V ZDA odslej dovoljena prodaja e-cigaret z aromo mentola

The Conversation
28.07.2024 02:00

Kakšno škodo lahko povzročijo elektronske cigarete, kako nevarni so tako imenovani vejpi za otroke? Kako je v ZDA regulirana uporaba e-cigaret? Kakšni so morebitni učinki e-cigaret z aromo mentola za zdravje?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Sloveniji je prepovedana prodaja ogrevanih tobačnih izdelkov z značilno aromo, od 24. aprila 2025 pa bo prepovedana prodaja elektronskih cigaret z aromami - z izjemo tobačne.
Reuters

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je 21. junija odobrila prodajo prvih elektronskih cigaret brez okusa po tobaku na ameriškem trgu. Med štirimi novimi odobrenimi proizvodi sta zapečatena vložka, predhodno napolnjena z nikotinsko tekočino z okusom mentola, ki ju je mogoče vstaviti v nekatere vrste e-cigaret. Druga dva odobrena proizvoda sta nikotinski e-cigareti za enkratno uporabo, ki ju uporabnik, ko je tekočina z okusom mentola porabljena, zavrže. Jamie Hartmann-Boyce z univerze Amherst v Massachusettsu, izvedenka za zdravstveno politiko, specializirana za nadzor nad uporabo tobačnih izdelkov in e-cigaret, je pojasnila pozitivne in negativne plati tega koraka FDA ter kaj utegne pomeniti za ranljive skupine prebivalstva.

Elektronske cigarete, znane tudi kot e-cigarete oziroma vejpi, so naprave, ki so sestavljene iz dela z baterijo, grelnika oziroma uparjalnika in rezervoarja za tekočino. Ko jih uporabnik aktivira, ali z vdihom ali s pritiskom na posebno tipko, iz tekočine ustvarijo paro, ki jo je mogoče vdihniti. Ta para je lahko obogatena z različnimi aromami. E-cigarete v nasprotju s klasičnimi ne vsebujejo tobačnih listov, lahko pa vsebujejo nikotin, vendar to ni nujno.

Do 21. junija je bilo v ZDA dovoljeno prodajati le nikotinske e-cigarete z okusom tobaka. Nekatere organizacije, vključno z zagovorniki tobačne industrije, so to označile za "de facto prepoved arom". Center za nadzor in preprečevanje bolezni opredeljuje mentol kot kemično snov, ki je naravno prisotna v poprovi meti in drugih podobnih rastlinah. FDA je tokrat prvič odobrila prodajo e-cigaret z aromo, ki ni tobačna (e-cigarete s tobačno aromo so tiste, katerih okus je podoben okusu klasičnih cigaret).

Tobačna podjetja mentol že od nekdaj dodajajo tudi klasičnim cigaretam, zaradi česar se te ljudem zdijo bolj privlačne in manj škodljive. Leta 2022 je FDA predlagala prepoved prodaje cigaret z okusom mentola, ker so te zelo privlačne za ljudi, predvsem za mladostnike, in ker bi lahko s tem prispevali k izboljšanju splošnega zdravja ter zmanjšanju števila smrti zaradi kajenja. Toda ta predlog ni bil sprejet.

Raziskave nakazujejo, da so e-tekočine z drugimi aromami za ljudi, vključno z mladimi, bolj privlačne od tistih s tobačno aromo. FDA je v preteklosti zavračala prošnje za odobritev prodaje mentolovih e-cigaret, ker ji proizvajalci niso predložili dovolj znanstvenih dokazov, da so njihovi morebitni koristnih učinki večji od njihovih negativnih učinkov, vključno z napeljevanjem mladostnikov h kajenju.

V ZDA je za regulacijo uporabe e-cigaret z nikotinom pristojen Center FDA za nadzor nad tobačnimi izdelki. Proizvajalci e-cigaret, ki bi radi svoje proizvode zakonito tržili na ameriškem trgu, morajo za to pridobiti dovoljenje FDA. Slednja ovrednoti njihove vloge na podlagi predloženih znanstvenih dokazov. Proizvajalci morajo dokazati, da s prodajo svojih izdelkov ne bodo ogrožali zdravja uporabnikov. FDA mora pretehtati, ali morebitni koristni učinki določenih proizvodov (denimo da so odraslim v pomoč pri opuščanju kajenja) odtehtajo tveganja, vključno s tistim, da utegnejo biti privlačni za mladostnike. Čeprav njihova uporaba ni povsem nenevarna, pa e-cigarete veljajo za veliko manj škodljive od klasičnih. To pomeni, da utegnejo odrasli, ki preidejo s kajenja klasičnih cigaret na vejpanje, s tem prispevati k izboljšanju svojega zdravja.

Čeprav je bilo v ZDA do zdaj dovoljeno prodajati le e-tekočine z aromo tobaka, so mnogi Američani uporabljali tudi e-tekočine z drugimi aromami. Med najbolj priljubljenimi so bile sladke in sadne arome ter aroma mete in mentola. V ZDA do zdaj ni bilo dovoljeno tržiti in prodajati številnih tovrstnih proizvodov, zato so veljali za nezakonite. Poleg tega FDA še vedno preučuje varnost nekaterih proizvodov, ki so trenutno na voljo.

Škodljivi učinki vejpanja, kot so denimo poškodbe pljuč, o katerih so znanstveniki poročali med letoma 2019 in 2020, so bili povezani z uporabo nezakonitih proizvodov in škodljivih kemikalij, ki jih ti vsebujejo. Toda teh proizvodov ni med tistimi, katerih uporabo je FDA zdaj vendarle odobrila. Na začetku junija sta ameriško pravosodno ministrstvo in FDA napovedala ustanovitev zvezne večagencijske delovne skupine, katere naloga bo zajeziti razpečevanje in prodajo nezakonitih e-cigaret. ZDA so trenutno preplavljene s privlačnimi, pisanimi in močnimi vejpi, proizvedenimi na Kitajskem.

Niti najboljše raziskave, ki so trenutno na voljo, niso jasno potrdile, ali so e-cigarete z aromo tobaka za uporabnike bolj škodljive od tistih z aromo mentola. Raziskave so le pokazale, da so e-cigarete z drugimi aromami za uporabnike (vsaj za nekatere skupine) bolj privlačne od tistih z aromo tobaka. To lahko pomeni večjo nevarnost, da začnejo mladostniki, ki prej niso kadili, vejpati. Po drugi strani utegnejo ljudje, ki kadijo, presedlati na vejpanje, ki je menda manj nevarno od kajenja. Kadilci z opustitvijo kajenja prispevajo tudi k izboljšanju zdravja drugih ljudi, zlasti ker so ti manj izpostavljeni sekundarnemu kajenju.

Polovica ljudi, ki kadijo, zaradi tega tudi umre. Kajenje je glavni vzrok smrti, ki bi jih bilo možno preprečiti. Zato so alternative, ki povečujejo možnosti za opustitev kajenja, zelo dobrodošle in koristne za javno zdravje. Preden so pri FDA odobrili prodajo štiri novih e-cigaret, so morali preučiti celo vrsto dokumentov in raziskav, ki dokazujejo, da njihovi koristni učinki odtehtajo z njimi povezana tveganja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta