Zakaj se rodi vse več dvojčkov?

NR
21.03.2021 04:25
Od osemdesetih let prejšnjega stoletja se je število dvojčkov povečalo za tretjino.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V dvoje je lepše. Foto: Robert Balen
Robert Balen

Zdaj se rodi več dvojčkov kot kadarkoli prej - predvsem zaradi naraščajoče uporabe umetne oploditve, saj se vedno več ljudi odloča za družino kasneje v življenju. Stopnja rojstev dvojčkov je tako zdaj morda največja prav zaradi mnogih klinik za zdravljenje neplodnosti. Število dvojčkov se je od osemdesetih let prejšnjega stoletja povečalo za tretjino, in sicer z devet otrok na tisoč rojstev na dvanajst na tisoč rojenih otrok. Christiaan Monden z univerze v Oxfordu in njegovi kolegi so podatke zbirali v 165 državah med letoma 1980 in 2015. Danes imajo dvojčki zaradi napredne medicinske tehnologije tudi več možnosti za preživetje. "Stopnja preživetja je višja kot kadarkoli v zadnjih 50 letih," pravi Monden. Največ je bratskih ali neidentičnih dvojčkov, ki se razvijejo iz ločenih jajčec in sperme. Stopnja enojajčnih dvojčkov, ki jo je v prvih dneh po oploditvi povzročil razcep zarodka, je ostala približno enaka.

Vedno pogostejše zdravljenje neplodnosti je zagotovo največji dejavnik pri porastu rojstev dvojčkov v državah z visokim in srednjim dohodkom, pojasnjuje Monden. Ženske lahko jemljejo hormone za spodbujanje proizvodnje jajčec, zato lahko sprostijo dve jajčni celici hkrati. Tudi klinike za zunajtelesno oploditev lahko hkrati prenesejo dva, tri ali več zarodkov v maternico, da povečajo možnosti, da vsaj eden preživi. To lahko privede do nosečnosti dvojčkov ali celo trojčkov.

Ker je v takih nosečnostih tveganje za zdravje otroka večje, na primer prezgodnji porod in premajhna porodna teža, je v mnogih smernicah regulatorjev, na primer v Združenem kraljestvu, že zapisano, da bi si morale klinike za plodnost prizadevati za prenos le enega zarodka. To pa bi lahko pomenilo, da bo stopnja rojstev dvojčkov začela upadati.

Drugi dejavnik, ki prispeva k porastu rojstev dvojčkov v zadnjih treh desetletjih, je kasnejša odločitev žensk za otroka, predvsem v državah z visokim in srednjim dohodkom. Rast prebivalstva je zabeležena tudi v Afriki, ki ima že dolgo relativno visoko stopnjo bratskih dvojčkov. V osemdesetih letih je bila tako stopnja rodnosti dvojčkov v podsaharski Afriki približno dvakrat večja kot v Združenem kraljestvu, čeprav je Združeno kraljestvo od takrat Afriko že dohitelo. Višja stopnja rojstev dvojčkov v Afriki naj bi bila posledica neznanih genskih dejavnikov, je dejal Monden v članku za New Scientist. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta