Sedempikčasta polonica: Prinaša srečo, a jo sama potrebuje

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
19.05.2019 06:32

Letošnje muhasto vreme je najbrž krivo, da z marsikaterega konca naše države že poročajo o nevšečnostih, ko skozi okna, vrata, špranje, prezračevalne naprave sili na toplo na tisoče harlekinskih polonic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Našo sedempikčasto polonico ogroža njena azijska sorodnica.
Profimedia

Običajno je, da se invazije pikapolonic v stanovanjske prostore začnejo v začetku hladnega jesenskega vremena, a letošnje muhasto vreme, ki je zanihalo od že skoraj poletnih temperatur do poznojesenskih, je najbrž krivo, da z marsikaterega konca naše države že poročajo o nevšečnostih, ko skozi okna, vrata, špranje, prezračevalne naprave sili na toplo na tisoče polonic. Hroščkov, pri katerih osnovna barva pokrovk sega od bledo rumenkaste do črne in število pik od nič do 21. To so harlekinske polonice, ena najbolj invazivnih in škodljivih žuželk, ki so osvojile Evropo.
Začelo se je po znanem principu, da ko hoče človek "urediti" naravo, se največkrat zgodi, da napravi kolosalni nered. In več škode kot koristi. Prav takšna je tudi zgodba o harlekinski polonici, vrsti, ki je izvorno doma od Srednje do Vzhodne Azije, od severnega osrednjega dela Rusije prek Mongolije in Kitajske do Tajvana in Japonske. Zato jo nekateri imenujejo tudi azijska polonica.

Prva dama biološkega nadzora

Polonice so družina hroščev, znotraj katere je opisanih približno 4500 vrst - slovenski entomologi ocenjujejo, da živi v Sloveniji okoli 70 vrst. Za številne je značilna izjemna variabilnost barv in vzorcev pik. V strokovnem jeziku govorijo o polonicah, saj nimajo vse vrste pikastega vzorca, zato je polonica ustreznejše ime.

Ta je prekmurska iz Azije.
Alenka Horvat

Prvič pri nas so jo dokumentirali v Šentilju

Da so polonice odlično orožje proti kaparju, so že v drugi polovici 19. stoletja potrdili v Kaliforniji. Tam se je namreč po nasadih pomarančevcev tako namnožil beli pomarančev kapar, da so pridelovalci pomaranč začeli že opuščati pridelavo. Entomologi, strokovnjaki za žuželke, ameriškega ministrstva za kmetijstvo so ugotovili, da omenjeni kapar izvira iz Avstralije, kjer ne povzroča toliko škode, saj ga učinkovito "nadzoruje" polonica vrste Rodolia cardinalis. Med novembrom 1888 in marcem 1889 so uvozili nekaj sto osebkov te vrste in poseg se je že v tistem letu izkazal za tako učinkovitega, da so ga začeli posnemati na široko po svetu in je postal najuspešnejši primer biološkega nadzora tistega časa.

Ena je za srečo, na tisoče njih pa v nadlego.
Austin Ban

Od ene težave do druge

A veliko večja težava kot umazane fasade so vplivi na avtohtono favno. Značilni za harlekinsko polonico so visoka plodnost in predvsem nenasitnost, hkrati pa so tudi večje od domačih vrst polonic. Ko ličinkam harlekinske polonice na neki lokaciji zmanjka listnih uši, ki so njihova osnovna hrana, se začnejo hraniti z jajčeci in ličinkami drugih žuželk, nemalokrat so žrtve prav naše avtohtone polonice. Prav tako pa ne vemo, kaj se dogaja z drugimi našimi domorodnimi vrstami žuželk, ki se prehranjujejo z listnimi ušmi, kot so denimo strigalice in mrežekrilci, lahko pa domnevamo, da izgubljajo v boju za vire hrane proti tako agresivni in dominantni vrsti, kot je harlekinska polonica.

Suknjica rdeča, nekaj črnih pik
Natalija Jurše
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta