Tudi bezeg povezuje, ozavešča in osrečuje

Borut Ambrožič
04.07.2021 04:40
Mariborski medgeneracijski festival bezga je letos pokukal v Dom pod Gorco, Dom starejših občanov Tezno in Dom Danice Vogrinec.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na zdravje! Foto: DSO Tezno
DSO Tezno

Hortikulturno društvo Maribor nadaljuje trajnostno tradicijo svojih ustanovitvenih društvenih prednikov, ki so za namene ozelenitve mesta Maribor ustanovili društvo Marburger Stadtverschönerungsverein (Olepševalno društvo Maribor) že leta 1869.

Poglavitna naloga društva v prvih letih delovanja sta bili zasaditev in ureditev parkov, drevoredov, parkovnih gozdov v mestu. Društvo pa je delovalo tudi na področju kulture in turizma, ki ga je širilo ne le v mestu, ampak tudi v njegovi okolici. Hortikultura postaja zaradi podnebnih sprememb in vse večjega zavedanja o pomenu kakovosti bivalnega okolja vse bolj pomembna interdisciplinarna disciplina, ki povezuje različna znanja s področja naravoslovja, tehnologije in družboslovja ob upoštevanju trajnostnih oziroma družbeno odgovornih načel.

Najstarejše tovrstno društvo v Sloveniji v okviru projekta Zlata vrtnica že 57 let v sodelovanju z 18 občinami v Podravju podeljuje priznanja posameznikom, podjetjem, ustanovam in lokalnim skupnostim za dolgoletna prizadevanja in za tisti presežek pri urejanju in ohranitvi okolja, ki ga zabeležijo na terenu članice in člani ocenjevalnih komisij društva.

Izkušnje pridejo prav. Foto: Dom Danice Vogrinec
Dom Danice Vogrinec

Skozi zgodovino je nevladna organizacija, ki danes deluje pod imenom Hortikulturno društvo Maribor, večkrat spremenila naziv, vseskozi pa ohranila skrb za ohranitev okolja in varstvo narave, skrb za naravno in kulturno dediščino ter v zadnjih letih skrb za trajnostni turizem. Po opredelitvi Svetovne turistične organizacije (World Tourism Organization) je trajnostni turizem tiste vrste turizem, ki spoštuje potrebe okolja in ljudi, ki tam živijo, pa tudi lokalnega gospodarstva in obiskovalcev.

V ta namen je društvo lani organiziralo prvi medgeneracijski festival bezga - Maribor 2020, ki je temeljil na medgeneracijskem sodelovanju in učenju, ki zagotavlja prenos, izmenjavo znanja in izkušenj ter solidarno pomoč med generacijami v kriznih časih. Tudi letos so sodelujoči v okviru drugega festivala bezga ozaveščali širšo javnost o pomenu varovanja narave in ohranitve okolja, povečali so vedenje o užitnih oziroma zdravilnih plodovih narave, promovirali trajnostni turizem, obogatili vsebine delovanja v domovih za starejše v mestni občini Maribor, lajšali težave izolacije zaradi ukrepov v zvezi z omejevanjem širjenja bolezni covid-19 in prispevali k družbi zdravja v najširšem pomenu besede.

Prostovoljke in prostovoljci Hortikulturnega društva Maribor so v juniju na obronkih Urbana in okoliških hribih nabrali bezgove cvetove ter jih dostavili sodelujočim partnerjem v projektu: v Dom pod Gorco, Dom starejših občanov Tezno in Dom Danice Vogrinec. V sodelujočih domovih so skupine stanovalcev pripravljale bezgov sirup. Pokrovitelj tega medgeneracijskega festivala je bil Europark, ki obiskovalce že leta vabi na svojo ekološko tržnico.

Malo namakanja Foto: DSO Tezno
DSO Tezno

Letos je bil del vzorcev pripravljenega bezgovega sirupa namenjen tudi mikrobiološkim in kemijskim preiskavam, ki so jih opravili v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. Kemijska analiza bo pomagala predvsem pri določitvi hranil (beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, vitaminov, mineralov …) in kakovostnih parametrov, mikrobiološka analiza pa pri določanju mikroorganizmov v bezgovem sirupu.

Bezgov sirup je v steklenicah. Foto: DSO Tezno
DSO Tezno

V okviru projekta bo izdelan e-letak s kratkim opisom bezga, ki ga bodo lahko sodelujoči v projektu uporabili za promocijske namene. Izdelana bo tudi priponka z motivom bezgovega cveta, ki jo je oblikovala Nataša Grandovec. V sodelovanju s podjetjem Moi in Tino Kranjc ter Natašo Grandovec so v okviru tega projekta oblikovali lesenega Metuljčka zvestobe, ki črpa temelje v ljudskem izročilu o črnem bezgu. Morda najbolj poznano je prepričanje, da posajeni bezeg v bližini hiše odganja nesrečo in potemtakem prinaša srečo. Nekoliko manj pa je razširjena vraža, da bezgov les mladoporočenca odvrača od prešuštva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta