Z dišečimi rastlinami proti nadležnim komarjem

Matic Sever Matic Sever
01.09.2019 05:48

Večerni užitek na prostem nam velikokrat pokvarijo nadležne žuželke in komarji, ki brenčijo okoli nas in nam s piki povzročajo neprijetnosti. Odženemo jih lahko z naravnimi metodami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Neprijetnosti z mrčesom se lotevamo na več načinov. Če je le mogoče, dam vedno prednost in priložnost naravnim in okolju prijaznim metodam, zato pri načrtovanju zasaditve tako vrta kot okrasnih posod vedno vključim katero od rastlin, ki pomagajo pri odganjanju komarjev, včasih pa tudi drugih žuželk.
Na voljo imamo kar nekaj rastlin, ki so lahko cvetoče, bujne in imajo za nas prijeten vonj, komarje pa odvračajo. Med opisanimi bo gotovo vsak našel nekaj zase.

Limonska verbena ali citronka (Aloysia triphylla)

Vsestransko uporabna trajnica v kuhinji in kozmetični industriji. Njeno eterično olje dodajamo tudi mnogim svečam za odganjanje komarjev. Citronka ima rada sonce in precej odcedna tla. Kot posodovka zraste navadno do enega metra visoko, v naravi pa tudi do tri metre. Prezimiti mora v prostoru, kjer ne zmrzuje.

Eterično olje citronke dodajte svečam za odganjanje komarjev.
Profimedia

Navadna melisa (Melissa officinalis)

Navadna melisa je trajnica, katere grmiček zraste do 80 cm visoko. Odporna je proti suši, rada ima odcedna tla in zavetrno lego. Njeni listi imajo nežen in prijeten vonj po limoni, predvsem zaradi vsebnosti eteričnega olja citral in citroneal, ki komarjem ne diši. Eteričnega olja je v rastlini največ v mesecu avgustu. Mnogi pripisujejo rastlini tudi ugodne učinke proti mnogim drugim zdravstvenim tegobam. Zaradi bledo rumenih ali belih cvetov pa pritegne v vrt pomembne opraševalce, kot so čebele in čmrlji.

Listi navadne melise imajo nežen in prijeten vonj po limoni, kar komarjem ne diši.
Profimedia

Bazilika (Ocimum basilicum)

Dobro uspeva v humoznih, hranilno bogatih tleh in sončni legi za vetrom. Velja za eno najbolj aromatičnih zelišč, saj listov ni treba drobiti, vonj oddajo tudi celi. Zaradi prijetnega svežega vonja in okusa je zelo priljubljena tudi v kulinariki in kozmetični industriji.
Namig: Bazilika se na vrtu zelo dobro ujame z mnogimi zelenjadnicami in odganja škodljivce. Njeni dobri sosedi so: razhudniki (paradižnik, paprika in krompir), kumare, bučke.

Prava sivka (Lavandula angustifolia)

Vonj sivke večino spominja na poletje in počitnice. Pogosto pa se sploh ne zavedamo, kaj vse nam ponuja ta čudoviti vonj. Poleg tega, da nas sprošča in pomirja, nas zna obvarovati tudi pred nadležnim mrčesom. Mnogi sivko sadijo med vrtnice, saj s svojim vonjem odganja uši, ki se sicer rade pojavijo na mladih poganjkih teh žlahtnih rastlinah.

Vonj prave sivke nas sprošča in pomirja, hkrati pa tudi varuje pred nadležnim mrčesom.
Profimedia

Dišeča pelargonija (Pelargonium crispum)

Krasna cvetoča trajnica, ki poleg dekorativnega okrasa vsebuje eterično olje, ki ga uporabljajo v kozmetični industriji in repelentih - to so sredstva, ki z insektom neprijetnim vonjem ščitijo pred klopi in piki žuželk.

Dišeča pelargonija je cvetoča trajnica, njeno eterično olje uporabljajo v kozmetični industriji in repelentih.
Profimedia

Ognjič (Calendula officinalis)

V vrtnih zasaditvah v srednji Evropi je priljubljen že od srednjega veka. Tudi danes ni ognjič v naših vrtovih samo okrasna rastlina, ampak so njegovi aromatični oranžno-rumeni cvetni koški uporabni tudi v kozmetični industriji, farmaciji in kulinariki.

Zdrobljene cvetove ognjiča ali kremo na njihovi osnovi uporabimo za blažitev srbečice po piku komarja.
Profimedia

Pravi pelin (Artemisia absinthium)

Pri nas raste na suhih travnikih, pogosto pa ga gojijo tudi na vrtovih. Na vrtu ne zahteva posebne nege, razen odcedne zemlje in zavetne lege. Zraste lahko do 130 cm visoko. Zaradi močnega vonja odganja insekte. Vsebuje tudi zdravilne učinkovine, zato ga uporabljajo za čajne mešanice, pred uporabo katerih pa se posvetujte z zdravnikom.

Pravi pelin s svojim močnim vonjem odganja insekte.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta