Z bučkami v kuhinji nikoli ni dolgčas: V poletnem času si jih pripravimo kar sveže

Zora Štok Zora Štok
21.06.2020 04:00

Odlične so za različne juhe, popestrijo vsako solato, lahko jih pripravimo kot prilogo, prilegajo se jim številne začimbe, lahko jih uporabimo tudi za kruh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bučke s česnom kot priloga
Profimedia

Bučke so idealne tudi za zvitke, zložence, pite in nadeve. Nadevamo lahko tudi njih ali z njimi ovijemo kakšen nadev, marinirane teknejo tople in hladne, iz njih naredimo polpete, lahko jih vlagamo in jih jemo tudi v času, ko je sezona že zdavnaj mimo. In za povrh jih lahko brez težav in posebnega truda pridelamo tudi na domačem vrtu. Če ne, je že njihova cena več kot ugodna, saj jih je na trgu vselej dovolj. Da, bučke (ali cukini) so vse to. In verjetno še kaj. Na primer, da so tudi zelo zdrave, z malo kalorijami in zato primerne tudi za različne diete oziroma za vse, ki prisegajo na zdravo prehrano. Bučke naše vsakdanje.

Tudi surove

V poletnem času si bučke večkrat pripravimo kar sveže. Ne lupimo jih, le umijemo jih temeljito in obrišemo, potem odrežemo pecelj in na drugem koncu toliko, da odstranimo kakšno očesce. Naribamo jih na ribež (kot jabolka za zavitek), malo posolimo in pustimo, da odteče voda. Potem jih zmešamo z jogurtom, ki smo mu dodali poljubna sesekljana zelišča, malo olivnega olja in česna. Ali kombiniramo kaj drugega, ravnamo se po lastnem okusu.

Surove z bučnimi in sončničnimi semeni ter pinjolami so nadvse okusna poletna osvežilna solata.
Profimedia

Marinirane

Če nam ni žal časa, si pripravimo marinirane bučke. Neolupljene narežemo na tanke kolobarje, jih na hitro opečemo v olivnem (ali drugem) olju in v plasteh nalagamo v stekleno posodo. Vsako plast mlačnih bučk prelijemo z mešanico sesekljanega česna, olja, kisa (ali limoninega soka in malo vina), soli in popra. Lahko dodamo še malo gorčice ali balzamičnega kisa. Tako pripravljene bučke so odlična priloga jedem z žara ali pa kot solata k zelenjavnim in mesnim jedem.
Podobno kot šparglje lahko tudi bučke pripravimo z jajci. Tanko narezane bučke (lahko jih narežemo tudi na kocke) na hitro prepražimo na maščobi, toliko da se zmehčajo (lahko pa seveda pustimo, da nekoliko porjavijo, če imamo radi bolj zapečene jedi), potem pa jih prelijemo s stepenimi jajci. Tem za boljši okus in tudi lepši, bolj pisan videz, poleg soli, popra in ščepca rdeče paprike dodajmo še sesekljana zelišča in žlico sladke smetane, da bo omleta bolj sočna. Mešamo, da se jajca zapečejo, kolikor pač želimo, in zajtrk ali malica sta nared. No, tudi za večerjo takšna jed zelo tekne. Kot na primer kakšna pita z bučkami.

Marinirane so odlične kot solata ali priloga jedem z žara.
Profimedia

Bučna pita in juha

Za osnovo bučne pite lahko uporabimo listnato ali krhko testo, bučke zmešamo s skuto in jajci ter začimbami, dodamo lahko tudi slanino, šunko ali suho salamo. Okrogel ali oglat model obložimo s testom, dodamo nadev, pokrijemo s plastjo testa ali pa zgolj okrasimo s kolobarji bučk (dodamo lahko tudi kolobarje paradižnika, z bučkami sta okusen par) in spečemo v pečici.
Tudi za pripravo juh iz bučk najdemo veliko receptov. Lahko jo pripravimo tako, da na maščobi (maslo ali olivno olje sta najboljša, seveda pa lahko uporabimo tudi druge vrste olja) najprej prepražimo čebulo, česen in malo korenja, dodamo bučke, še nekoliko prepražimo in potem zalijemo s toliko vode, da so sestavine komaj pokrite. Dodamo sol in poper, tudi ingver in kurkuma bosta juhi iz bučk dala odličen okus, in kuhamo 15 do 20 minut. Potem s paličnim mešalnikom naredimo kremasto zmes in po potrebi dodamo malo tekočine, da dobimo želeno gostoto juhe. Po potrebi še dodatno začinimo, malo sladke smetane pa bo takšni juhi dalo še malo bolj kremasto strukturo. Preden juho postrežemo, jo potresemo s sesekljanimi zelišči, lahko dodamo tudi nekaj kapljic bučnega ali olivnega olja. Če je juha gosta, jo okrasimo tako, da damo na juho malo smetane in potem z zobotrebcem povlečemo črte ali naredimo poljuben vzorec. Če se želimo izogniti praženju, damo v vodo narezane bučke, dodamo malo krompirja, solimo in kuhamo, da se krompir zmehča. Seveda ni nujno, da dodamo krompir, a moramo v tem primeru uporabiti precejšnjo količino bučk in jih kuhati v zelo malo vode, da juha po tem, ko jo zmiksamo, ne bo preveč redka. Ne bo nič narobe, če juho pripravimo z bučkami (in drugo zelenjavo), zgolj narezanimi na kocke. Med praženjem jih potresimo z malo pšeničnega zdroba, potem dodamo začimbe, zalijemo in nekoliko pokuhamo. Takšni juhi na koncu dodamo še naribano sveže korenje in potresemo s sesekljanim drobnjakom ali peteršiljem.
Pražene bučke se odlično podajo k testeninam, uporabimo jih lahko tudi za rižoto. Narezane na tanke trakove in na hitro prepražene s česnom, semeni ali zelišči pa so bučke odlična priloga mesu. Z bučkami nam ne more biti dolgčas.

 
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta