Tudi pod drevesi je nekaterim rastlinam lepo

Matic Sever Matic Sever
05.05.2024 01:00

Tla so pod gostimi krošnjami najpogosteje bolj suha, saj kratkotrajnejše padavine ne prodrejo skozi krošnjo v zadostni meri, da bi namočile zemljo. Najhujše razmere so pri iglavcih, ki poleg suše nudijo še izredno malo svetlobe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bergenije so ene najmanj zahtevnih zimzelenih trajnic in bodo spomladi lepo zacvetele.
Pixabay

Drevesa so vsekakor zelo zaželena na vrtu, saj nam poleg lepega videza nudijo senco, hlad v vročih mesecih, na vrt prinašajo življenje s pticami in drugimi živalmi, ki pomagajo ohranjati naravno ravnovesje, nekatera pa nas obdarijo celo z obilico plodov. Marsikdo pa je v zadregi glede ureditve prostora pod krošnjami, saj pri starejših drevesih in gostejših krošnjah, še posebej pri iglavcih, težje dosežemo lep videz.

S trato je uspeh redek

Da se ne bomo brezupno do konca življenja trudili z lepo trato, ki je na senčnih mestih pod krošnjami prej pobožna želja kot realen cilj, si poglejmo drugo možnost. Le redki so primeri, ko se moramo zaradi prehude teme in suše popolnoma odpovedati rastlinam, pa še v takem primeru je po navadi tako problematičen le ožji pas tik ob deblu. Taka rastišča lahko zasadimo s trpežnimi trajnicami, preden pa se lotimo izbora, moramo razumeti razmere pod drevesnimi krošnjami in se pravilno lotiti priprave tal.

Modro pomladno podobo tal pod večjimi drevesi pričara sibirska morska čebulica.
Pixabay

Pazimo na korenine

Tla so pod gostimi krošnjami najpogosteje mnogo bolj suha, saj kratkotrajnejše padavine ne prodrejo skozi krošnjo v zadostni meri, da bi namočile zemljo. Najhujše razmere so pri iglavcih, ki poleg suše nudijo še izredno malo svetlobe.

Najslabše razmere za podrast nastanejo, ko več dreves z zelo gostimi krošnjami posadimo v skupine, saj potem niti svetloba iz okolice ne zmore od strani prodreti pod krošnje. V takih primerih lahko kakšno spodnjo vejo odstranimo in pod krošnjo spustimo nekaj več svetlobe.

Starejša kot so drevesa, več sence ustvarjajo in s tem otežijo rast trate.
Pixabay

Druga ovira so drevesne korenine. Te lahko zavzemajo precej prostora in pri starih drevesih lahko fizično onemogočajo normalno sajenje, največja težava pa je tekma za hranila in vodo v tleh. Drevesne korenine namreč porabijo velik del obojega, zato za novo posajene rastline hitro zmanjka zalog.

Tretji vpliv, na katerega je tudi vredno pomisliti, je odpadlo listje. Večini trajnic ne bo kaj dosti škodovalo, mnogim bo celo koristilo kot zastirka, vseeno pa moramo paziti, da ne sadimo zelo nizkih zimzelenih rastlin, ki bi jih večja količina listja za daljši čas popolnoma prekrila. Seveda nam tudi v takem primeru še vedno ostane zelo očitna in preprosta rešitev - grabljenje.

Kako pripraviti tla

Najpogosteje so tla pod drevesi precej zbita, zato jih je dobro nekoliko razrahljati. Če imamo opravka z zelo siromašnimi in zelo glinenimi ali zelo peščenimi tlemi, je najbolje, če se nasuje nekaj centimetrov sveže dobre vrtne zemlje. Pri debelini ne smemo pretiravati, saj lahko s preveč zemlje škodujemo drevju z zmanjšanim dostopom korenin do zraka.

Ena bolj klasičnih pokrovnih zimzelenih rastlin za senco je navadni zimzelen.
Matic Sever

V knjigah se srečamo z različnimi rešitvami, kako urediti bariero, da korenine ne bi iz spodnjih plasti rasle v zgornje in motile nasada, a taki posegi vsaj dolgoročno ne prinašajo želenih rezultatov. Dobro pripravljena tla si želimo zato, da se posajene rastline čim bolje in čim hitreje dobro ukoreninijo, saj potem lahko botrujejo različnim nevšečnostim. Ne pozabimo tudi na gnojilo, najbolje v organski obliki ali v zmernih količinah v obliki počasi topnih mineralnih.

Nekateri vimčki ali lipice so izredno trpežni in tvorijo krasne goste zelene pokrove.
Matic Sever

Kakšne trajnice izberemo

Za senčne lege je na voljo lepo število vrst in sort, a kar precej jih za težavnejše lege pod drevesi žal odpade. Iščemo torej trajnice, ki tolerirajo senco in imajo sposobnost razviti globok koreninski sistem, ki bo lahko tekmoval s koreninami dreves. Druga primerna skupina so rastline s podzemnimi založnimi organi, kot so čebulnice in gomoljnice.

Praproti so marsikje odlična rešitev, pazimo le, da ne izbiramo takih, ki potrebujejo veliko vlage.
Matic Sever

Čeprav hoste v splošnem še vedno veljajo za rastline vlažnih mest, se po uspešnem vraščanju zelo dobro spoprimejo tudi z daljšimi sušnimi obdobji. Pomembno je le, da se izognemo počasi rastočim sortam.

Poznamo več vrst in sort liriop, večina jih je trdoživih tudi pod večjimi krošnjami.
Pixabay

Med trpežnejše pokrovne trajnice sodijo še vimčki ali lipice, predvsem Epimedium alpinum in E. perralchicum, uporabimo lahko tudi kačjo brado - Ophiopogon planiscapus, liriope - gručasto rastoče so sorte Liriope muscari, pokrovne pa Liriope spicata.

Med najtrpežnejše spada bršljan, ki hitro prekrije večje površine. Ne pozabimo še na bergenijo - Bergenia cordifolia, travo snežno belo bekico - Luzula nivea in na primer praproti Polystichum setiferum in P. tsus-simense.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta