V Leverkusnu, ko bo Beno znova z najboljšimi igralci pikada, utegne biti noro. Kaj pa meni o fenomenu Luke Littler?

Miha Dajčman Miha Dajčman
05.05.2024 04:25

Mariborski mojster pikada Benjamin Pratnemer nadaljuje s premikanjem mej slovenskega pikada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Benjamin Pratnemer v Sloveniji izstopa po rezultatih.
Osebni Arhiv

Z zmago na aprilskem kvalifikacijskem turnirju v Budimpešti je Benjaminu Pratnemerju uspel preboj na enega od trinajstih turnirjev serije PDC European Tour, ki jih po veličini primerja s teniškimi velikimi slami. "Za uvrstitev na te turnirje ni pomemben denar, kakšna prijavnina, ampak zgolj dober rezultat, nastop si je treba izboriti preko pikada," pojasni Pratnemer, ki bo na tem turnirju prvi Slovenec. Na kvalifikacijskem turnirju na Madžarskem so sodelovali najboljši metalci pikada iz vzhodne Evrope, ki še nimajo "pro tour" karte in statusa profesionalcev. Ta status igralci dobijo na januarskem turnirju, na katerem sodelujejo tekmovalci iz vse Evrope, z izjemo Otočanov. "Ta nivo je zame zaenkrat še nedosegljiv, do statusa profesionalca pride le peščica," pove Pratnemer, ki pa je na kvalifikacijskem turnirju deklasiral konkurenco in se vrnil v svetovni vrh.

Mariborčan se že lahko pohvali z nekaj vidnimi uspehi. Leta 2019 je sodeloval na največjem dogodku v tem športu, na svetovnem prvenstvu v pikadu (Professional Darts Corporation, PDC), ki ga tako v živo kot preko televizijskih ekranov spremljajo množice, označen pa je tudi kot Londonski pikado karneval.

Benjamin Pratnemer si zastavlja vedno višje cilje.
Osebni Arhiv

Tri leta kasneje je dvignil pokal na odprtem prvenstvu v Assnu, ki spada pod združenje WDF (World Darts Federation) in na katerem sodelujejo polprofesionalci in amaterji, gre za drugi rang tekmovanja v tem športu. "Za igralce iz Slovenije je priti v svetovni vrh pikada skoraj misija nemogoče. Imamo pomanjkanje res vrhunskih treningov z boljšimi igralci, sistem je nastavljen tako, da je težko prodreti. Ob vsem tem smo še majhni in za sponzorje manj zanimivi. Ker nas ne poznajo, si nasprotniki na turnirjih v tujini mislijo, da nas bodo zlahka premagali. Dobro, zdaj sem si v drugem rangu, v WDF, naredil ime. Po tej lestvici sem okoli desetega mesta na svetu zadnje štiri mesece. Priti v vrh PDC-ja pa je svoja zgodba. Tam so res top top igralci, težko se je prebiti. Bil sem že na tisti lestvici, a se rezultati na dve leti brišejo, da pa ne izpadeš z lestvice, moraš biti ves čas zraven. Žal je prišla epidemija ter vse zaprla po tistem svetovnem prvenstvu in prvi uvrstitvi na PDC European Tour. Posledično sploh nisem imel možnosti, da bi ostal na lestvici, in to je bila ena do stvari, ki je zavrla moj razvoj," razlaga Pratnemer.

Na svetovnem prvenstvu je že bil.
Profimedia

Član Pikado kluba Maribor in večkratni državni prvak v različnih kategorijah se zdaj pripravlja na naslednji veliki podvig na najvišji ravni, tekmo PDC European Tour, ki bo v drugi polovici junija v Leverkusnu v Nemčiji. "Tudi tam bo podobno kot v Londonu v živo dogodek spremljalo več tisoč gledalcev, predvajali pa ga bodo v neposrednem televizijskem prenosu," pove Mariborčan, ki bo nasprotnika v prvem krogu dobil na žrebu dva dni pred dogodkom. "Upam, da bom dobro odigral. Če bo to dovolj, da zmagam kakšno tekmo, kar bi bilo noro, dosežek vseh dosežkov v slovenskem pikadu, potem bi to bilo super. Cilj je, da odigram svoje najboljše igre in da v povprečju treh puščic vržem 90 točk," se nadeja Pratnemer, ki načrtuje, da bo količino treninga v zadnjem mesecu povečal za pol ure do uro na dan, zdaj trenira v povprečju uro in pol na dan. "Ta količina treninga je premalo za stik z najboljšimi, ki trenirajo po štiri ure dnevno," prizna. Ker v Sloveniji nima (primernega) sparing partnerja, Pratnemer trenira tudi tako, da na daljavo tekmuje z metalci pikada iz tujine. "Preko kamere in računalnika sodelujem v spletnih ligah. To je soliden trening, ker tam tekmujejo dobri igralci."

V svetovnem vrhu pikada se nagrade in sponzorska sredstva preštevajo v tisoče funtov. Pratnemer zasluži toliko, da si stežka pokrije stroške potovanj in turnirjev. "Bomo videli, ali se bodo odprla kakšna vrata po tem turnirju, ker gre vseeno za televizijski turnir in bi lahko bil kdo zainteresiran. V Sloveniji je glede sponzorstev težje, ker je trg manjši, igralci iz večjih evropskih držav pa s pokrivanjem stroškov za takšne dogodke nimajo težav. Dva sponzorja imam, dogovarjam se še z nizozemskim proizvajalcem puščic Bull's Darts, da mi naredi osebne puščice," navrže Mariborčan.

Fenomenalni 17-letni Luke Littler
Reuters

Pikado je popularnost pridobil z zadnjim dogajanjem na svetovnem prvenstvu, ko se je vse do finala prebil 17-letni Luke Littler. Anglež je čez noč postal globalna zvezda ne samo v svetu pikada. "Poklopile so se mu nekatere stvari. Verjetno je noro talentiran, glavo ima na pravem mestu, ko je na tarči ... Super, vsa čast za to, kar mu uspeva in kar zadeva. Morda lahko na deset let pride nekdo, ki mu takšen preboj uspe tako hitro. Toda ob tem je treba dodati, da v Angliji pikado mečejo od malega, tega pri nas ni. Že pred tem je Luke osvajal turnirje WDF in PDC. Šel je skozi proces treningov in tekmovanj, da je lahko prišel na nivo, kjer je sedaj. Brez teh izkušenj kljub mladim letom mu ne bi uspelo. Pri nas pa se ljudje s pikadom začnejo ukvarjati pozno, morda takrat, ko se ne morejo ukvarjati z drugimi športi," o fenomenu Littler navdušeno razlaga Pratnemer.

Bi mladega igralca pikada, ki ima podobo 30-letnika, po emšu bolj izkušeni Pratnemer znal zmesti in premagati na junijskem turnirju? "Ne, takšnega igralca ne moreš zmesti, ima izkušnje največjih tekmovanj. Zmedeš lahko koga na vaškem turnirju, igralce takšnega kova pač ne," z nasmehom pove Pratnemer, ki bo tudi v Leverkusnu na oder prišel ob skladbi Long Way to the Top avstralske rock skupine AC/DC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta