Športni kviz za devetošolce

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
09.05.2021 05:00
NPZ športa ali katere taktične rešitve lahko napadalec z žogo še izvede, da bo njegova ekipa dobila priložnost za zadetek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Enkrat sem že zapisal, da sem med covidom nizko padel, ker da sem začel gledati oddaje tipa Ljubezen po domače in Sanjski moški. Zdaj sem padel še za stopnico niže. Občasno, ko v nedeljo zvečer družina preklaplja med oglasnimi bloki, se najde čas za Piramido sreče. In ko Jonas, ki prihaja v formo, vpraša dvojico, ali je bil Carl Lewis tekač na dolge proge ali skakalec v daljino, tekmovalca izbereta napačen odgovor. Kar me ne zabava, temveč straši. Da bi Carl Lewis tekel na 10.000 metrov, je tako grozno zgrešeno, kot bi se zmotili ob odgovoru na vprašanje, ali je na Luno prej stopila psica Lajka ali človek.

Da pa je mogoče pasti še nižje, v bistvu najnižje (čeprav nikoli ne veš), dokazujejo modri snovalci NPZ-ja (nacionalnega preverjanja znanja), ki so za tretji predmet v šolskem letu 2020/21 med biologijo, zgodovino in tuji jezik stlačili še šport. Torej bodo (nekateri, ne vsi) devetošolci na NPZ-ju po slovenščini in matematiki prihodnji teden švicali še pri preverjanju teoretičnega športnega znanja. Kot bi ne obstajal športnovzgojni karton, nacionalni sistem za spremljanje telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine, ki nedvomno kaže, da so naši otroci vse bolj negibčni in okrogli ter hitri kot polž.

Ne, zdaj potrebujemo še NPZ, da bo ugotovil, da v devetem razredu nimajo pojma o teoriji športa, pri čemer tudi sam, čeravno sem dvajset let delal v športni redakciji Večera, o tem ne vem skoraj nič. Ob krožcih, trikotnikih in puščicah vprašajo: "Katere taktične rešitve lahko napadalec z žogo še izvede, da bo njegova ekipa dobila priložnost za zadetek?" Po mojem bi Neymar, če bi bil on krožec z žogo, šel direktno skozi trikotnik pred seboj in dal gol, kar pa je po NPZ-ju napačen odgovor.

Naslednja naloga bo morda malo lažja: Do katere točke igrajo odločilni peti niz v odbojki in ali sta tudi v petem nujni dve točki razlike? Bo šlo? Pri tem pa se bo nekaterim zalomilo: Izločite nepravilen odgovor: Katera ni gibalna (motorična) sposobnost? Je to a) natančnost/preciznost, b) ravnotežje, c) koordinacija, d) prožnost, e) moč, f) hitrost, g) gibljivost, h) vzdržljivost?

Ko/če boste našli nepravilen odgovor, boste postali glavni kandidat za Piramido sreče. Učenci, srečno! In navijajte za Dončića, NPZ gor ali dol.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.