Zamrznil materine možgane, saj upa, da jo bodo lahko nekoč obudili v življenje

Reuters
02.02.2020 03:52

Že 71 človeških možganov in trupel plava v tekočem dušiku v skladišču podjetja KrioRus v bližini Moskve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skladišče podjetja KrioRus, v katerem hranijo zamrzneje dele organizmov
Wikipedia

Aleksej Voronenkov je po smrti svoje 70-letne mame nekomu precej plačal za to, da so zamrznili in shranili njene možgane, saj ob neverjetnih prebojih v znanosti upa, da jo bodo lahko nekoč obudili v življenje. Možgani Voronenkove mame so med 71 človeškimi možgani in trupli, ki plavajo v tekočem dušiku v nekaj metrov visokih kadeh v skladišču podjetja KrioRus v bližini Moskve. Uslužbenci tega ruskega podjetja, ki se ukvarja s krioniko oziroma posmrtnim zamrzovanjem človeških delov in celih teles, jih imajo za svoje "paciente". Možgane in trupla shranjujejo pri temperaturi minus 196 stopinj Celzija, s čimer preprečijo njihov razkroj, čeprav še ne obstaja noben dokaz, da bo znanost kdaj tako napredovala, da bo sposobna oživljati mrtve. "Tako sem se odločil, ker sva si bila z mamo zelo blizu in ker mislim, da je to edina možnost, da se v prihodnosti še kdaj srečava," pojasnjuje Voronenkov, ki bi rad, da po njegovi smrti zamrznejo tudi njegovo truplo.
Evgenij Aleksandrov, predsednik komisije za psevdoznanost pri Ruski akademiji znanosti, je za časnik Izvestija opisal krioniko kot "izključno komercialno dejavnost, ki nima nobene znanstvene podlage". Po njegovih besedah sta krioniko spodbudila "večna želja in sanjarjenje ljudi o nesmrtnosti ter o tem, da bi jih lahko po smrti obudili v življenje".
Valerija Udalova, direktorica podjetja KrioRus, ki je dala zamrzniti truplo svojega psa po njegovi smrti leta 2008, pravi, da je popolnoma mogoče, da bo človeštvo v prihodnosti razvilo tehnologijo za oživljanje mrtvih, čeprav trenutno za to ni nobenega zagotovila. V podjetju KrioRus pravijo, da je interes za njihovo storitev izrazilo že na stotine strank iz okoli dvajsetih držav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta