Majhen vrt je velik izziv: Preden ga zasadite, odgovorite na obvezna vprašanja

Matic Sever Matic Sever
07.05.2023 04:00

Manjši vrtovi imajo veliko potenciala. Že hiter pregled spleta in revij pokaže kar nekaj dobrih primerov in navdihov. Premislek in ideje skupaj z dobro izvedbo lahko vodijo do vrhunskih rezultatov tudi pri najmanjših površinah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobro premislimo, kaj želimo in kaj je smotrno gojiti na majhni površini.
Flower Council Of Holland

Majhni vrtovi niso le klasični vrtovi na tleh, na zemlji, lahko se obnesejo tudi na strehi kot strešni vrtovi, v vrtnem smislu si lahko uredimo tudi terase in večje balkone, ki lahko postanejo naše zelene oaze. Še preden pa se lotimo prenove ali povsem nove zasnove malih vrtov, je treba premisliti o namembnosti te površine.

Se radi družite?

Zabava na prostem se vedno zdi veliko bolj sproščena tako za gostitelje kot za goste, a koliko ljudi nameravate sprejeti? Dva za intimno kosilo, osem za večerjo, trinajst za druženje ob žaru?

S čim vse si lahko pomagate izkoristiti prostor? Vsestranski elementi, ki lahko izpolnjujejo več kot eno funkcijo, so ključni pri koriščenju potenciala majhnih prostorov.

Kjer je prostora malo, uporabimo pravokotne cvetlične posode, saj bo izkoristek boljši.
Flower Council Of Holland

Zložljive mize in stole je mogoče preprosto shraniti, ko niso v uporabi, in so dovolj lahki za enostavno premeščanje. Raztegljive mize nudijo vsestranskost, ko morate sprejeti različno število gostov. Trdni nizki mizici dodajte blazino in bo občasno služila kot tabure. Če imate na vrtu že kakšen zidec, škarpo, jo izkoristite za klop.

Namesto posameznih stolov raje uporabite klop, še posebno na terasi, saj boste tako posedli več ljudi. To je še posebej primerno za družine z manjšimi otroki.

Namesto odprtih kurišč raje uporabite žar z ravnim pokrovom, saj zasede manj prostora, je po možnosti premičen, ko ni v uporabi, pa lahko služi kot barska mizica.

Kaj želite gojiti?

Ali upate gojiti rezano cvetje, svoja najljubša zelišča ali nekaj zelenjave? Kadar je prostor omejen, je še posebej pomembno ugotoviti, katere od teh se nam splača gojiti in katere je bolje kupiti sezonsko na lokalni tržnici. Osredotočite se na gojenje cvetlic in pridelkov, ki so običajno dragi, jih je težko najti, imajo kratek rok trajanja ali jih redno uporabljate.

Na majhnih površinah so primerne stebraste sorte in ploščate gojitvene oblike.
Flower Council Of Holland

Ali je prostor za sajenje v zemlji omejen?

Pri izbiri cvetličnih loncev in večjih korit je treba biti pazljiv, saj določena oblika včasih pomeni manjši izkoristek prostora.

Široke, okrogle posode bodo predvsem na terasi in balkonu zavzele več prostora. Poiščite pravokotne, ovalne ali eliptične oblike, ki se lahko prilegajo bližje steni ali ograji.

Izogibajte se gojenju rastlin v več majhnih lončkih - ena velika in visoka posoda bo imela veliko večji učinek in nasad v njej boste lažje vzdrževali, saj se počasneje izsuši kot v majhnem loncu.

Ne bojte se uporabiti kakšne višje grmovnice ali nižjega drevesca.
Flower Council Of Holland

Če pod svoje posode dodate podstavke s kolesi, jih lahko premikate, da ustvarite prostorske pregrade ali prilagajate prostor trenutnim potrebam - na primer na zabavi na vrtu, za ustvarjanje zasebnosti …

Še nekaj dobrih namigov

Če upoštevamo začrtano funkcionalnost vrta in ustvarimo dobro zasnovo, bomo kar najbolje izkoristili prostor. Ta pa ne bo samo uporaben, pač pa tudi lep in z določenimi posegi tudi navidezno večji.

Vsaj za večji del rastlinja razmišljajte v smeri izbire bolj kompaktnih sort. Izberite rastline, ki ne bodo povsem preraščale tal, vendar se ne bojte vključiti srednje velikih ali stebrastih dreves.

Razmišljajte zunaj okvirov. Kaj pa vertikalni vrtovi? Viseče košare za cvetje ali jagode? Zasnujte močno ogrodje. Nikar se ne osredotočajte samo na cvetoče rastline.

Včasih se je bolje odpovedati trati in ustvariti peščeno gredo.
Matic Sever

Naj šteje vsak kvadratni centimeter. Osredotočite se na dragocena drevesa, grmovnice in trajnice, ki ponujajo zanimivost za več letnih časov s privlačnimi listi, sezonskim cvetjem, edinstvenimi teksturami, pisanim lubjem in/ali odlično jesensko barvo.

Ustvarite zasebnost. Morda ne boste imeli prostora za velika zimzelena drevesa in grmovnice, da bi ustvarili zasebnost. V veliko pomoč so nam tudi plezalne rastline.

Razmislite, kako nujna je trata, saj pogosto za težko vzdrževanje lepe in male zaplate trate porabimo prevelik delež časa in energije, bi nam pa morda povečana terasa doprinesla prepotreben prostor za goste.

Previdno izberite zunanje pohištvo. Odpovejte se posebej globokim naslanjačem s širokimi naslonjali za roke in raje uporabite bolj elegantne.

Vodni elementi so vedno odličen dodatek vrtu. Čeprav ribnik in slap morda nista realistična, je lahko rešitev preprosta krožna stenska fontana ali brbotajoč namizni lonec.

Ustvarite občutek reda. Čiste linije dajejo vrtu občutek urejenosti. Jasna premočrtna zasnova lahko definira prostore, medtem ko lahko tekoče organske krivulje uporabite za ublažitev nerodnih kotov.

Uporabite diagonalno os. Spremenite perspektivo tako, da obrnete teraso, gredice in vidne linije za 45 stopinj, da se poravnajo z diagonalno osjo, kar ustvari iluzijo veliko večjega prostora.

Barvna paleta naj bo preprosta. Dve ali tri barve v različnih odtenkih, skupaj z zeleno, so dovolj.

Z barvami se raje omejimo.
Flower Council Of Holland

Izposodite si poglede zunaj svojih meja. Uokvirite oddaljeno drevo, goro ali edinstven arhitekturni detajl, da ustvarite iluzijo večje globine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta