Slovenija družinam prijazna: Združevanje kariere in družine omogoča večjo zaposlenost žensk

Saša Britovšek
07.04.2024 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po dostopnosti vrtcev
je Slovenija v evropskem vrhu.
Po dostopnosti vrtcev je Slovenija v evropskem vrhu.
Andrej Petelinsek
Primerjava pravic staršev ob rojstvu otroka pri nas in v drugih evropskih državah kaže, da so te v Sloveniji družini bolj prijazne kot marsikje drugod.

Z družino ali brez nje, ženske so danes soočene z razdrobljenim delovnim časom, spremenjenim urnikom, velikokrat tudi daljšim delovnikom od običajnega. Ko se ob rojstvu otroka osebne prioritete postavijo na novo, se nemalokrat znajde pod vprašajem tudi zaposlenost žensk. Pri nas je tudi omogočen krajši delovni čas, za kar pa  se slovenske ženske redko odličjo. Zakaj? 

"To je primer dobre prakse za slovenske starše, treba pa je izpostaviti še enega. Starši, ki delajo s krajšim delovnim časom, imajo že dobri dve leti pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delali polni delovni čas. Pravico do dela s krajšim delovnim časom lahko uveljavlja eden od staršev, ki neguje in varuje otroka, do tretjega leta starosti. Krajši delovni čas mora obsegati najmanj polovično tedensko delovno obveznost," pojasni Mojca Erjavec, občinska svetnica na Ravnah na Koroškem, ki ima za seboj ima več kot petnajst let delala v Bruslju, tudi v kabinetu predsednika Evropske komisije.

- Materinski dopust v Sloveniji traja 105 dni, temu večinoma sledi 260-dnevni starševski dopust, ki si ga lahko porazdelita mati in oče. V Španiji in na Portugalskem imajo matere zgolj obveznih šest tednov.

- Po dostopnosti vrtcev je Slovenija v evropskem vrhu.

- Vrtec Ravne na Koroškem je edini v svoji regiji na pobudo staršev, ki delo opravljajo izključno v popoldanskem času, lani odprl oddelek z varstvom otrok do 17. ure
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta