Tudi Slovenci imamo kraljevsko rožo

Matic Sever Matic Sever
19.01.2020 05:03

Morda bo kdo presenečen nad skromnim videzom naše samonikle rastline in na prvi pogled ne bo našel povezave s takim veličastnim nazivom v naslovu, a ni vse v podobi, je tudi v zgodbi, v zgodovini, in blagajev volčin je zagotovo slovenska botanična zgodba zase.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska kraljevska roža
Matjaž Maležič

Blagajev volčin (Daphne balagayana) je nizek, le do 30 centimetrov visok vednozeleni grmiček z malo razraslimi poganjki, ki so olistani le pri vrhu. Je strupena rastlina. Strupeni glikozid dafnin je v plodovih in skorji. Listi so temno zeleni, narobe jajčasti, gladki, usnjati, nekoliko bleščeči in dolgi do šest centimetrov. Čeprav cvetje na prvi pogled ni razkošno, so združeni v glavičastih kobulih in ob podrobnejšem opazovanju vredni občudovanja. Pa ne le zaradi prikupnih kremno belih "zvezdic", ki se gnetejo na vrhovih poganjkov in se razkazujejo v marcu in aprilu, pritegne tudi močan in prijeten vonj. Njegovi poganjki se plazijo v tleh, tako da dejansko vidimo le njihove vrhove, ki tvorijo nekakšne majhne kolonije.
Najdemo ga na različnih rastiščih, vse od listnatih do iglastih gozdov v podrasti, na gozdnih jasah, strmih pobočjih z grmovjem. Zanimivo je, da uspeva le na severnih, vzhodnih in zahodnih pobočjih, iz tega je takoj razvidno, da ne mara pretoplih in suhih pogojev. Ustrezajo mu tla na serpentinih, dolomitu in apnencu.
Slovenska imena zanj so blagajove jožefce, blagajeve jožefice, blagajka, blagajanka, blagajana, rumene jožefce, jožefovka, kralova roža, kraljeva roža, kraljevska roža, igalka, beli kozlovec.

Blagajev volčin (Daphne blagayana)
Matjaž Maležič

Zakaj kraljevska roža

Blagajev volčin je tesno povezan z graščakom Rihardom Ursinijem Blagajem, ki je leta 1837 od kmeta iz Polhovega Gradca dobil vejico neznane rastline. Blagaj jo je poslal kustosu Deželnega muzeja v Ljubljani, Henriku Freyerju, ki jo je opisal in poimenoval po pošiljatelju Daphne blagayana. Drugi prejemnik H. G. L. Reichenbach je vrsto objavil v zbirki Nemška posušena flora in blagajev volčin je takrat osvoji za botaniko zainteresirano evropsko srenjo.

Polhograjske graščina
Arhiv Občine Dobrova-Polhov Gradec

Blagajev volčin in vrtnarstvo

Freyer je že zgodaj pričel pošiljati žive rastline različnim botanikom in znancem, med drugim je volčin v cvetličnem loncu prispel v naš znameniti zgodovinski park, v Dol k baronu J. K. Erbergu, ter v botanični vrt v Ljubljani in na Dunaj. Znano je, da so ga po vrtovih sadili domačini v Bosni, pri nas pa je prav tako zašel na zasebne vrtove predvsem v drugi polovici 19. stoletja. Kranjska je bila dolgo glavni vir rastline za številne evropske botanične vrtove. Zanimivo pa je to, da volčina niso sadili samo v svoje vrtove, temveč tudi v naravo na mestih, kjer naravno ni uspeval (šmarnogorska Grmada, Pekel pri Borovnici, blejska Straža). Poleg prisotnosti volčina v evropskih botaničnih vrtovih ter vrtovih zasebnikov in univerz je bil že leta 1838 razstavljen tudi na cvetlični razstavi v Dresdnu.

Blagajki so postavili edinstven spomenik ob vznožju Svetega Lovrenca pod Polhograjsko goro.
Arhiv Občine Dobrova-Polhov Gradec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta