(TEMNA PLAT) Strelski pohod je označil za izmišljotino, zdaj bo moral plačati odškodnino

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
14.08.2022 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V enem najhujših strelskih pohodov v ameriški zgodovini je umrlo 28 ljudi, vključno s strelcem.
Reuter

Bilo je pred skoraj desetimi leti. 14. decembra 2012 je takrat 20-letni Adam Lanza v Newtownu v ameriški zvezni državi Connecticut v domači hiši, kjer je živel z materjo Nancy Lanza, pograbil puško in štirikrat streljal na mamo. Nato se je mladenič oborožil z polavtomatsko puško, dvema polavtomatskima pištolama, puško, s katero je ustrelil mater, več sto naboji in se z materinim avtomobilom odpeljal do osnovne šole Sandy Hook. S strelom skozi okno si je odprl pot v šolo, kjer sta se z njim takoj soočili ravnateljica Dawn Hochsprung in šolska psihologinja Mary Sherlach. Srečanje trojice in streljanje so lahko na šoli slišali vsi, saj jih je prenašal šolski sistem za obveščanje. Lanza je obe ustrelil, nato pa se odpravil na pohod po šoli. Učitelji so v skladu z vnaprej postavljenimi protokoli takoj zaklenili učilnice, otroke pa skrili v omare ali kopalnice in zabarikadirali vrata s pohištvom ali celo lastnimi telesi.

A Lanzi se je uspelo prebiti v razred učiteljice Lauren Rousseau, ubil je njo in 14 otrok. Nato je odšel v drugo učilnico, kjer je učiteljica prvega razreda Victoria Soto svoje učence skrila v omaro. Lanzo je poskušala speljati na napačno sled, ko mu je povedala, da je njen razred v šolskem avditoriju na drugi strani stavbe. Lanza je ubil Sotovo in šest otrok, ki so poskušali pobegniti iz svojega skrivališča. V streljanju sta bili ubiti tudi Anne Marie Murphy, pomočnica za posebno izobraževanje, in vedenjska terapevtka Rachel D'Avino; dva druga člana osebja šole sta bila poškodovana. Lanza je v manj kot petih minutah izstrelil 154 nabojev in terjal 26 življenj. Policisti, ki so kmalu prispeli na kraj zločina, so zaslišali le še strel, mladenič si je vzel življenje s strelom iz pištole.

Alex Jones je pod pritiski sodišča le priznal, da se je strelski pohod v šoli Sandy Hook zgodil.
Reuters

Streljanje v osnovni šoli Sandy Hook, imenovano tudi streljanje v Newtownu, je bilo eno najsmrtonosnejših v ameriški zgodovini. Kaj je bil motiv, ki je Lanzo gnal k temu dejanju, dolgo ni bilo jasno, leta 2018 pa je policija objavila sporočilo za javnost, v katerem je pojasnila, da je strelec imel psihične težave, bil je jezen na ves svet, preziral je vse ljudi, zato je živel v globoki socialni izolaciji. Nasilje ga je navduševalo, možnost dostopa do orožja, ki ga je kupovala njegova mati, pa je bil "recept za množični poboj", so zapisali policisti.

Starše označil kot plačane igralce

Po zločinu so se začele burne razprave o tem, kako omejiti dostopnost do orožja, kot je to sicer že običajno po vsakem poboju v šolah, ki jih je v ameriški zgodovini veliko. Devet družin, ki so v streljanju izgubile svoje otroke, je leta 2014 na proizvajalca polavtomatske puške AR-15, s katero je v šoli najprej streljal Lanza, leta 2014 naslovilo tožbo. Šele letos se je podjetje pogodilo s tožniki in jim plačalo 73 milijonov dolarjev odškodnine.

Zaradi dogodkov, ki so zdaj stari že desetletje, pa bo moral visoko odškodnino plačati tudi Alex Jones, ameriški skrajnež in radijski provokator. Kar nekaj tožb so zoper njega v letih po pokolu vložili starši pobitih. Jones je namreč v svoji radijski oddaji dolga leta poslušalce prepričeval, da je masaker, ki je vzel življenje šestih učiteljev in 20 otrok, izmišljotina levičarjev, ki želijo na ta način Američanom pobrati orožje. V eter je spustil tudi besede, da otroci sploh niso bili ustreljeni, užaloščeni starši pa da so plačani igralci.

Scarlett Lewis je na sodišču dejala, da jih je radijski voditelj poslal v desetletje pekla.
Reuters

Pred dnevi je Jones izgubil prvo tožbo, v kateri je šlo za zahtevo izplačila odškodnine, porota teksaškega sodišča mu je naložila, da mora Neilu Heslinu in Scarlett Lewis, staršema, ki sta leta 2012 izgubila šestletnega sina Jesseja, plačati 45,2 milijona evrov tako imenovane kaznovalne odškodnine za trpljenje, ki sta ga doživela zaradi njegovih laži. Že dan prej so tožnikoma porotniki dodelili 4,1 milijona odškodnine kot kritje dejanskih stroškov družine zaradi Jonesovega obrekovanja, kot je na primer zasebno varovanje, ki so ga najeli med sojenjem zaradi strahu pred napadom Jonesovega privrženca. Kazenska odškodnina pa naj bi delovala odvračilno, torej preprečila, da bi Jones ponovil svoj prekršek. Tožnika sta sicer od Jonesa terjala kar 150 milijonov dolarjev.

Neil Heslin je v streljanju izgubil šestletnega sina.
Reuters

Jones ni bil prisoten, ko je porota objavila razsodbo, odvetnik staršev Wesley Todd Ball pa je tik pred odločitvijo porotnikom namenil zadnje besede: "Prosimo vas, da pošljete zelo zelo preprosto sporočilo, to je, ustavite Alexa Jonesa. Ustavite monetizacijo dezinformacij in laži."

Priznal je in se opravičil, a že v videoposnetku obrnil ploščo

Eden najbolj dramatičnih trenutkov v dvotedenskem sojenju je bil, ko je tožnica, mati ubitega šestletnega dečka, Jonesa nagovorila z mesta za priče. Da ni igralka in niti ne del "globoke države", je dejala radijskemu voditelju. "Moj sin Jesse Lewis in drugi otroci, ki so umrli v osnovni šoli, so resnični. Vaše trditve so nas popeljale v desetletje pekla," je iz njenih ust slišal Jones.

Alex Jones, ki se je v preteklosti branil, da gre za pravico govora, ki je zagotovljena po prvem amandmaju k ameriški ustavi, in lahko govori, kar hoče. Med sojenjem pa je priznal, da je bil napad na šolo Sandy Hook "stoodstotno resničen", in se opravičil, ker je "prizadel čustva teh ljudi". To je bilo prvo od treh sojenj proti Jonesu, ki so jih sprožili družinski člani žrtev streljanja. Izgubil je že vrsto tožb zaradi obrekovanja, ki so jih vložili starši žrtev, a to je bilo prvo sojenje, v katerem se je porota dogovorila o finančni odškodnini.

Jones je po razsodbi objavil videoposnetek, v katerem je trdil, da je njegova neto vrednost le delček kazni, ki je bila izrečena na sodišču, in obsodil sojenje kot "enega najbolj montiranih procesov doslej".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta