Siti ne sliši lačnega

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
28.07.2019 01:02

Lačna milijarda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Če ameriški predsednik kihne, nastane na drugem koncu sveta cunami. Bog ne daj, da Trump tvitne kak nesmisel, potem je svetovni splet pred sesutjem. Ko ima Amerike probleme, jih ima ves svet. "Ceno nafte na svetovnem trgu navzgor potiskajo informacije, da so zaloge nafte v ZDA prejšnji teden občutno in nepričakovano upadle," so ta teden poročale tiskovne agencije. Vsaj to, da enkrat za spremembo niso okrivili Irancev ali Palestincev ali Korejcev.
Ko gre Ameriki, ki je kao sinonim za demokracijo, dobro, preostalim ne gre nič bolje ali pa se imajo še slabše. Od Združenih narodov smo izvedeli, da je prek 822 milijonov ljudi na svetu kronično podhranjenih. In še to smo lahko razbrali, da Združeni narodi niti približno ne vedo, kako bi vsa ta lačna usta nahranili, pa delajo samo to - kako zmanjšati lakoto (čisto nič se ni spremenilo od Geldofovega koncerta za lačne Live Aid 1985). K frapantnemu podatku o skoraj milijardi lačnih so dodali skopo birokratsko ugotovitev: "Da bi zagotovili varnost preskrbe s hrano in zadostno prehranjevanje, je nujno treba izpeljati ekonomske in socialne politike. Rezultati študije so pokazali, da morajo vlade posvetiti več pozornosti različnim vidikom dostopnosti hrane in se ne osredotočati samo na to, da proizvajajo več hrane." V prvem delu latovščina, v drugem pa vidiki, ki lačnim ožijo obzorja. Da se tudi bolj preprosto in učinkovito. Hrano mečemo v kesone za odpadke in z njo hranimo sežigalnice. Vsega lačen Slovenec v povprečju zavrže 60 kilogramov hrane na leto. Predstavljamo si lahko, koliko je gre v smeti v bolj razvitih državah. Ampak to so težave, s katerimi naj se ukvarjajo svetovne dobrodelne organizacije, da bo na tisoče pomembnežev imelo od česa živeti. Če bi zmanjkalo problema (lakote), bi zmanjkalo institucij, ki te probleme rešujejo. Preprečevanje lakote je podobno zahodni migrantski politiki - vseskozi iz čolnov rešujejo begunce, a jih zaradi tega ni nič manj, kvečjemu več.
In smo na koncu na začetku - pri nafti. Z njo so vedno križi in težave, pred 50 leti so rekli, da je bo zmanjkalo čez 50 let. Vmes so vneto reševali naftne probleme in zaradi nje netili vojne, da je ja še več lačnih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta