Z rabarbaro nad stres in depresijo

Borut Cerkvenič
07.06.2020 04:35

Rabarbara je vsako leto bolj krepka rastlina, zato se poveča tudi njen vsesplošni zdravilni učinek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za kompot in marmelado
Profimedia

Rabarbari (Rheum officinale L.) iz družine dresnovk po domače pravimo še kozji rep, reven, ščavelj. Prvotna domovina te rastline je Kitajska. V višino zraste do tri metre, v prvem letu požene rastlina močno korenino, nato se razvije še korenika. Vsako leto je krepkejša, saj rabarbari zrastejo številne dolge korenine. Pritlični listi so široki, srčasti, dlanasto narezani. Listi na steblih so manjši, preprostejši in imajo kratke peclje. Iz zalistij gornjih škrnicljastih listov poganjajo skupine valjastih socvetij, sestavljenih iz drobnih cvetov. Pri nas raste po vrtovih, cveti junija in julija, pobiramo jo od maja do avgusta. Uporabna je kot sok, sirup, juha, kompot, marmelada, sladoled in kot obloga.

Za boljše počutje

Rabarbara poskrbi za dober pretok krvi (čisti kri) in dobro počutje. Uživamo jo za zdravje kože in las, za krepitev možganov in živčevja. Sodeluje pri tvorbi kosti in pri obnovi kostnega tkiva po zlomih. Odvaja vodo iz telesa, krepi mišice, normalizira prebavni proces in poveča apetit. Rabarbara zdravi zaprtje, ublaži težave pri menopavzi.
Primerna je za čiščenje telesa, za odstranjevanje bioloških strupov in maščob, tudi za hujšanje. Izboljša splošno stanje zaradi stresa in depresije. Uporabna je tudi za zdravljenje hepatitisa, v nekaterih primerih preprečuje razvoj in rast raka.

Sok rdeče pese je pomemben za zdravo kri.
Canstockphoto

Opozorilo

Listi rabarbare so strupeni. Vsebujejo veliko količino oksalantov in toksinov, ki povzročajo nastanek ledvičnega peska in kamnov.
Uživanje stebel rabarbare se odsvetuje bolnikom, ki imajo sečno kislino, dojenčkom, nosečnicam, doječim materam, pri vnetju slepiča, črevesja, bolnikom z vnetimi sklepi, pri menstrualnih težavah in ledvičnim bolnikom.

Listi rabarbare so strupeni.
Janko Rath
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta