Sezona kostanja: Ne le kuhan in pečen, pripravimo lahko tudi številne druge jedi

Zora Štok Zora Štok
20.10.2019 05:02

Pravi okus kostanja zaživi šele v kombinaciji z drugimi sestavinami in začimbami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bučno-kostanjeva kremna juha
Profimedia

Začela se je sezona kostanja. Predvsem pečenega, ki skozi škrnicelj prijetno ogreje na kak jesenski dan. In kuhanega, ki nas spravlja ob živce zaradi zoprnega lupljenja. A sladkoba, ki jo začutimo v ustih, tehtnico vedno nagne na pravo stran, tudi če kostanj lupimo za zalogo, predvsem za pire, ki ga uporabimo za sladke kreme ali slane nadeve. Kostanjeva torta je tako in tako stalnica povsod, kjer je doma kostanj, priljubljena sladica je tudi mont blanc. Ta izhaja iz Italije, v 15. stoletju je bila namreč prvič omenjena v neki tamkajšnji kuharski knjigi, a njeno slavo so po svetu raznesli Francozi, potem ko je v 17. stoletju pri njih postala tako popularna, da so jo poimenovali po gori Mont Blanc. Osnova sladice je biskvitno testo z orehi, na njem je plast izdatne kostanjeve kreme, vrh te kupolaste sladice pa je iz lahkega beljakovega testa. Včasih kostanjevo kremo prelijejo s čokolado, saj se okusa čudovito dopolnjujeta.

Mont blanc, ena najbolj znanih kostanjevih sladic
Profimedia

Juhe in golaži

A s kostanjem si lahko pripravimo tudi številne druge jedi. Škoda bi bilo namreč ta gozdni sadež užiti le pečen, naj bo še tako sladek, ali kuhan. Njegov nevtralni okus ponuja veliko več možnosti, v kombinaciji z drugimi sestavinami in nekaterimi začimbami prav oživi. Če ga uporabljamo za slane jedi, dodajmo žajbelj. Nekaj listov žajblja bo oplemenitilo kremno kostanjevo juho. Kostanj se bo v juhi z bučo spremenil v izjemnega spremljevalca, gobe in kostanj pa so v juhi vedno najboljša kombinacija.

Mesno-zelenjavna juha s kostanjem
/Profimedia
Gobova juha s kostanjem
Profimedia

Za solato

Kostanj lahko prav tako uporabimo za različne nadeve. Puran in goska sta najbolj primerna perutnina, saj bo maščoba, ki bo med peko curljala iz mesa, nadev iz kostanja, malo kruha in različnih začimb naredila izjemno sočen. V nadev dodajmo tudi na kocke narezano jabolko ali kutino, tako bo nekoliko izgubil sladkobo, pridobil pa okus. Če ne želimo tako izdatnega nadeva, potem raje pripravimo slan kostanjev pire in ga postrezimo kot prilogo. Takšen bo izjemna spremljava jerebici, ki bo še zlasti imenitna, če ji bomo med peko dodali nekaj suhih sliv.

Kostanj v solati z granatnim jabolkom in mandarinami
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta