Svoboda, enakost, bratstvo ali smrt!

Ideja enakosti, enakopravnosti se vali po Evropi in svetu že več kot dvesto let, natančneje od francoske revolucije naprej. Takrat so bile besede, ki so zaznamovale revolucijo, precej radikalnejše: Svoboda, enakost, bratstvo ali smrt!
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Bogati so bili vedno bolj bogati, perverzno so razmetavali s hrano in drugimi dobrotami, medtem ko so preostali sloji prebivalstva živeli v pomanjkanju. Nič drugače ni bilo pred oktobrsko revolucijo. Katarina Velika je v svojem Ermitažu, oblečenem v zlato, s sobanami, velikimi od petsto do tisoč kvadratnih metrov, prirejala nore zabave, medtem ko je ljudstvo stradalo. In posledica je bil prvi strel iz ladje Aurora in začela se je oktobrska revolucija. Ena in druga revolucija sta prinesli velikanske spremembe v družbi, tako v Evropi kot tudi po svetu.

Pozitivne posledice teh dveh revolucij živimo še danes, čeprav tonemo nazaj v predrevolucionarni čas. En odstotek prebivalstva drži v rokah kapital, izredno so inventivni in ustvarjalni v tem, kako še bolj izžeti ljudstvo, kako še bolj nadzorovati celotno družbo, in perverzne zabave ne izostajajo. Razlika je mogoče samo v tem, da danes to počnejo na očeh vseh in se sploh ne sramujejo. Zato, ker smo preko medijev in družabnih omrežij prišli tako daleč, da si večina želi prav tega in jih zares sploh ne obsoja. Tudi če živijo v pomanjkanju, so bogati in njihov način življenja postali njihove sanje.

Politiki ne nosijo mask, medtem ko jih vsi ostali moramo, celo na prostem. Lahko se srečujejo v gostilnah, vsi ostali tega ne smemo. In potem se takšen način delovanja počasi vgradi tudi med ljudstvo. Če imam espe, lahko operem avto, če ga nimam, ne morem. Če delam v drugi občini ali celo regiji, dobim dovolilnico za prehajanje teh mej. Če delam po deveti, dobim dovolilnico za gibanje v času policijske ure. Če delam v tujini, lahko prehajam mejo brez kakršnihkoli testov. Če sem zdravnik, dobivam bajne covid dodatke, čeprav jih večina dela v manjšem obsegu ravno zaradi covida. Ti dodatki so tako bajni, čeprav so podatki o višini njihovih plač informacija javnega značaja, da jih morajo skrivati in jih na noben način ne želijo razkriti. Kot razlog so navedli bojazen, da bi se zdravstveno stanje naroda lahko poslabšalo, ker bi ljudje izgubili zaupanje v zdravnike in jih ne bi več obiskovali. S to izjavo ste zares izgubili še zadnji delček spoštovanja, ki ga imam do vsakega živega bitja v osnovi. Sindikati, ki so takoj podpisali dogovor, ki ga vlada več kot mesec dni ni želela dati v podpis, so bili policijski, vojaški in sindikat zdravnikov. Medtem so se drugi sindikati udeležili največjega protesta do zdaj. In tako naprej ...

O enakopravnosti lahko samo še sanjamo, če si je ne bomo spet izborili. Da, dragi moji, tu smo. Novice, ki govorijo na drugačen način o pandemiji in nevarnosti tega virusa, so cenzurirane, izbrisane. Novice o protestih v Grčiji, Angliji, Nemčiji, Belgiji, Franciji in še kje v glavnih medijih ne obstajajo. Farmacevtskih korporacij zaradi posledic zdravil in cepiv ne moreš več tožiti, ker je velika večina držav spremenila zakonodajo v njihov prid. Torej je beseda enakopravnost, ki ima v slovenščini še nekoliko drugačen pomen kot v drugih jezikih, samo še eho v vetru, ki se oddaljuje. Tega ne pišem, da bi komu odvzel pogum, ampak ravno obratno. To nas mora podžgati. Veliko dobrih stvari se dogaja, samo ne pridejo do nas zaradi medijske blokade. Treba je pobrskati po internetu, ki je pravzaprav darilo.

Upam, da bo današnji moto Francije "svoboda, enakost, bratstvo" dovolj. Upam, da nam ne bo treba uporabiti Robespierrovega originala: "Liberte, egalite, fraternite, ou la mort!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.