Za brezskrbne pustolovščine v bivalniku California

Peter Pirkovič
19.05.2024 04:00

Volkswagen je predstavil novo generacijo bivalnika California, ki je izdelan na osnovi aktualnega modela Multivan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
California zdaj v dolžino meri že 5,17 metra.
Vw

Pri Volkswagnovemu oddelku gospodarskih vozil nadaljujejo zgodbo med kupci priljubljenega bivalnika, ki so jih do zdaj izdelali nekaj več kot četrt milijona. Ta vozila so tudi pri nas razmeroma dobro sprejeta, saj jih letno prodajo okrog 150. Posebnost nove generacije je v prvi vrsti ta, da so za osnovo vzeli model Multivan oziroma platformo MQB. Slednja prinaša raznoliko možnost pogonskih alternativ, vgradnjo številnih novih sistemov, hkrati pa se je california tudi dimenzijsko nekoliko spremenila. V dolžino zdaj meri 5173 mm in je za 27 centimetrov daljša od predhodnika, medtem ko je medosna razdalja 3124 mm.

Na osnovi modela Multivan nastane pravo premično stanovanje.
Vw
V različnih konfiguracijah je na voljo različna razporeditev notranjosti, vsem pa je skupna dvižna streha.
Vw

Californio si bo kupec lahko omislil s tremi različnimi pogoni. Še vedno bo največ zanimanja za dvolitrski dizelski štirivaljnik s 110 kW (150 KM), za nekatere kupce bo zanimiv tudi turbobencinski motor s 150 kW (204 KM), po novem pa bo californio lahko gnal še priključni hibrid. Gre za kombinacijo 1,5-litrskega TSI-motorja in električne pogonske enote s sistemsko močjo 180 kW (245 KM). Kapaciteta baterije za zdaj še ni uradno znana, bo pa ta verzija edina v ponudbi s štirikolesnim pogonom 4Motion. To posledično pomeni, da bo california lahko vlekla tudi do dve toni težko prikolico.

Izpostaviti velja, da bo california kupcem po svetu na voljo v petih različnih izvedbah oziroma konfiguracijah potniške kabine (Beach, Beach Tour, Beach Camper, Coast in Ocean). Vsem bo skupna dvižna streha z urejenim ležiščem (2054 x 1137 mm), serijsko bo bivalnik na voljo s stranskimi drsnimi vrati tudi na levi strani, sedežno klop v tretji vrsti zamenjujejo individualni odstranljivi sedeži, na stebričku na desni strani pa je po novem manjši 5-palčni prikazovalnik za upravljanje določenih sistemov.

Naročila za Volkswagnov bivalnik bodo začeli sprejemati čez nekaj tednov, sredi julija poženejo serijsko proizvodnjo, prvi kupci pa se bodo z njim lahko vozili jeseni. Cene za zdaj še niso znane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta