Tuširanje z mrzlo vodo dokazano izboljšuje prekrvavitev, ker se zmanjša dotok krvi v kožo

NR
13.02.2022 02:26

Z jutranjim mrzlim tušem dan začnemo na precej neprijeten način. Kljub temu se mnogi trudijo ohraniti to navado, saj naj bi imelo tuširanje z mrzlo vodo veliko koristnih učinkov za fizično in psihično zdravje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Prhanje z mrzlo vodo so začeli prvič iz zdravstvenih razlogov izvajati na začetku 19. stoletja, ko so ga zdravniki priporočali za kaznjence, da bi "ohladili njihove vroče, vnete možgane in ukrotili njihovo vihravo voljo". Do sredine 19. stoletja so viktorijanci spoznali, da je tuširanje uporabno še za kaj drugega, denimo za umivanje, le da je v tem primeru bolje uporabiti toplo vodo. Tako se je tuširanje, s katerim so pri ljudeh eno uro in pol vzbujali neprijetne občutke, spremenilo v približno pet minut dolgo opravilo, ki je za človeka celo zelo prijetno. Toda tuširanja z mrzlo vodo zaradi njegovih koristnih učinkov za zdravje nismo nikoli povsem opustili, danes pa, kot kaže, doživlja preporod.

Kaj pravijo dokazi, se sprašuje Lindsay Bottoms, izredna profesorica fiziologije telesne vadbe in zdravja, z Univerze v Hertfordshiru. Obsežna študija, opravljena na Nizozemskem, je pokazala, da so bili ljudje, ki so se tuširali z mrzlo vodo, v primerjavi s tistimi, ki so se oprhali s toplo vodo, precej manj bolni. Raziskovalci so skupino več kot 3000 ljudi razdelili na štiri skupine. Vsem so naročili, naj se vsak dan oprhajo s toplo vodo. Eno skupino so prosili, naj se zadnjih 30 sekund tušira s hladno vodo, drugo skupino, naj to počne zadnjih 60 sekund, in tretjo, naj se s hladno vodo tušira zadnjih 90 sekund. Kontrolna skupina se je lahko ves čas tuširala s toplo vodo. Udeležence študije so nato prosili, naj to počnejo ves mesec. Kar 64 odstotkov se jih je z mrzlo vodo tuširalo še naprej, ker jim je bilo to tako všeč.

Po treh mesecih se je izkazalo, da se je število dni bolniške odsotnosti pri tistih, ki so se tuširali z mrzlo vodo, zmanjšalo za 29 odstotkov. Zanimivo je bilo predvsem to, da trajanje tuširanja z mrzlo vodo ni vplivalo na število dni bolniških odsotnosti. Razlog, zakaj curek mrzle vode prepreči zbolevanje ljudi, ni povsem jasen, toda nekatere raziskave namigujejo, da bi bilo lahko to povezano z okrepitvijo imunskega sistema. Neka češka študija je pokazala, da se je imunski sistem mladih športnikov precej okrepil, če so se ti šest tednov zaporedoma trikrat na teden potopili v mrzlo vodo. Toda da bi te ugotovitve potrdili, bodo morali znanstveniki opraviti še več obsežnejših študij.

Zdi se, da mrzla voda aktivira simpatično živčevje, tisti del živčnega sistema, ki je odgovoren za odziv "bori se ali beži" (avtomatično odzivanje telesa na dogodek, ki ga dojemamo kot nevarnega, stresnega ali grozečega). Ko se ta aktivira, denimo med tuširanjem z mrzlo vodo, se v telesu poveča raven hormona noradrenalina. Zaradi tega se ljudem po potopu v mrzlo vodo najverjetneje pospeši srčni utrip in zviša krvni tlak, kar znanstveniki povezujejo s koristnimi učinki za zdravje.

Tuširanje z mrzlo vodo dokazano izboljšuje prekrvavitev, ker se zmanjša dotok krvi v kožo. Ko se nehamo tuširati, se mora telo ogreti, zato se dotok krvi v podkožje znova poveča. Nekateri znanstveniki menijo, da se prekrvavitev morda izboljša tudi zaradi tega. Študija, v okviru katere so raziskovalci preučevali učinek tuširanja z mrzlo vodo po telesni vadbi, je pokazala, da se je po štirih tednih pretok krvi v mišice in iz njih izboljšal. Obstajajo tudi dokazi, da tuširanje z mrzlo vodo pomaga pri hujšanju. V okviru neke raziskave se je namreč izkazalo, da se metabolizem po tuširanju z vodo, ki ima le 14 stopinj Celzija, pospeši za 350 odstotkov. Metabolizem je proces pretvarjanja hrane v energijo; hitrejši je metabolizem, več energije porabimo.

Poleg koristi za telesno zdravje naj bi imelo tuširanje z mrzlo vodo tudi precejšnje koristi za duševno zdravje. Nekateri celo trdijo, da izpostavljanje mrzli vodi zaradi stimulacije prej omenjenega odziva "bori se ali beži" izboljšuje mentalno budnost. Hkrati se je izkazalo, da mrzla voda pri starejših odraslih izboljša delovanje možganov, če si jo nanašajo na obraz in vrat. Mrzel tuš lahko morda celo omili simptome depresije. Zaradi visoke gostote toplotnih receptorjev v koži med tuširanjem z mrzlo vodo pošljemo ogromno električnih impulzov iz perifernega živčnega sistema v možgane, kar utegne imeti antidepresivni učinek. (The Conversation)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta