Velika grožnja za zdravje: Policisti nad goljufe s hrano in pijačo

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
02.08.2020 05:30

Živalska hrana in alkoholne pijače prednjačijo med zaseženimi izdelki, pol milijarde evrov sta bili vredni nezakonita hrana in pijača med operacijami Opson VI, VII, VIII in IX.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi plesnivo mleko se je znašlo na prodajnih policah.
Beawolf - Fotolia

Ponarejeno hrano in pijačo, pa tudi takšno, ki ne ustreza predpisanim standardom, je mogoče najti na policah trgovin po vsem svetu. Vse večja prodaja takšnih potencialno nevarnih izdelkov na spletu predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje. Europol in Interpol sta od decembra lani do junija letos usklajevala že deveto operacijo Opson, ki je vključevala organe odkrivanja in pregona v 83 državah, med njimi tudi v Sloveniji. V akciji so poleg preiskovalcev sodelovali še Evropski urad za boj proti goljufijam (Olaf), Evropska komisija, Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (Euipo), nacionalni regulativni organi za hrano in partnerji iz zasebnega sektorja.
Letošnji rezultati operacije Opson, ki je bila ustvarjena prav za boj proti organiziranemu kriminalu na področju hrane in pijače, so odkrili nov moteč trend: vdor nekvalitetnih izdelkov v dobavno verigo, ki je najverjetneje povezan z pandemijo koronavirusa. Razbitih je bilo 19 kriminalnih združb, ki so bile vpletene v goljufije s hrano, aretiranih 406 osumljencev. Policisti so opravili več kot 26 tisoč pregledov. Zaseženih je bilo približno 12 tisoč ton nezakonitih in potencialno škodljivih izdelkov v vrednosti približno 28 milijonov evrov. Z več kot 5000 tonami zaseženih izdelkov je med zaseženim prednjačila živalska hrana, sledili so alkoholne pijače (več kot 2000 ton), žita in žitni izdelki, kava in čaj ter začimbe. Zasegli so večje količine žafrana: 90 kilogramov v Španiji in sedem kilogramov v Belgiji - to naj bi bilo vredno 306 tisoč evrov. Ameriške oblasti so zasegle 147 kilogramov surovih semen mareličnih jedrc, ki so jih prodali kot zdravilo za raka.

320 ton zaseženih mlečnih izdelkov

Pri preiskavi na področju mlečnih izdelkov so sodelovale Bolgarija, Italija, Francija, Grčija, Portugalska in Švica. Rezultat projekta je bil zaseg 320 ton tihotapljenih ali nestandardnih mlečnih izdelkov. Nacionalni organi so zasegli gnilo mleko in sir, ki ogrožata zdravje potrošnikov. Poleg tega so zasegli 210 ton sira, ki ni izpolnjeval pogojev za označitev z zaščitenim geografskim poimenovanjem. Bolgarska preiskava neregistriranega skladišča je odkrila sedem vzorcev testiranega sira, ki je bil pozitiven na škrob in E.coli. Oblasti so zasegle 3,6 tone nevarnih mlečnih izdelkov, ki naj bi jih predelali v topljeni sir.

Za 28 milijonov evrov zasežene hrane in pijače je izkupiček devete akcije Opson. 
Europol
Kar 17 ton konjskega mesa je bilo zaseženega v akciji. 
Europol Handout
Med olji je prevladovalo oporečno oljčno.
Europol

Ne le goljufija, tudi nevarnost za zdravje

Kljub pandemiji covida-19, ki je delno vplivala na operacijo Opson in njene splošne rezultate, so organi kazenskega pregona iz sodelujočih držav storili vse, kar je bilo v njihovi moči, da so izvedli načrtovane operativne dejavnosti. Europolova koalicija za usklajevanje kriminala na področju intelektualne lastnine (IPC3), ki je koordinirala Opson IX skupaj z Interpolom, je olajšala izmenjavo informacij in omogočala tehnično in analitično podporo sodelujočim državam. Europol je organiziral tudi štiri omenjene ciljno usmerjene akcije. Europolov IPC3 sofinancira Euipo (Urad Evropske unije za intelektualno lastnino) za boj proti kriminalu na področju intelektualne lastnine. Od njegove ustanovitve sta bili zaseženi nezakonita hrana in pijača med operacijami Opson VI, VII, VIII in IX v vrednosti približno 450 milijonov evrov.
Catherine De Bolle, izvršna direktorica Europola, je poudarila, da v kriznih časih kriminalci vedno iščejo nove načine zlorabe potrošnikov in povečujejo svoj nezakoniti dobiček na škodo javne varnosti. "Ponarejena in nestandardizirana hrana ni samo varljiva za potrošnike, ampak lahko tudi znatno ogrozi njihovo zdravje. Opson v svojem devetem letu kaže, da je sodelovanje med organi kazenskega pregona, regulativnimi organi in zasebnim sektorjem ključnega pomena za zaščito potrošnikov in podjetij pred škodo, ki jo skušajo storiti kriminalci."
"Medtem ko si države po svetu še naprej prizadevajo obvladovati koronavirus, kriminalne mreže, ki distribuirajo potencialno nevarne izdelke, kažejo le svojo odločenost za dobiček. Obseg in raznolikost hrane in pijače, zaseženih med to operacijo, naj služita ljudem kot opomin, da so pozorni na to, kaj kupujejo, in da je potreba po nadaljnji budnosti in ukrepanju organov pregona," je dejal Jürgen Stock, generalni sekretar Interpola.
Christian Archambeau, izvršni direktor Euipa, pravi: "Med globalno pandemijo je za državljane zelo pomembno, da vedo, da njihova hrana in pijača ustrezata najvišjim zdravstvenim in higienskim standardom. Europolu in drugim organom za izvrševanje je treba čestitati za usklajeno ukrepanje, da bi pomagali pri odpravljanju tega srhljivega zločina, ki ima lahko resne posledice za zdravje in okolje."
"Nedovoljene, nelegalne in ponarejene alkoholne pijače pomenijo veliko več kot izgubljen prihodek za podjetja ali javne organe. Prav tako predstavljajo resnično tveganje za zdravje in varnost ljudi," pa so besede Villeja Itäläja, generalnega direktorja urada Olaf. "Zaščita državljanov pred škodo, ki jo lahko ti nezakoniti izdelki prinesejo, je ključni del dela urada Olaf in zato smo z veseljem pomagali Europolu v tej pomembni operaciji. Uspeh akcije Opson jasno kaže na prednosti Europola in Olafa pri sodelovanju z nacionalnimi carinskimi in policijskimi organi. Skupaj lahko naredimo resnično razliko v varovanju ljudi, varovanju vitalnih virov javnega prihodka in zagotavljanju, da lahko zakonita podjetja še naprej varno in učinkovito trgujejo," je še dodal vodja Olafa. Anne Bucher, generalna direktorica direktorata za zdravje in hrano pri Evropski komisiji, pa pravi, da delovanje akcije Opson že devet let pomaga zaščititi potrošnike in poštene nosilce živilske dejavnosti v Evropi. "Mreža EU za prevare s hrano učinkovito dopolnjuje delo organov pregona in pravosodnega sistema v EU in tako resnično vpliva na boj proti goljufijam s hrano. Ti novi rezultati kažejo, kako učinkovito lahko sodelujemo, tudi pod vplivom trenutne zdravstvene krize. Komisija bo, kot je napovedano v strategiji z imenom Od kmetije do vilice, nenehno vlagala v boj s prevarami s hrano in podpirala orodja za boj proti tem praksam. Naš cilj je, da trg hrane postane bolj trajnosten in odporen proti goljufijam. Poglobitev sodelovanja prispeva k trdnejšemu, varnejšemu in trajnostnemu prehranskemu sistemu in tako ščiti vse nas kot vsakodnevne potrošnike."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta