Telesna dejavnost med nosečnostjo? Da, če zdravnik ne reče drugače

Manuela Pendl
19.01.2020 02:08

Kaj smem in česa ne, da bom donosila in rodila zdravega otroka? Posebno pozorni moramo biti v prvih treh mesecih, ko je verjetnost spontanega splava največja, in po sedmem mesecu, ko lahko napačno ravnanje povzroči prezgodnji porod.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aktivne vse do poroda
Profimedia

Vedno več žensk je tudi med nosečnostjo športno dejavnih. Želijo si, da bi bile čim bolje pripravljene na porod in da bi se po porodu čim hitreje vrnile k svojim prejšnjim vsakodnevnim dejavnostim. Glede na prednosti in omejitve, tudi zdravstvene, ki bi jih lahko aktivnost še poslabšala, je pri izbiri in izvajanju telesnih dejavnosti potrebna previdnost. Pred nadaljevanjem, zlasti pa pred začetkom ukvarjanja s športno dejavnostjo naj se nosečnica posvetuje s svojim zdravnikom oziroma ginekologom, še posebno ob težavah v tej ali prejšnjih nosečnostih. Natančno naj mu predstavi svoj način vadbe, da bo lažje presodil, kolikšno obremenitev pomeni za nosečnico. Če spada v skupino nosečnic z visokim tveganjem, naj se drži posebnih individualnih napotkov.
S športom naj se torej ukvarja le popolnoma zdrava nosečnica, ki naj dejavnost prilagodi spremembam, ki jih doživlja, saj lahko ima vsako pretiravanje v tem obdobju le neprijetne posledice.

Šport v nosečnosti - da ali ne?

Marsikatera nosečnica se vpraša, ali naj se zaradi nosečnosti odpove športu. Res je, da je treba v nosečnosti športne dejavnosti prilagoditi svojemu novemu stanju, vendar ni nobenega razloga, če nosečnost poteka normalno, da bi šport in gibanje popolnoma opustila.
Mnenja strokovnjakov o ukvarjanju nosečnice z različnimi športnimi dejavnostmi so še zmeraj zelo različna. Nekateri trdijo, da aktivnosti ni treba pretirano omejevati, če nosečnice ne izčrpavajo, drugi predlagajo velike prilagoditve. Večina pa se strinja, da pomanjkanje telesne dejavnosti vodi v šibkost in bolehnost.

Nosečnost za večino bodočih mamic ni bolezen, sploh pa ne stanje mirovanja.
Profimedia

Izbira primerne telesne dejavnosti

Ko ugotavljamo, ali je določena športna zvrst za nosečnico primerna, moramo biti poleg upoštevanja splošnih nasvetov za varno vadbo pozorni še na nekaj dejavnikov.
• Ali se je nosečnica že prej ukvarjala s to zvrstjo in kako dobro jo obvlada?
• Ali zahteva izbrana športna zvrst ohranjanje ravnotežnega položaja telesa v različnih situacijah, hitre in nenadne odločitve ter s tem povezane spremembe gibanja, neposredni stik z nasprotnikom ali projektilom?
• Ali so potrebni hitri, sunkoviti gibi in ali so možni pretresi in padci?
• Ali je nosečnica dobro izkušena in v dobri telesni pripravljenosti?
Posebno pozorni moramo biti v prvih treh mesecih, ko je verjetnost spontanega splava največja, in po sedmem mesecu, ko lahko napačno ravnanje povzroči prezgodnji porod.

Pomen telesne dejavnosti v nosečnosti

Porod je za vsako žensko napor, in kakor se vrhunski športniki pripravljajo na svoje nastope, je prav, da se tudi ženska pripravlja na porod. Poleg rednih zdravniških pregledov so redna športna dejavnost, ustrezna psihična priprava, dihalne vaje, učenje sproščanja ter količinsko in kakovostno ustrezna prehrana najpomembnejši dejavniki za dobro počutje med nosečnostjo, aktivno sodelovanje med porodom in dobro počutje po njem, ki je povezano tudi s pridobitvijo prejšnje postave.
Za zdravo nosečnico torej ni razloga, zakaj naj bi med nosečnostjo prekinila vadbo. Obstajajo celo zelo tehtni razlogi, zakaj naj bi vadbo nadaljevala. Najpomembnejši je prav gotovo ta, da ima nosečnica ob tem več energije za vsakodnevne dejavnosti, ki sicer ob povečanju telesne teže lahko postanejo zelo otežene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta