Težave zaradi napadov astme med nosečnostjo

Reuters
07.01.2020 05:10

Napadi astme v času nosečnosti povečujejo možnosti za težave tako pri nosečnici kot pri novorojenčku, so ugotovili v kanadski študiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Raziskovalci so v kanadskem mestu Ontario pregledali podatke več kot 103.000 nosečnosti pri več kot 58.000 ženskah, obolelih za astmo, ki so rodile med letoma 2003 in 2012. V primerjavi z ženskami, ki med nosečnostjo niso imele astme, so imele nosečnice z astmo kar za 17 odstotkov večje možnosti za povečan krvni pritisk in za 30 odstotkov več možnosti za nevarno visok krvni pritisk oziroma nosečniško bolezen preeklampsijo, je razkrila študija.
Ženske, ki so imele v času nosečnosti napade astme, imajo za 14 odstotkov več možnosti, da bodo rodile prezgodaj ali pa da bo imel otrok nizko porodno težo, in za 21 odstotkov večje tveganje, da bo imel novorojenček hibe ob rojstvu. “Skoraj 40 odstotkov žensk v nosečnosti omeji jemanje zdravil za lajšanje težav z astmo ali jih neha jemati, ker so zaskrbljene, da bi z njimi lahko škodovale svojemu nerojenemu otroku,” je povedala avtorica študije Teresa To iz torontske bolnišnice, aktivna tudi v raziskovalnem inštitutu v Ottawi. “Naša študija jasno kaže, da predstavljajo mnogi simptomi astme veliko tveganje tako za nosečnico kot za njenega otroka,” je prepričana To. „Študija pa ni bila razvita, da bi dokazovala, ali napadi astme med nosečnostjo povzročajo zaplete pri mami in otroku in koliko, čeprav je povsem mogoče, da ti izbruhi zmanjšajo količino kisika v telesu tako pri ženski kot pri njenem razvijajočem se otroku,“ je dodala To.
Astma je najpogostejša kronična bolezen, ki se pojavi v nosečnosti pri okrog 13 odstotkih ženski, so Teresa To in njeni sodelavci zapisali v strokovni reviji European Respiratory Journal. V povprečju ima ena od treh nosečnic z astmo med nosečnostjo poslabšanje obolenja, so ugotovile prejšnje študije. Ta poslabšanja so prej povezovali s težavami, ki jih povzroča visok krvni pritisk, a v študijah niso jasno opredelili, kakšno vlogo ima pri tem pravzaprav nenadzorovan potek bolezni, so izpostavili avtorji najnovejše kanadske študije. Zato so v tej študiji raziskovalci ves čas nosečnosti spremljali ženske, nato pa še naslednjih pet let njihove otroke. Napadi astme v času nosečnosti so bili redki, čeprav so imele prav vse ženske, udeležene v raziskavi, težave s to boleznijo. Napad astme je imelo 2663 žensk pri skupaj 4455 nosečnostih, je razkrila študija.
Ženske, ki so imele v času nosečnosti napad astme, so bile večinoma starejše, kadilke, z manjšimi prihodki oziroma z nezanesljivimi bivanjskimi razmerami, so še ugotovili v študiji. Preeklampsija se je pojavila pri 5,3 odstotka žensk med tistimi, ki niso imele napadov astme, in pri samo 3,8 odstotka žensk med preostalimi udeleženkami v raziskavi. Med ženskami, ki so imele z nosečnostjo povezan visok krvni tlak, je imelo sedem odstotkov nosečnic napade astme, v primerjavi s 5,4 odstotka drugih nosečnic. Nizka porodna teža otroka se je pojavila pri 6,8 odstotka nosečnic z napadi astme, v primerjavi s 5,3 odstotka preostalih nosečnic, so še ugotovili v študiji. Prezgodnji porod je imelo 8,2 odstotka nosečnic z napadi astme, v primerjavi s 6,7 odstotka preostalih nosečnic.
Če so imele ženske med nosečnostjo napade astme, so se pri njihovih otrocih kasneje pogosteje pojavile alergije in infekcije respiratornega sistema, na primer pljučnica, 6,2 odstotka novorojenčkov, katerih mame so imele napade astme, pa je imelo telesne hibe ob rojstvu – v primerjavi s petimi odstotki dojenčkov, katerih mame med nosečnostjo niso imele napadov astme. Pri malčkih je bila za kar 23 odstotkov večja možnost, da se bo pri njih razvila astma, če so imele njihove mame med nosečnostjo napade astme. Pri njih je bila tudi za 12 odstotkov večja možnost za pojav pljučnice v prvih petih letih življenja.
Nosečnicam so v študiji pripisali napad astme ali močnejše težave zaradi astme, če so v času nosečnosti vsaj petkrat poiskale pomoč pri svojem zdravniku ali če so morale zaradi astme na pregled v bolnišnico ali celo na urgenco. Omejitev pri študiji je, da ta definicija ni vedno ustrezno zajela žensk z nenadzorovanimi simptomi, so poudarili avtorji študije. Nekatere ženske s petimi ali več pregledi zaradi astme bi lahko prav tako nadzorovale potek svoje bolezni. Rezultati študije zato posebej izpostavljajo pomembnost nadzorovanja astme med nosečnostjo, je v svoji izjavi poudaril profesor Jorgen Vestbo, predsednik evropskega respiratornega združenja in raziskovalec na manchestrski univerzi v Veliki Britaniji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta