Športni kolektiv judo kluba: Več nas bo, lažje bomo uresničili cilje

Zmago Gomzi
27.12.2020 02:00
JK Apolon Maribor je sicer mlad, a zelo uspešen športni kolektiv. Po uspehih na največjih tekmovanjih izstopa Metka Lobnik, njena odličja so plod organiziranega in strokovnega dela.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvo ime Apolona je 19-letna Metka Lobnik.
Tadej Regent

Čeprav je bil ustanovljen leta 2012, se lahko Judo klub Apolon Maribor, ki deluje na dveh lokacijah - v Mariboru in Hočah, postavi ob bok najboljšim slovenskim klubom, glede na množičnost pa je prav v vrhu tega športa pri nas. Podatek, da je na tretjem odlično pripravljenem mednarodnem tekmovanju v večnamenski športni dvorani v Hočah za starostne kategorije do deset, dvanajst, štirinajst in šestnajst let februarja letos nastopilo rekordnih 720 mladih borcev in bork iz štirinajstih držav, kaže na njegovo razsežnost. "Turnir je bil pravi praznik tega zanimivega in dinamičnega športa," se predkoronskih časov spominja ustanovitelj kluba in vodja stroke Mitja Jenuš, nekdanji odlični judoist, večkratni slovenski prvak in reprezentant (v svoji karieri je med drugim na tekmovanju za svetovni pokal v Bukarešti osvojil srebrno kolajno, na evropskem prvenstvu do 23 let je bil v kategoriji nad 100 kilogramov peti). Ob Jenušu za razvoj približno 250 nadobudnih judoistov v Apolonu skrbijo trenerji Urška Urek, Polona Lampe, Nika Merkuš, Matija Mesiček, Marko Eljon, Milan Kosi, Mario Rudl in Maksimiljan Petrič.

Del tekmovalne vrste JK Apolon Foto: Tadej Regent
Tadej Regent

JK Apolon Maribor je odprt za vsakogar, ki se želi podrobneje seznaniti s tem športom ali se z njim ukvarjati tudi tekmovalno. "Vabimo starše, da nam zaupajo svoje otroke, mi pa bomo poskrbeli, da se bodo med nami dobro počutili. Več nas bo, lažje bomo uresničili načrte. Želimo vzgajati šampione tega lepega, a zahtevnega športa, seveda pa si želimo tudi, da bi naši judoisti na domačih in mednarodnih tekmovanjih posegali po najvišjih mestih," je dodal Jenuš.

V Apolonu obetavnih judoistov ne manjka, nekateri najboljši že obirajo sadove organiziranega, strokovnega in trdega dela. "V klubu imamo kopico nadarjenih tekmovalcev in tekmovalk, ki posegajo po najvišjih mestih na tekmovanjih po Sloveniji in tudi zunaj njenih meja. Verjamem, da se bodo nekateri izmed njih razvili v vrhunske borce in da bodo šli po poti Metke Lobnik, trenutno naše najboljše tekmovalke in ene najbolj nadarjenih slovenskih judoistk," pravi Mario Rudl. "Klub raste iz leta v leto, ima odlične razmere za delo, sposobno vodstvo in tudi trenerski kader. Naša želja je, da vzgojimo olimpijca. Smo na dobri poti, da jo uresničimo," doda Rudl.

Kolajne Metke Lobnik

Prvo ime JK Apolon je 19-letna Metka Lobnik, judoistka, ki na razkošno nadarjenost opozarja vsakič, ko stopi na tatami. Lobnikova je na kadetskem evropskem prvenstvu leta 2018 v Sarajevu v kategoriji do 70 kilogramov osvojila tretje mesto, tretja je bila istega leta tudi na mladinskih olimpijskih igrah v argentinskem Buenos Airesu, bila je še članica mešane ekipe, ki je bila na tem tekmovanju prav tako tretja​.

Judoistka iz Orehove vasi je nadarjenost potrdila tudi oktobra letos, ko se je z mladinskega evropskega prvenstva in prvenstva mlajših članic (do 23 let) v Poreču vrnila s kar dvema kolajnama v kategoriji do 78 kilogramov - med mladinkami je pometla z vsemi tekmicami, med mlajšimi članicami pa je osvojila bronasto kolajno. Obeh kolajn je bila zelo vesela. "Pred potjo v Poreč sem težko karkoli napovedovala, saj sem nastopala v višji kategoriji - do 78 kilogramov. Nobene tekmovalke nisem podrobno poznala, kljub temu pa sem se nadejala dobrih nastopov in morebitne osvojitve kolajne, čeprav kategorija višje prinaša še močnejše borke. Tudi pravih občutkov nisem imela, tako da sta bili kolajni velik dosežek," pravi Lobnikova. Na vprašanje, katera ji je bolj pri srcu, pa je odgovorila: "Zlata se seveda bolj sveti, a tudi bron ima lep sijaj. Kolajni bi težko primerjala med seboj, obe sta mi pomembni."

Pomoč Mitje Jenuša med treningi je dobrodošla. Foto: Tadej Regent
Tadej Regent
Metka Lobnik je tudi na treningih zelo prizadevna. Foto: Tadej Regent
Tadej Regent

Metka Lobnik je tekmovalni dan na mladinskem prvenstvu v Poreču začela z zmago nad Portugalko Moreiro v prvi minuti dvoboja, ko si je priborila zmago z metom za ippon. V četrtfinalu si je nekaj sekund pred koncem rednega dela priborila wazari proti Nizozemki Van Harselaarjevi in si s tem zagotovila mesto v polfinalu. Vrata v finale si je odprla z zmago v zelo izenačenem dvoboju z Italijanko Menguccijevo, ko si je v drugi minuti podaljška priborila wazari. Za naslov mladinske evropske prvakinje se je pomerila z Nizozemko Hooievo. Tretjo nosilko turnirja je premagala po dobrih 30 sekundah borbe z metom za ippon in po sijajnih nastopih poslušala slovensko himno.

"Občutki so bili skoraj nerealni," v svojstvenem slogu opiše Lobnikova. "Naslov mladinske evropske prvakinje pomeni potrditev dosedanjega trdega dela, je nagrada za vložen trud in hkrati motivacija za nadaljnje delo. Na finalno borbo sem se pripravila kot na vsako drugo borbo. Poskušala sem se čim bolj umiriti in zbrati. V glavi sem imela načrt, ki ga je pripravil trener Mitja Jenuš, pomagali pa so tudi drugi člani naše ekipe. Vse borbe so bile zahtevne, še posebej pa sem zadovoljna, da sem premagala nosilko srebrne kolajne z lanskega svetovnega prvenstva," doda judoistka iz Orehove vasi, ki se je z judom srečala v četrtem razredu osnovne šole v Slivnici, kjer so imeli judo krožek. "Šport mi je bil všeč in kmalu sem začela trenirati pri mariborskem Braniku Brokerju, kjer sem ostala približno dve leti, ko pa je bil ustanovljen JK Apolon, sem se vpisala vanj. Tu imam odlične razmere za trening. Ko se intenzivno pripravljam na tekmovanja, treniram tudi do desetkrat na teden," razkriva Lobnikova.

Zahteven prehod med članice

Odlično judoistko v prihodnje čakajo novi izzivi, zato se že spogleduje s prihodnostjo v tem športu. "Naslednja stopnica, ki jo bom morala osvojiti, so nastopi v članski kategoriji. To bo zagotovo velik prehod. Na prvenstvu do 23 let v Poreču sem občutila razliko, v članski konkurenci bo ta še večja, zrcalila se bo v moči, taktiki, izkušnjah in še čem. Da bi tudi na članskih tekmovanjih posegala po kolajnah, bom morala še trdo delati," ugotavlja Lobnikova.

Da judoistke do 23 let niso noben bavbav, se je Lobnikova prepričala že štiri dni po osvojitvi mladinske zlate kolajne, kajti v konkurenci članic do 23 let ni bila daleč od novega zmagoslavja. Osvojila je bron. "Na boje s starejšimi in izkušenejšimi tekmicami sem se pripravila na enak način, kot sem se na mladinsko prvenstvo. Trener Mitja Jenuš je pripravil taktiko, ki se mi je obrestovala, in kolajna ima še dodatno težo," razloži Lobnikova, ki si bo Poreč zapomnila za vse življenje. "Neverjetno, kakšen teden je bil v Poreču. Zelo sem bila vesela osvojitve dveh kolajn, hkrati pa sem bila tudi zelo utrujena po napornih bojih."

Mario Rudl, levo, prenaša znanje in izkušnje na nadobudne judoiste. Foto: Tadej Regent
Tadej Regent
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.