BMW 5 touring: Ogromen prtljažnik, šestvaljni dizel in elektrika

Peter Pirkovič
18.02.2024 03:21

Bavarci bodo v nekaj mesecih nadgradili ponudbo z novo serijo 5 touring, ki bo na voljo tudi z električnim motorjem kot i5.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bavarska petica bo tudi tokrat na voljo v uporabnejši karavanski različici.
Bmw

Nemci so ocenili, da je povpraševanje po karavanu še vedno dovolj veliko, zato bodo v aktualni generaciji obstoječi ponudbi dodali še različico z večjim in uporabnejšim prtljažnikom. Temu primerno so se okrepile njegove dimenzije. Družinski model serije 5 v dolžino meri 5,06 metra (+ 97 mm), v širino 1,9 metra (+32 mm), v višino 1,52 metra (+17 mm), za 2 centimetra pa je daljša tudi razdalja med sprednjo in zadnjo osjo, ki skupno meri 2,99 metra.

Razen visokega zadka si vse oblikovne poteze deli z lani predstavljeno limuzino.
Bmw

Prtljažnik z nizkim nakladalnim robom in široko odprtino je še vedno zajetno velik. Ta meri osnovnih 570 litrov, s preklopom naslona zadnje klopi pa uporabnik pridobi največ 1700 litrov. Dodatno je urejenega nekaj odlagalnega prostora pod predelno polico, vgrajen je tudi prekrivni rolo, vrata so elektrificirana, kot tudi doplačljiva vlečna kljuka (do največ dve toni težka prikolica), hkrati pa karavanska petka nima več možnosti odpiranja zgolj zadnjega stekla, pri BMW-ju so to razložili s tem, da bi mehanizem za ločeno odpiranje šipe prtljažnih vrat vzel preveč prostora v prtljažniku in pokvaril aerodinamičen in športni zaključek modela.

Izpostaviti velja, da se s prihodom nove serije 5 touring v ponudbo vrača tudi šestvaljni dizel z dodatkom elektrifikacije v obliki 48-voltnega blagega hibrida. Model 540d bo v osnovi opremljen s trilitrskim šestvaljnikom, skupaj z dodatno električno enoto razvija sistemsko moč 220 kW (299 KM) in 670 Nm navora.

Jasno, serijsko mu pripada tudi štirikolesni pogon xDrive. Ta isti motor bo v kratkem vključen tudi v cenik limuzinske verzije. Poleg omenjenega šestvaljnega dizla bodo na voljo še verzije 520d s 145 kilovati moči in hibridni 530e s sistemsko močjo 220 kilovatov ter dva električarja - i5 M60 xDrive s 380 kilovati in i5 eDrive40 z 230 kilovati. Doseg znaša največ 560 oziroma 506 kilometrov za zmogljivejšo izvedbo. Omeniti velja, da so vsi klasični motorji opremljeni z dodatkom elektrifikacije, da vse povezuje kombinacija osemstopenjskega samodejnega menjalnika Steptronic in da je vstopni dizel na voljo tudi s pogonom na zadnji kolesni par.

Cene za slovenski trg trenutno še niso določene, medtem ko vstopna cena za karavana v Nemčiji znaša 61 oziroma 72 tisoč za električni i5. Na ceste karavan prihaja še pred poletjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta