Tudi ženske v ligi, kot jo imajo moški. Ampak do enakopravnosti spolov je v nogometu še dolga pot

07.05.2023 05:30

Nogometašice so dobile evropsko ligo narodov, niso pa zaradi tega dekleta "bolj enakopravna" z nogometaši. Da je diskriminacija velika in moteča, opozarjata tudi slovenska predsednica in predsednik Fife.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zala Meršnik je nezamenljiva v vratih slovenske reprezentance.
Jurij Kodrun - Uefa

Slovenske nogometašice bodo v novoustanovljeni ligi narodov igrale v skupini s Češko, Bosno in Hercegovino ter Belorusijo, je določil torkov žreb na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefe) v Nyonu. Slovenija bo tekmovanje z 51 reprezentancami začela v ligi B, torej v "drugi evropski ligi". Vse tekme bodo odigrane med letošnjim septembrom in decembrom. Ženske nogometne reprezentance so razdeljene v tri lige. V ligi A sodeluje 16 reprezentanc v štirih skupinah. Enaka razdelitev je tudi v ligi B. V ligi C so štiri skupine s po štirimi ekipami in ena s tremi. Štiri zmagovalke skupin lige A bodo nastopile v finalu lige narodov, obe finalistki se bosta uvrstili tudi na olimpijske igre 2024 v Franciji. Prvakinje posameznih lig, torej B in C, bodo napredovale rang višje, v ligo nižje pa se bodo preselile četrtouvrščene reprezentance lig A in B ter najslabša tretjeuvrščena ekipa lige B.

Tako kot v moški izvedbi tekmovanja so reprezentance v ligi narodov razdeljene glede na uvrstitev na Uefini lestvici po koncu skupinskega dela evropskih kvalifikacij za letošnje svetovno prvenstvo v Avstraliji in na Novi Zelandiji; Slovenija je na tej lestvici zasedla 23. mesto. Moško ligo narodov so prvič izvedli 2018 z namenom, da bi namesto mednarodnih prijateljskih tekem zagotovili bolj smiselne in konkurenčne tekme.

Zadovoljen Čeferin, zadovoljen Jarc

"Držali smo besedo, zdaj imamo tudi žensko ligo narodov," je dejal Aleksander Čeferin, predsednik Uefe, "po zgodovinskem ženskem evropskem prvenstvu v Angliji je čas za nadaljnji razvoj ženskega reprezentančnega nogometa. Z ligo narodov smo naredili odprt, tekmovalen in kontinuiran sistem, v katerem bo pomembna vsaka tekma."

Slovenska ženska nogometna reprezentanca, kvalifikacije za svetovno prvenstvo, selektor Borut Jarc.
Nzs/m24.si

Kako pa so z žrebom zadovoljni v slovenski reprezentanci? "Dobili smo zanimivo skupino, kjer ima Češka najvišji rating, saj zaseda 27. mesto na Fifini lestvici. Slovenija, kot druga po moči v tej skupini, napada prvo mesto, kar bo tudi naš srednji cilj. Poleg Češke sta tu še BiH in Belorusija. Obe ekipi poznamo, prijateljskih tekem pa ni več. Zadeva je popolnoma jasna, na vsaki tekmi so možne tri točke, kar nas najbolj zanima. Verjamem pa, da bo tekma z BiH imela še dodaten naboj, gre za reprezentanco iz naše soseščine, naše regije," je povedal selektor reprezentance Borut Jarc, ki se je žrebanja v Nyonu udeležil skupaj z Urošem Juračičem, tehničnim vodjem reprezentance.

Še dodaten razlog

Borut Jarc ima to pomlad še dodaten razlog za zadovoljstvo, saj je konec aprila prejel častno trenersko licenco. "Gre za prvo častno trenersko licenco v naši organizaciji. Ali bodo temu primeru sledili drugi, je težko predvideti. Čestitke Borutu Jarcu, ki je v svoji karieri velikokrat dokazal, da gre za pretkanega trenerja, ki zna ekipo pripraviti za tekmovanje na višjem nivoju, kar ne nazadnje kažejo rezultati njegovega dela," je ob podelitvi priznanja povedal Zdenko Maučec, generalni sekretar Zveze nogometnih trenerjev Slovenije.

"Priznanje mi pomeni veliko čast, navdaja me z zadovoljstvom in ponosom. Okronalo je moje 38 let trajajoče profesionalno delo v trenerskem poklicu. Po drugi strani pa je to veselje, ker sta ZNTS, trenerska organizacija, in NZS prepoznala moje dolgoletno delo in vsemu temu s to častno licenco dala tudi velik pečat," je ponosen 63-letni Borut Jarc, selektor ženske nogometne reprezentance od februarja 2018. V tem času je pod njegovo taktirko odigrala 41 tekem, dosegla je 23 zmag, osem remijev in bila desetkrat poražena. Pod Jarčevim vodstvom je slovenska reprezentanca na Fifini lestvici napredovala z 62. mesta na 40. Tako visoko še ni bila.

Na prvo mesto

Mateja Zver, kapetanka slovenske reprezentance, je ocenila, da je skupina v ligi narodov dokaj zahtevna. "V preteklosti smo že igrale proti tem reprezentancam. Moramo se zelo dobro pripraviti na vsako tekmo, ker vemo, kako kakovostne so tekmice. Na vsaki tekmi moramo biti stoodstotno fokusirane, agresivne, taktično disciplinirane. Z garanjem do zadnje minute moramo slediti zastavljenemu cilju. Že zdaj pa pozivam navijače, da nas na vsaki tekmi pridejo spodbujat v čim večjem številu in nam tako dajo dodatno motivacijo in energijo."

Mateja Zver (št. 24) z avstrijskim St. Pöltnom žanje lovorike, 1. maja je osvojila pokalno tekmovanje.
Osebni arhiv

Ena ob bolj izkušenih reprezentantk je tudi Dominika Čonč, ki meni, da je žreb za Slovenke ugoden. "Češka je sicer zelo dobra reprezentanca, vendar pa tako kot za nas ni lahkih tekem proti na papirju lažjim nasprotnikom, tako smo sedaj vedno znova dokazale, da se lahko uspešno kosamo z vsakim. Vse tekme bodo zahtevne, vendar pa se zavedamo naše moči in seveda startamo na vrh."

Opozorile, da so zapostavljene

V začetku aprila se je slovenska predsednica Nataša Pirc Musar srečala s predstavnicami slovenske ženske nogometne reprezentance in podprla njihova prizadevanja za enakost spolov. Poudarila je, da je treba razlike pri obravnavi med športnicami in športniki odpraviti. V predsedniško palačo so prišle Dominika Čonč, Lara Prašnikar, Mateja Zver, Kristina Erman in Kaja Eržen. Srečanja sta se udeležila tudi Dejan Stefanović, predsednik Sindikata športnikov Slovenije in Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije, ter Marko Levovnik, svetovalec Sindikata športnikov Slovenije.

Predstavnice ženske nogometne reprezentance so predsednici Pirc Musar predstavile svoja večletna prizadevanja za enako obravnavo in enake pogoje ženske reprezentance in športnic ter ob tem izpostavile občutne razlike v primerjavi z moško izbrano vrsto, med katerimi so pogoji za treninge, oprema, lokacije tekem in plačilo, so zapisali v sporočilu za javnost. "Razumem vas in vam želim pomagati," je reprezentantkam sporočila predsednica republike, ki je ponovno poudarila, da "mora sodobna družba stati in obstati na temeljih enakopravnosti, solidarnosti in dostojanstva, kar vključuje vsa področja življenja". Ocenila je, da so razlike v obravnavi med športnicami in športniki v sodobni družbi civilizacijsko nesprejemljive, zato jih je treba čim prej odpraviti. "Razlogi za razlike niso sprejemljivi in niso utemeljeni na objektivnih dejstvih," je še dejala. Dodala je, da se je v okviru svojih pristojnosti pripravljena vključiti v prizadevanja za odpravo razlik, še naprej pa bo na pomen enakosti spolov opozarjala v svojih javnih nastopih.

Še en udarec ženskam

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je zagrozila z blokado televizijskih prenosov z letošnjega svetovnega prvenstva za nogometašice za največje države Evrope, če televizijske mreže ne bodo namenile več denarja za odkup medijskih pravic. Svetovno prvenstvo bo potekalo na Novi Zelandiji in v Avstraliji med 20. julijem in 20. avgustom. Predsednik Fife Gianni Infantino je s tem, da večina stare celine ne bi mogla spremljati tekem s SP nogometašic, zagrozil že oktobra lani, ponovno pa je to storil v začetku tedna na srečanju Svetovne trgovinske organizacije v Ženevi. Infantino je omenil, da evropske televizije za prenose z ženskega SP v nogometu ponujajo "stokrat manj od realnega". Ponudba televizij, posebej iz velikih petih evropskih držav, je še vedno zelo slaba in pravo razočaranje, je poudaril Infantino. Omenil je, da se ponudbe petih nogometnih velesil - Velike Britanije, Nemčije, Francije, Italije in Španije - gibljejo med milijonom in desetimi milijoni evrov. Za SP nogometašev pa so te številke med 100 in 200 milijoni. "To je res udarec ženskemu nogometu po vsem svetu. Moralna in pravna obveznost Fife je, da ne proda pravic pod ceno. Če ponudbe ne bodo poštene, bomo odpovedali prenose v velikih petih evropskih državah," je zatrdil Infantino. Prenose tekem v Sloveniji sicer zagotavlja naša nacionalna televizija. (nr)

Saro Agrež (druga z desne) junija čaka finale lige prvakinj, po počitnicah pa bo na vrsti liga narodov.
Andy Rain

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta