Simon & Garfunkel sta res kot Tom in Jerry, ves čas prijatelja in sovražnika

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
14.11.2021 04:50

Paul Simon in Art Garfunkel sta začela kot duet Tom in Jerry, nato sta bila ena najuspešnejših skupin šestdesetih let, potem pa sta se sprta razšla. Niti pri osemdesetih medsebojnih nesoglasij nista rešila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Med njima je bilo vedno rivalstvo, res sta bila kot junaka iz risanke, po katerih sta se sprva imenovala.

Reuters

Simon & Garfunkel, ameriški folk rock duet, ki sta ga sestavljala kantavtor Paul Simon in pevec Art Garfunkel, je bila ena najuspešnejših glasbenih zasedb šestdesetih let, skupaj z Beatli, Beach Boysi in Bobom Dylanom simbol tega obdobja. Njune skladbe so se uvrščale na vrh lestvic po vsem svetu in so še danes zimzelene. Glasbenika, ki se poznata že iz otroštva, sta vse življenje imela toplo-hladen odnos, ki je nihal med prijateljstvom in sovraštvom, večkrat sta se razšla in se spet združila. Letos sta, v razmaku le nekaj dni, praznovala 80. rojstni dan. Najbrž vsak zase, saj očitno nikoli nista znala postaviti mostu nad medsebojna nesoglasja, ki so se z leti samo kopičila.

Paul Simon se je rodil 13. oktobra 1941 v Newarku v madžarsko-judovski družini. Ko je bil star štiri leta, se je družina preselila v Queens v New Yorku. Tam se je 5. novembra 1941 v družini prve generacije v Ameriki rojenih potomcev emigrantov romunsko-judovskih korenin rodil Arthur Ira Garfunkel. Fanta sta se spoznala v šestem razredu osnovne šole, ko sta skupaj nastopila v šolski produkciji Alice v čudežni deželi. Art je kasneje, v enem od številnih obdobij, ko sta bila sprta, dejal, da se je Simon za glasbo začel zanimati šele, ko je slišal njega peti neko uspešnico Nata Kinga Cola na šolski prireditvi pokaži, kaj znaš. Naj bo tako ali drugače, fanta sta pri trinajstih začela peti skupaj in sta nastopala na šolskih plesih, kjer sta pela predvsem uspešnice svojih idolov, bratov Everly. Že takrat je Paul Simon za prijateljski duet napisal prvo skladbo, The Girl for Me (Dekle zame), besedilo je napisal Paulov oče. To je bila prva pesem, za katero sta imela avtorske pravice, papir, na katerem je Paulov oče zapisal besedilo in akorde, je danes shranjen v Kongresni knjižnici.

Večna nesoglasja

Leta 1957 sta začela nastopati kot duet z imenom Tom in Jerry, s skladbo Hey, Schoolgirl sta prišla na 49. mesto glasbene lestvice. Začela sta se pojavljati tudi na televiziji, postajala sta vse bolj znana. "To je bilo nekaj neverjetnega za pubertetnika," se je pozneje spominjal Simon. "Kitaro sem začel igrati, ker sem hotel biti kot Elvis Presley, in nenadoma sem bil." Simon je ustvarjal nove uspešnice, nekaj skladb je posnel celo sam, kar je tako razburilo Arta Garfunkla, ki se je počutil izdanega in manj cenjenega, da sta se prvič razšla. "Posnel je ploščo, ne da bi mi povedal. Bil je moj najboljši prijatelj in mislil sem, da prijateljstvo pomeni iskrenost. Njegovo dejanje me je šokiralo in prizadelo," je dejal Garfunkel.

Spet sta se združila v začetku 60. let, takrat so jima pri založbi Columbia Records dali ime Simon & Garfunkel. Postala ena najuspešnejših glasbenih skupin 60. let in simbol kontrakulturnega gibanja ob skupinah, kot sta bili The Beatles in The Beach Boys. S prvim albumom Wednesday Morning, 3 A.M., ki je izšel leta 1964, še nista pritegnila pozornosti, dokler neki DJ ni naredil remiksa njune pesmi Sound of Silence, ki je danes ena njunih najbolj znanih pesmi. DJ je originalni pesmi dodal električno kitaro, bas in bobne. Postala je velika uspešnica, Paul in Art sta ustvarjala naprej. Sledilo je uspešno obdobje s hiti I Am a Rock, The Only Living Boy in New York, Mrs. Robinson, Homeward Bound, Cecilia, America in Bridge Over Troubled Water.

Pevca Arta Garfunkla je občinstvo sprejemalo kot glavnega zvezdnika, čeprav je skladbe za duet pisal Paul Simon. Foto: Wikipedia

Wikipedia

Med njima pa je bilo vedno rivalstvo, res sta bila kot junaka iz risanke, po katerih sta se sprva imenovala. Paul je zameril Artu, da ga občinstvo kot pevca sprejema kot glavnega zvezdnika, čeprav je skladbe za duet pisal Paul, ki je s tem imel tudi nadzor nad njuno kariero. Art Garfunkel se je preskušal tudi kot igralec, Simon mu je očital, da se igralstvu posveča bolj kot glasbi, kar je bil začetek konca uspešne kariere. Zadnjič sta leta 1970 nastopila na dveh koncertih na stadionu v Forest Hillsu v domačem Queensu in se potem tako poklicno kot zasebno razšla. Prav v zadnjem letu skupnega delovanja sta izdala album Bridge Over Troubled Water, ki je bil tudi njun najuspešnejši in je postal eden najbolje prodajanih albumov na svetu. Ob razhodu nista izdala nobenega sporočila, kot je kasneje dejal Simon, se o tem nista niti pogovarjala, zgodilo se je spontano. Po njegovem mnenju je bil vzrok za razpad dueta Artovo ukvarjanje z igro in snemanjem filmov.

Samostojno manj uspešna kot skupaj

Po razpadu sta kljub sporom še nekajkrat priložnostno igrala skupaj, leta 1972 sta denimo nastopila v predvolilni kampanji demokratskega predsedniškega kandidata Georgea McGoverna. Bolj znan je njun nastop leta 1981 na dobrodelnem koncertu v newyorškem Centralnem parku, kjer ju je poslušalo več kot pol milijona ljudi, plošča s posnetkom tega koncerta pa je ena najbolje prodajanih v zgodovini. Leta 2003 sta se znova skupaj podala na izjemno uspešno svetovno turnejo, ki se je nadaljevala še naslednje leto. Potem sta skupaj nastopila še dvakrat.

Na legendarnem koncertu v newyorškem Centralnem parku leta 1981 ju je poslušalo pol milijona ljudi. Foto: Wikipedia

Wikipedia

Za skupno delo sta Simon & Garfunkel prejela deset grammyjev in bila leta 1990 sprejeta v Hram slavnih rokenrola. Revija Rolling Stone pa je njun album Bridge Over Troubled Water uvrstila na 51. mesto svoje lestvice 500 najboljših albumov vseh časov.

Leta 2007 na priložnostnem nastopu v Washingtonu Foto: Reuters

Reuters

Oba sta imela tudi samostojni karieri. Art Garfunkel je v karieri za samostojno delo in za sodelovanja prejel šest grammyjev Za seboj ima tudi nekaj manjših igralskih vlog. Na samostojni poti je bil uspešnejši Paul Simon, ki je dobil skupaj 16 grammyjev in bil v hram slavnih rokenrola sprejet tudi kot solist. Revija Time ga je uvrstila med 100 ljudi, ki so oblikovali svet, revija Rolling Stone ga je je uvrstila na osmo mesto lestvice stotih največjih piscev skladb vseh časov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta