Slovenski morski junaki: Na Irskem so ujeli tudi srebrne medalje

Bojan Gluhak
03.12.2023 02:30

V zalivu na jugu Irske so na tekmovalne trnke najbolj prijemali moli, morske mačke, šuri, pa tudi nekaj raž, celo s petkilogramsko težo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovencem so na svetovnem prvenstvu (U-21) v trnkarjenju iz čolna ribe dobro prijemale.
Vinko Mojškerc

Svetovno prvenstvo v trnkarjenju na morju iz zasidranega čolna se je na jugu Irske v mestu Carrigaline končalo sredi novembra. V vetrovnem vremenu je v zalivu na globini med 14 in 25 metrov lovilo sedem petčlanskih ekip iz šestih držav. Na tekmovanju v trnkarjenju s palico iz zasidranega čolna ekipa šteje pet tekmovalcev. Ti so bili na prvenstvu na Irskem razvrščeni po čolnih, na vsakem jih je bilo po sedem iz različnih ekip.

Martin Fras je med posamezniki ujel drugo mesto.
Vinko Mojškerc

Tri dni po pet ur

Slovenija je v sestavi Martin Fras, Lukas Lipužič, Maj Gajser (vsi RD Oradela Piran), Jan Krajcar (RD Solinar Piran) in Leon Križman (MRK Menola Izola) zasedla drugo mesto (za Italijani), med posamezniki pa je ob njih tekmoval tudi Žan Tončetič iz ŠPRD PLK Koper. Fantje so doma iz Kopra, Strunjana, Portoroža, Maj je Mariborčan. Sicer se je med posamezniki odlično odrezal Martin Fras, ki je ujel drugo mesto. Tekmovanje je trajalo tri dni po pet ur z menjavami v čolnu, tako da je vsak tekmovalec lovil na štirih različnih položajih v čolnu. Ribolovna oprema je večinoma osebna last tekmovalcev, nekaj dobrih palic premore tudi zveza (ZŠRMS), ki je ob donacijah tudi krila večino stroškov udeležbe na prvenstvu.

Svetovno prvenstvo v kategoriji U-21 (tekmovalci med 16. in 21. letom) so pred dvema letoma priredili v slovenskem morju, sicer pa je za skromna društva in zvezo vsaka pot v oddaljene kraje (pre)velik zalogaj. V zalivu na jugu Irske so na tekmovalne trnke najbolj prijemali moli, morske mačke, šuri, pa tudi nekaj raž, celo s petkilogramsko težo. Ulov je bil kar dober, pri tekmovalnem točkovanju pa so imele ribe naslednje vrednosti: šur 1 točka, mol 2, morska mačka 3, raža 5, ugor 6. Minimalna mera ribe je bila 18 centimetrov, vsako ulovljeno pa so sodniki po vpisu točk na table v posameznih čolnih takoj vrnili v morje.

Del izplena
Vinko Mojškerc

In kaj je bilo za vabo?

Lovili so na odtaljene zamrznjene skuše in kalamare. Boljša je bila skuša, seveda pravilno pripravljena, pove Vinko Mojškerc, vodja slovenske reprezentance na prvenstvu. "Glede na to, da imam kot nekdanji reprezentant v tej panogi kar nekaj izkušenj tudi s trnkarjenjem na severnih morjih, sem fantom znal svetovati pri pripravi navez, vab in načinu ribolova. Ta je dokaj specifičen, kar še posebej velja za morske mačke, saj so naveze povsem drugačne kot v Sredozemskem morju. K uspehu je zelo pripomogel tudi dvodnevni trening pred tekmovanjem, na katerem sem lahko fante podučil o načinu ribolova in pripravi vab."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta