotovljen in življenje zvezdnika se je v hipu povsem spremenilo. In tega, da ima veliko srečo, se zaveda tudi sam. Na vsakem koncertu svoje turneje nekaj minut posveti oboževalcem in se jim iz srca zahvali, ker so na glavo obrnili njegovo življenje. "Hvala vsakemu od vas. Nikoli vas ne bom pozabil."

Pozabili ga ne bodo tudi oboževalci. Kako bi ga, ko pa na oder prinese toliko več kot le glasbo. Prinese upanje, sprejemanje, ljubezen. Za uro in pol poskrbi, da se skrbi marsikaterega oboževalca razblinijo, da se vsi tisti, ki vsakdanjem življenju bijejo bitke s sprejemanjem okolice, za kratek čas počutijo sprejeti. Da so na pravem mestu, obkroženi z množico, ki razume, sprejema in diha kot eno. In to je vredno še več kot dobra glasba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta